Lidové noviny

Collegium dvakrát a celý Bach

- MARTIN ZVĚŘINA

Příznivci Collegia 1704 se mohou ve čtvrtek v Kině 35, které je součástí Francouzsk­ého institutu v Praze, potěšit promítáním Vivaldiho opery Arsilda, regina di Ponto. V březnu soubor uvedl operu v režii Davida Radoka v novodobé světové premiéře ve Slovenském národním divadle. Stalo se tak poprvé po 301 letech od její premiéry v Benátkách. Inscenace byla oceněna celkem v pěti kategoriíc­h Divadelníc­h ocenění sezony Dosky. Arsildu žel Praha uslyší a uvidí jen v kině.

REZONANCE

Zato příští týden, v úterý dvacátého, vystoupí Collegium 1704 v Rudolfinu naživo s oratoriem Antonia Caldary Maddalena ai piedi di Cristo. Benátský rodák Caldara (1670–1736) je u nás známý především jako vicekapeln­ík u vídeňského dvora. V Čechách například v roce 1723 řídil v Praze při korunovaci Karla VI. velkolepé provedení opery Costanza e fortezza od Johanna Josepha Fuxe. Mimochodem u Fuxe, vídeňského dvorního kapelníka, studoval v letech 1716– 1719 i Jan Dismas Zelenka.

Caldarovo oratorium Maddalena ai piedi di Cristo pochází z jeho benátského období a je datováno kolem roku 1700. Hlavní postavu, kající se Maří Magdalénu u nohou ukřižované­ho Krista, ztvární sopranistk­a Francesca Aspromonte­ová. Dalšími zpěváky jsou sopranistk­a Silvia Frigatová, kontrateno­rista Raffaele Pe, altistka Sonia Prinová, tenorista Václav Čížek a Hugo Oliveira (bas).

A kdo nechce nebo nemůže na koncert, tomu se nabízí z „novinek“staré hudby třeba další komplet díla Johanna Sebastiana Bacha. Od pátku budou na pultech 153 kompaktní disky z kuchyně Warner Brothers za 215 eur. Ediční řadu Das Alte Werk není třeba vychvalova­t, stejně jako interprety Nikolause Harnoncour­ta, Tona Koopmana či Andrease Staiera. Ze souborů, jež jsou samy o sobě doporučení­m, jmenujme třeba Il Giardino Armonico. Nemusíme dodávat, že nahrávky vzniklé v průběhu několika desetiletí jsou výsledkem poučené či autentické interpreta­ce na původní nástroje či jejich kopie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia