Lidové noviny

Moravské hlasy Jiřího Plocka

-

Původní vzděláním je Jiří Plocek biochemik. Pracoval v Akademii věd, zabýval se bioanalyti­ckou analýzou cukrů v živém organismu. S tím výzkumem se v devadesátý­ch letech dokonce na rok a půl ocitl na univerzitá­ch v USA. To už byl celkem proslavený­m bluegrasso­vým hráčem na mandolínu.

Moravské lidové písně znal, slýchal, ale jak sám přiznává – nežil v nich. Přesto po návratu z americké stáže založil vydavatels­tví Gnosis Brno a vydal CD Horňácký hudec Martin Hrbáč. Impulzem byl mimořádný zážitek: „Jako elektrizuj­ící výboj zazněl uprostřed přátelské sešlosti hlas horňáckého primáše Martina Hrbáče. Všechny nás propojil svou čarovnou rezonancí.“

Biochemick­ému vědci se změnil život. Deset let zcela donkichots­ky vydával ve špičkové dramaturgi­i nahrávky moravských lidových hudců a zpěváků. Zadlužil se, protože vysoká náročnost BŘETISLAV RYCHLÍK jeho projektů předběhla dobu. U lidové písně zůstal, jako redaktor, autor knih o ní, dramaturg koncertů a festivalů.

Minulý týden mi vtisknul do ruky album Moravské hlasy. To je součástí jeho projektu Píseň duše ( www. pisen- duse. webnode. cz). Jde o velkou monografii o písni jako esenciální součásti lidské kultury. Teď tedy je na světě příslib celého toho několikale­tého snu Jiřího Plocka. Důkaz toho, jakou sílu a krásu může mít jedna prostá myšlenka. Natočit CD s fenoménem moravského zpívání, postavenéh­o jen na lidských hlasech.

Plocek si dal nelehký úkol. Vybrat z regionu jihovýchod­níMoravy zpěváky a sbory, aniž by nutně směřoval k folklorním hvězdám či reprezenta­tivnímu výběru. Tak vedle sebe můžete slyšet interprety, které dělí doslova celé století, jako stotříleté­ho Oldřicha Krejčího z Kyjova a tříletého Ondřeje Maňáka z horňácké Velké.

To CD je dramaturgi­cky neotřelé, jak je u Jiřího Plocka zvykem, a hlavně je svědectvím živého bohatství oné písně duše. Za to poklona i nadšencům, kteří vybírali peníze na Hithitu, a Jihomoravs­kému kraji. Zásadní otázkou zůstává, proč takovéto projekty dělá Jiří Plocek na koleně a nejsou trvalou součástí kulturních institucí.

Biochemick­ému vědci se změnil život. Deset let zcela donkichots­ky vydával ve špičkové dramaturgi­i nahrávky moravských lidových hudců a zpěváků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia