Lidové noviny

Nejlepší mohou u nás platit méně

Martin Roman vyvrací všeobecné přesvědčen­í, že jeho školy, známé pod zkratkou PORG, jsou jen pro bohaté

- RADKA KVAČKOVÁ

Martin Roman je znám jako úspěšný manažer, někdejší šéf ČEZ a bohatý filantrop. Teď spravuje školu. Před jedenácti lety investoval do prvního pražského soukromého gymnázia PORG (v Libni) a pod touto značkou zřídil další dvě školy, do nichž lze posílat děti jednak už od první třídy, jednak od primy osmiletého gymnázia – Nový PORG v Praze 4 a PORG Ostrava. Také tu lze absolvovat jen dvouletý IB program. Školné není nízké, přesto je zájemců o hodně víc než míst.

LN Kolik žáků vlastně máte?

Celkově na všech třech adresách přes tisícovku. Na Novém PORG, kde spolu mluvíme, je to 650, z toho 220 na základní škole, zbytek na gymnáziu.

LN Jak vysoké je školné?

V Libni kolem 60 tisíc ročně, na Novém PORG 135 tisíc, v Ostravě 100 tisíc. Ale to neplatí každý. My, když přijímáme děti na gymnázium, uděláme čáru podle výsledků, a kdo se nachází nad ní, toho vezmeme, i kdyby na to rodina neměla dost prostředků. Pokud příjem rodiny činí méně než milion ročně, má student právo na stipendium, jež může činit po celou dobu studia až devadesát procent školného.

LN Vy si žáky vybíráte. Jak moc?

Do první třídy bývá přijat každý pátý uchazeč, do primy každý třetí. V Ostravě je trochu menší převis, v Libni větší.

LN Dá se asi říct, že si vybíráte jen chytré a s dobrým zázemím. Někdo by řekl – s takovými žáky je snadné mít úspěšnou školu. Co jim vlastně dáváte navíc?

Poskytujem­e jim výuku, která je o dost jiná, než bývá ta tradiční. Neučíme jen co a jak, ale hlavně proč. Chceme, aby se děti dokázaly ptát a kriticky myslet. Důležité je i to, že třetina výuky probíhá přímo v angličtině. Absolventi jsou pak plně bilingvní a dostávají se na nejlepší světové univerzity.

LN Testujete jazyk už předem?

Do první třídy ne, ale do primy už má angličtina na přijetí nějaký vliv. Na druhou stranu, když je dítě talentovan­é, dokáže jazyk dohnat, i když nemá kdovíjaký předchozí základ.

LN Máte vlastní testy?

Ano. Vedle povinných jednotných testů, které mají váhu 60 procent, připadá 20 procent na angličtinu a deset procent na naši vlastní matematiku, která je více zaměřená na přemýšlení. Deset procent je sloh.

LN Škola má českou akreditaci, takže není asi možné učit úplně jinak nebo něco jiného než jinde...

Jistě. Žáci mají například český zeměpis a v něm se učí poznat nejdůležit­ější řeky, hlavní města a podobně. Kromě toho mají ale ještě předmět geography v angličtině a v něm se zabývají tři měsíce například jenom Čínou, aby mohli jít do hloubky a na konkrétním příkladě pochopit obecné jevy.

LN Jakou roli hraje fakt, že jste před nějakou dobou odjel studovat pedagogiku do Anglie?

Značnou. Já jsem předloni promoval na UCL Institute of Education, univerzitě, která dělá nejvíce výzkumu na světě. Zajímalo mě, jestli můj názor na vzdělává-

Miliardář známý zejména pro své působení v čele polostátní­ho podniku ČEZ. Nyní podnikatel mimo jiné v oblasti školství.

Investoval do soukromého gymnázia PORG. V jeho rámci otevřel dvě nové školy.

Vystudoval práva na Univerzitě Karlově, ekonomii ve Švýcarsku a pedagogiku ve Velké Británii.

ní, který jsem si vytvořil selským rozumem, je podložen i výzkumem, do něhož jdou, mimochodem, obrovské peníze.

LN Potvrdilo se to? Z velké části.

LN Co ne?

Například už vím, že je efektivněj­ší vyvolávat děti náhodně, než aby se hlásily, protože pak se vede diskuse mezi učitelem a jen třemi čtyřmi žáky. Dneska se už dobře ví, co funguje a co ne. A jde jen o to, přizpůsobi­t tomu výuku, což je ovšem o dost těžší, než by se zdálo.

LN Myslíte, že vaši učitelé to umějí?

To, co nejvíc posunuje učitele, nejsou přednášky nebo učené statě, ale vzájemné sdílení. Učitelé jsou konzervati­vní a také ostražití vůči pravdám přicházejí­cím zvenku. Nápady a doporučení, jež pocházejí z jejich komunity, ale rozvíjejí ochotně. Tedy u nás. Všichni víme, že objem faktů v tradiční výuce prakticky vylučuje skutečné osvojení látky. Co vede k efektivním­u učení, je zpětná vazba. Učitel musí během hodiny několikrát zjišťovat, zda žáci látku chápou. K dlouhodobé­mu zapamatová­ní dojde, jen pokud žák s informací pracuje alespoň pětkrát s časovým odstupem. V Anglii začínají hodiny krátkou orientační písemkou. Ani se nemusí známkovat, děti si ji opravují samy. Jde o to, že si tím ukládají informace do dlouhodobé paměti.

LN Kam chodí vaše dvě děti?

Na Nový PORG. Myslím, že je to velmi dobrá škola. I když škola je organismus, který nikdy není dokonalý.

LN Kdybyste měl rodičům poradit, jak poznat dobrou školu, co byste jim řekl?

Měli by se jít podívat do vyučování. Už jen skutečnost, že jim to škola umožní, o něčem vypovídá. Přitom bývá užitečné, když se člověk dívá ne na učitele, ale na žáky. Na jejich očích pozná, jestli je výuka zajímá, nebo jestli se nudí. A taky by si rodiče měli dát ukázat nějakou písemku, nejlépe z dějepisu a z biologie. Z takové písemky se totiž docela dobře pozná, na čem škole záleží. Jestli testuje jenom paměť, nebo má i jiné ambice.

Kromě českého zeměpisu mají žáci ještě předmět zvaný geography v angličtině. V něm se zabývají třeba jen jednou zemí, ale víc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia