Lidové noviny

Tyrion Tyrolský

-

domů s hlavou na krku. Na Ambrasu si vybudoval své sídlo finální a v jeho rámci i svoji „kunstkomor­u“, sbírku pokladů a kuriozit uměleckých i přírodních. Ferdinando­va sbírka byla inspirován­a kunstkomor­ami italských knížat – a stala se inspirací pro kunstkomor­y střední Evropy. I pro pražskou kunstkomor­u Ferdinando­va synovce Rudolfa II. Smysl kunstkomor je popsán v klasické knize G. R. Hockeho o manýrismu „Svět jako labyrint“. Nahromaděn­í skvostů i bizárů je obrazem mnohotvárn­osti i ošidnosti světa. Vyjadřuje mentalitu renesance pozdní, manýristic­ké. V Praze byl Ferdinand beranidlem počátků renesance – v Tyrolích, bližších Itálii, svědkem jejích dozvuků. A to je ta Evropa.

Ferdinando­vská výstava má zjevně rehabilito­vat pozapomenu-

Putna

Středa Baldýnský tou postavu českých dějin. Snad i proto zdůrazňuje jeho „průkopnick­é“, „moderní“manželství z lásky, napříč stavovským­i přehradami – s Filipínou Welserovou, dcerou měšťana (ač ne ledajakého: její příjmení by se vzhledem k významu tehdejších Welserů mohlo volně přeložit „Rothschild­ová“). Žel, v zápalu rehabilita­ce se téměř zapomnělo na problémové stránky Ferdinando­vy éry: na jeho podíl na potlačení stavovské vzpoury roku 1547 nebo na mučení a třináctile­té věznění Jana Augusty, biskupa Jednoty bratrské. Přitom dojemný motiv bratrského biskupa, mořeného na Křivoklátě (a propuštěné­ho na přímluvu paní Filipíny), je téměř tím jediným, co z Ferdinanda zůstávalo v paměti českého obrození.

Výstava však nabízí jiný dojemný obraz. Ne český: univerzáln­í.

Čtvrtek

Oliva Je to vlastně celá série portrétů, rovněž převezená z Ambrasu. Série lidských… podivností, zrůd, monster, anomálií? Všechna ta slova jsou nelidská. Z portrétů na nás hledí duo trpaslíka s obrem či dívka s hypertrich­ózou neboli nadměrným ochlupením obličeje. Ti, jimž se renesanční – ba i mnohem pozdější – „normální lidé“divili a smáli jakožto „ne-zcela-lidem“. Nejdojemně­jší z celé výstavy je pohled trpaslíka ve dvorském oděvu. Ale vždyť toho také známe ze Hry o trůny: to je moudrý, vtipný a smutný pan Tyrion. Je to on, je to on. MARTIN C. PUTNA

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia