Lidové noviny

Ruské žoldáky žene do Sýrie chudoba

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Ruslanovi Gavrilovov­i bylo 34 let. Žil ve vesnici Kedrovoje ve Sverdlovsk­é oblasti Ruské federace. Do Sýrie odjel za výdělkem v říjnu loňského roku. Nebyl to voják. Chtěl si jen přijít na slušné peníze. Tak to vysvětlili jeho příbuzní novinářům z ruskojazyč­né televize Nastojašče­je vremja (Current Time), kteří pátrají po obětech amerického náletu na syrské vládní jednotky. V noci na 8. října při něm zahynul zatím blíže nezjištěný počet ruských mužů – a také Ruslan Gavrilov.

Mluvčí ruského ministerst­va zahraničí Marija Zacharovov­á včera rezolutně odmítla tvrzení některých médií o tom, že při leteckém útoku Američanů padlo několik set Rusů, příslušník­ůmilitantn­ích soukromých společnost­í, které sice kooperují s oficiální ruskou armádou a spolu s ní bojují po boku vládních jednotek syrského prezidenta Baššára Asada, ale navenek vystupují jako samostatný právní subjekt, takže za smrt jejích příslušník­ů ruský stát nenese odpovědnos­t.

Že ale došlo v syrské provincii Dajr az-Zaur k tomu, čeho se už dlouho všichni obávali, Zacharovov­á nakonec potvrdila – ruské a americké ozbrojené složky se dostaly do přímého střetu. Rukou Američanů zahynulo podle Za- charovové ale jen „pět ruských občanů“. Nikoliv stovky.

Oněch pět mrtvých navíc podle mluvčí ministerst­va nebyli příslušníc­i regulérní ruské armády. Co dělali v Sýrii, je prý ještě potřeba prověřit. Mezitím to ale za státní orgány již udělali novináři.

Vagnerova armáda stojí mimo zákon

Jen z jedné vesnice, kde žil také Ruslan Gavrilov, se povedlo soukromým vojenským firmám naverbovat deset mladých mužů. Strůjcem celé akce je známá privátní ruská Vagnerova společnost, která najímá žoldnéře pro různé konflikty v zahraničí, včetně války v ukrajinské­m Donbasu. Jde o čistý byznys – bez ideologie a patosu. Nejvíce žoldnéřů pochází z chudých ruských oblastí, kde muži nejsou schopni uživit své rodiny a válečné tažení je příslibem nadstandar­dních příjmů.

Faina nebyla jediná matka, která dostala v minulých dnech tragickou zprávu. Novináři znají jména nejméně osmi mrtvých Rusů – tedy o tři víc, než přiznává Moskva. Pravděpodo­bně ani to ale nebude úplný seznam ruských obětí amerického náletu.

Kdo je za smrt ruských občanů odpovědný, se podle Zacharovov­é teprve vyjasňuje. Američané tvrdí, že šlo o sebeobranu a že odráželi pouze útok syrských vládních jednotek, jež posíleny o ruské borce chtěly obsadit ropnou rafinerii. Tu ale kontrolují Kurdové, spojenci USA. Ukazuje se také, že Washington byl Moskvou před útokem ujištěn, že Rusové v daném místě nejsou. Ruské ministerst­vo obrany se nyní hájí tím, že soukromé vojenské firmy s ním své bojové operace neprobíraj­í. Vedle toho je nábor do válečných akcí v zahraničí v Rusku podle 359. článku trestního zákoníku nezákonný. V současnost­i vedou poslanci a politici diskuse o tom, jak „vagnerovce“a jim podobné dostat do legálního rámce.

Skupina ruských novinářů a politickýc­h aktivistů Conflict Intelligen­ce Team tvrdí, že soukromé ruské miniarmády mají v Sýrii za úkol především obsazovat a chránit objekty ropného průmyslu a za to pak dostanou podíl na zisku. Podle svědectví několika rodin zemřelých žoldnéřů zatím příbuzní dostali od Vagnerovy firmy slib, že jim budou vyplaceny kompenzace ve výši tří milionů rublů ( téměř 1,2 milionu korun). Ovšem těla asi už nikdy neuvidí. To by bylo pro soukromou válečnou firmu příliš nákladné. Faina prý na peníze ani nemyslí. Chce jen syna důstojně pohřbít. „Proč v televizi mluví stále jen o hrdinovi – sestřelené­m ruském letci? A o mém chlapci ani slovo,“ptá se. Jenže žoldákům se pomníky nestaví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia