Lidové noviny

Čtyřlístek mistrů světa

- PAVEL MATOCHA

tyři šachové mistry světa jsme mohli v těchto dnech sledovat v zajímavých duelech. Nejprve se v čínském městě Charbin utkal legendární Anatolij Karpov s aktuální jedničkou ženského světového

ŠACHY

žebříčku Chou I-fan a poté si to v norském H/ovikoddenu rozdali Hikaru Nakamura s Magnusem Carlsenem o titul mistra světa ve Fischerově šachu.

Stárnoucí dvanáctý mistr světa šachové historie Anatolij Karpov (66 let) se v posledních dvaceti letech šachu už moc nevěnuje. Přednost dostaly politika (je poslancem ruské dumy) a byznys (objevily se informace, že se angažuje v ropném a plynařském byznysu jako společník firmy Petro Mir, a že je tedy miliardáře­m) a šachy si zahraje jen párkrát ročně na nějaké exhibici. Jeho právě skončený duel s nejlepší šachistkou světa, která věnuje šachu sto procent svého času a hraje jeden silný turnaj za druhým, ale ukázal, že Karpov se ve světě 64 polí orientuje stále fantastick­y.

S čínskou velmistryn­í odehrál zápas na šest partií v rapid šachu a fotbalovou terminolog­ií řečeno se hrálo na jednu branku. Karpov vyhrál první dvě partie, Chou sice ještě zvládla snížit ve třetí partii, ale Karpov v páté opět vyhrál, a v zápase tak zvítězil již v předposled­ním kole.

Nedaleko od Osla se uskutečnil­o ještě zajímavějš­í střetnutí – dvě těžké váhy současného mužského šachu soupeří o titul mistra ve Fischerově šachu. V této šachové disciplíně, kterou vymyslel další bývalý mistr světa Bobby Fischer, jsou figurky na první řadě náhodně zamíchány (existuje 960 různých úvodních pozic).

Hikaru Nakamura je vítěz po- sledního mistrovstv­í světa ve fischerovk­ách, které se hrálo před dlouhými devíti roky v Mohuči. Letos ho vyzval k boji o Fischerovu korunu mistr světa v klasickém šachu Magnus Carlsen a po prvních třech hracích dnech vedl norský velmistr 3,5 : 2,5. Zbylé dvě partie v prodloužen­ém rapid tempu se hrály včera po uzávěrce této rubriky a dnes se v Norsku bude hrát ještě osm partií v prodloužen­ém bleskovém tempu.

Norská televize vysílá celý zápas v přímém přenosu a šachisté mimo severské království mohou sledovat online přenos na webu Frchess.com. Kromě přenosu partie je zde k dispozici videopřeno­s obou hráčů, živý komentář velmistra Yassera Seirawana a novinkou je snímání tepové frekvence obou hráčů. Poker face umí šachisté udržet, ale bušící srdce prozradí, kdy se aktérům zdá, že pozice hoří a jde o všechno.

V Norsku při zápase o titul mistra světa ve Fischerově šachu snímají velmistrům jejich tepovou frekvenci.

Carlsen–Nakamura

1.d4 c5 2.dxc5 Dxc5 3.f3 Dc7 4.Dd2 f5 5.c4 Sxc4 6.Sxf5 Jd6 7.Sc2 Jc6 8.Vc1 Sf7 9.Sb3 O-O

Rošáda se ve Fischerově šachu dělá podle stejných pravidel jako v šachu klasickém – král nesmí jít přes šachované pole a před rošádou nesmělo být králem ani věží pohnuto a v cestě krále nesmí být jiná figurka než věž. Ať už je výchozí pozice krále a věže jakákoliv, po rošádě se postaví do stejné pozice jako po rošádě v klasickém šachu.

10.Sxf7+ Jxf7 11.e4 e6 12.Je3 a6 13. Sf2 Jfe5 14. Jd3 Jxd3 15.Dxd3 b5 16.Dd2 Db7 17.O-O Sf4 18.Sg3 Sxg3 19.hxg3 Vac8 20.Jg4 Je7 21.Dg5 Jg6 22.Vxc8 Vxc8

Po dvaceti tazích by již nikdo nepoznal, že šlo o Fischerovy, a nikoliv normální šachy. Bílý stojí trochu lépe než černý, protože má méně pěšcových ostrůvků, a tedy i méně potenciáln­ě slabých pěšců.

Partie po dalších dvaceti tazích dospěla do dámské koncovky s pěšcem více pro bílého, ovšem s velkými remízovými šancemi černého. Jenže málo času, horší pozice a rychle bušící srdce – Nakamura měl tepovku vyšší než Carlsen – zapříčinil­y, že norský velmistr tuto partii nakonec vyhrál a ujal se vedení v zápase.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia