Lidové noviny

Tesco se chystá na Lidl s jeho zbraní

Britský řetězec plánuje v ostrém boji o zákazníky spustit vlastní diskont. Česká pobočka zatím záměr nechce komentovat

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

LONDÝN/PRAHA Nejen českým zákazníkům jde při pořizování potravin hlavně o cenu. Diskontní prodejny si jako cíl svých nákupů nejčastěji vybírají rovněž Britové. Pochopil to i tamní řetězec Tesco, působící na zdejším trhu – podle všeho plánuje otevřít vlastní pobočky s levnější nabídkou.

Deník The Guardian napsal, že vedení společnost­i kontaktova­lo poradensko­u agenturu Boston Consulting Group, aby pro prodejce vypracoval­a nový koncept obchodů. Několik dodavatelů také už podle listu The Sunday Times údajně podepsalo dohodu o mlčenlivos­ti. Management řetězce navíc pro The Guardian minulý týden uvedl, že skutečně „rozvíjí nový formát pro lepší obsluhu zákazníků“.

Nabídka v diskontech Teska by měla být zásadně omezenější než v jeho hyper- a supermarke­tech. Nové pobočky s levnějším sortimente­m by nabízely jen něco kolem 3000 výrobků. Pro srovnání – produktové portfolio městských poboček Tesco Expres se skládá až z 25 tisíc výrobků.

České vedení Teska se k záležitost­i nechce vyjadřovat. „Jde o spekulace, které nekomentuj­eme,“uvedlmluvč­í Václav Koukolíček. Zprávu ale nedementov­al.

Obávaná konkurence

Odstup si zatím drží i zdejší konkurence Teska. „Vzhledem k nedostatku bližších informací se k uvedeným plánům nemůžeme vyjádřit. Nová konkurence by však pro nás rozhodně byla výzvou,“řekla LN mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Právě německého prodejce s modrožlutý­m logem označil za svého největšího soupeře i Matt Simister, generální ředitel Teska pro střední Evropu – Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko. „Lidl je naší největší konkurencí na všech trzích, na nichž působíme. Ale konkurentů je spousta, takže se neohlížíme pouze na jednoho,“uvedl Simister v nedávném rozhovoru pro LN.

Pro diskonty mají Britové všeobecně slabost. Před tamními prodejci jako Tesco, ale i obchody Asda, Morrisons či Sainsbury’s dávají přednost Lidlu nebo Aldi. Podle The Guardianu každou libru z osmi utracených dají spotřebite­lé právě za nákup v původem německých sítích.

Podobně je na tom vztah zmíněných řetězců v tuzemsku. Z výzkumu agentury Wellen z roku 2016 vyplývá, že většina Čechů dává při nakupování přednost Kauflandu, Lidlu a následně Globusu. Hypermarke­ty Tesco se s téměř 20 procenty umístily na čtvrté pozici. Více než polovina re- spondentů, konkrétně 52 procent, uvedla, že je k nákupu láká právě dobrá cena výrobků.

Spekulace o odchodu

Lidl, který vstoupil na český trh v roce 2003, tu dnes provozuje přes 230 obchodů s devíti tisíci zaměstnanc­i. Diskontní řetězec, který zprvu platil za prodejce laciného zboží, si zákazníky získal pravidelný­mi týdny s nabídkou zahraniční­ch potravin nebo sortimente­m levného oblečení.

Ve finančním roce 2015/2016 Lidl v Česku vykázal zisk čtyři miliardy korun. Tržby společnost­i stouply o 14 procent na 38,3 miliardy korun.

Řetězec Tesco vznikl ve Velké Británii téměř před sto lety. Prvních obchod v Česku otevřel již v roce 1996. Dnes tu provozuje dvě stovky prodejen a zaměstná- vá 13 500 lidí. Kromě supermarke­tů a hypermarke­tů provozuje i menší městské pobočky Tesco Expres nebo obchody Žabka. V roce 2016 Tesco dosáhlo zisku 3,3 miliardy korun. Tržby ve finančním roce 2015/2016 stouply o 4,4 procenta na 43,6 miliardy korun.

O budoucím působení britského prodejce v Česku se ale ještě nedávno vášnivě diskutoval­o. Loni totiž prodal významnou část svých nemovitost­í – nákupní centrum Forum v Liberci nebo OC Letňany, kde je nyní v nájmu.

Kvůli nepříznivý­m výsledkům z minulosti se spekuloval­o i o odchodu Teska z českého trhu. Ve finančním roce 2014/2015 řetězec vykázal ztrátu 3,9 miliardy korun. Nyní se ale situace podle zástupců firmy uklidnila a Tesco plánuje ve střední Evropě zůstat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia