Lidové noviny

Uprchlíci odpluli, ať žijí ženy

V pražském Veletržním paláci je k vidění pět nových výstav Aj Wej-weje vystřídaly pestrobare­vné plachty Kathariny Grosseové

- PAVEL VOKATÝ

PRAHA Kdo v posledních dnech procházel okolo Veletržníh­o paláce v pražských Holešovicí­ch, tomu neušly manévry s posprejova­nými kmeny vyvrácenýc­h stromů, které zasahují z galerijní kavárny až na ulici. Jde o předzvěst výstavy Kathariny Grosseové, jejíž hlavní část leží, či spíše visí, ve Velké dvoraně paláce.

V místech, kde se ještě před několika týdny vznášel sedmdesáti­metrový člun s uprchlíky Aj Wej-weje, spustila německá výtvarnice dvě obří plachty posprejova­né barevnými vzory. Monumentál­ní expozici nazvala Zázračný obraz / Wunderbild a jde o jednu z pěti nových výstav, které jsou ode dneška ve Veletržním paláci k vidění. Veřejnosti se poprvé představil­y včera večer na jarním Grand Openingu 2018.

Letošní sezonu se vedení Národní galerie rozhodlo zasvětit ženám, a proto se jen několik desítek metrů od dvorany objevila výstava další významné malířky. Jde o Rakušanku Marii Lassnigovo­u (1919–2014), která celý život zasvětila vlastním autoportré­tům. Zároveň šlo o první ženu, jež začala učit malbu na výtvarných akademiích v německy mluvících zemích. Kromě Lassnigové a Grosseové na návštěvník­y čekají nová díla španělské konceptual­istky Patricie Dauderové a belgického videoartis­ty Johana Grimonprez­e, stejně jako práce dvou Čechů – malíře Lukáše Karbuse a fotografa Radka Brousila.

„Jedna z věcí, které jsou pro mě důležité, je, že se ve Veletržním paláci mění světlo podle toho, jak vychází a zachází slunce,“vysvětlova­la před včerejším Grand Openingem pod svými plátny Grosseová, která od dětství dodržuje je- den soukromý rituál – dříve než vstane z postele, přemalováv­á všechny stíny na stěnách ložnice neviditeln­ým štětcem. „Dvorana mi také připomíná můj ateliér v tovární hale v Berlíně,“dodává vý- tvarnice. Svoje pestrobare­vné plachty spustila od stropu po zem, aby tak změkčila strohé stěny dvorany, vyzděné z šedivých tvárnic. Jde o stejný prostor, kde byla kromě Aj Wej-wejova Zákona cesty k vidění i Slovanská epopej. Co se Marie Lassnigové týče, té připravila Národní galerie největší retrospekt­ivu, jaká se kdy konala vně hranic Rakouska. Spolupracu­je na ní s Tate Liverpool a nabízí více než padesát obrazů, kreseb a soch od umělkyně, která byla ve svých třiadevade­sáti letech oceněna Zlatým lvem na Benátském bienále. Podle pamětníků pracovala i v tomto věku. „Významně ovliv-

je k vidění v přízemí paláce v rámci sekce Moving Image Department. Snímek doplňuje dvoudílný monumentál­ní akvarel Lukáše Karbuse, nominované­ho před třemi lety na Chalupecké­ho cenu.

Výstava Patricie Dauderové Povrch se koná v místě galerijníh­o cyklu Introducin­g, prostor Poetry Passage ve foyer paláce pak hostí obrazovou poezii Radka Brousila a video Johana Grimonprez­e.

 ?? Obraz. Po Aj Wej-wejovi je Katharina Grosseová druhým umělcem, který své nové dílo připravil na míru Veletržním­u paláci. Expozice se jmenuje Zázračný FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Umění na míru.
Obraz. Po Aj Wej-wejovi je Katharina Grosseová druhým umělcem, který své nové dílo připravil na míru Veletržním­u paláci. Expozice se jmenuje Zázračný FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Umění na míru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia