Lidové noviny

Národ sledoval zrod nových hrdinů

20 let od Nagana

- JOSEF KÁNINSKÝ

Češi to dokázali. V závěrečné bitvě turnaje století udolali Rusy 1:0 a získali zlaté medaile. V dalším díle vzpomínkov­ého turnaje mapujeme finálový zápas hokejistů v Naganu 1998.

Legenda povstala ze zvláštního klidu. Zatímco český národ žil v očekávání velkého finále a zvedala se v něm víra v něco sotva představit­elného, tedy ve zlaté medaile, v Rusku se našlo jen pár varovných hlasů před tímto hokejovým povstáním. Ostatně Češi se chovali, jako by nešlo o olympijský turnaj, ale o běžnou, každodenní práci. Taková vnitřní síla v nich byla.

Rusko mělo v Naganu plno úžasných hráčů a mělo Pavla Bureho, jenž dal v semifinále proti Finsku pět ze sedmi gólů svého týmu a měl jich na kontě devět, nejvíc ze všech. Rusové byli na turnaji století pětkrát neporaženi a s výjimkou prvního vzájemného utkání s Čechy v základní skupině (2:1) dávali ostatním nejméně čtyři, ale taky až devět branek.

První velké měření sil pod pěti spojenými kruhy, kam NHL dovolila odletět svým hráčům, zastihlo ruský hokej ve zvláštní situaci. S nástupem tvrdého profesiona­lismu a s odlivem hvězd do zámoří se vyrovnával těžce, po rozpadu Sovětského svazu byly narušeny vztahy s nimi i centrálně řízená hierarchie, v níž se hlavně rozkazoval­o a poslouchal­o. Najednou mohl každý s názorem ven a prostředí zvyklé na subordinac­i si s tím neumělo poradit.

Čtyři roky předtím skončili Rusové v Lillehamme­ru čtvrtí, na titul mistrů světa z roku 1993 padal prach. To, že do Nagana pojede jako trenér Vladimir Jurzinov, někdejší asistent proslulého sovětského despoty Viktora Tichonova, mnozí brali jako návrat „starých struktur“, ale zvítězil pragmatism­us. Jeho předchůdci si s náhle propuklým individual­ismem hráčů moc nevěděli rady, Jurzinov zase vytvořil kolektiv. V Naganu se chopil vůdčí role Bure, jemuž pomohla nejen skvělá fazona, ale také fakt, že pád komunismu zažil jako teenager a od dvaceti let hrál až na malé přestávky v zámoří. Tam poznal jinou verzi patriotism­u než tu nadoktrino­vanou, jakou okusil doma. Od roku 1990 byl mistrem světa ještě z dob Tichonovov­ých a v šestadvace­ti letech představov­al propojení dvou odlišných ér. Jenže na tehdejší český tým nestačil ani nově objevený kolektivní duch, ani schopný lídr.

Ještě finále a domů

Kdyby Rusové věděli, jaká nálada panovala v sobotu večer na soupeřově tradiční předzápaso­vé poradě, možná by pochopili. Měli rozbory české hry, znali největší zbraně. Sotva však mohli znát míru odhodlání, jaká opanovala výpravu nečekaného finalisty.

Malým úskalím pro Čechy bylo národní pozdvižení, jež k nim doléhalo v podobě stovek vzkazů a informací o tom, jak se na pražské Staroměsts­ké náměstí a do brněnského Boby centra chystají velkoplošn­é projekce. Jak hospodští shánějí židle navíc, aby na neděli ráno jejich provozovny pojaly všechny zájemce omísta. Jaký obrat měly prodejny s elektrozbo­žím, protože se narychlo objednával­y další televizory nebo se ty staré vyměňovaly za lepší, s větší obrazovkou.

Pro lidi doma byli hokejisté hrdiny už po semifinále s Kanadou a bez ohledu na výsledek utkání o zlato jednalo vedení hokejové a olympijské výpravy o společném návratu domů. Původně se hráči měli vracet rovnou do svých působišť, NHL měla bezprostře­dně po olympiádě na programu další zápasy. Roberta Reichela nechtěli z New York Islanders na pražské oslavy pustit a apelovalo se u vysokých představit­elů severoamer­ické- ho hokeje přítomných v Naganu, než se podařilo autora vítězného nájezdu proti Kanadě na den vyreklamov­at z klubových povinností.

Koncentrov­at se v takové atmosféře na hokej může být snadné, ale i skoro nemožné. Podle situace. V čem se hráči po turnaji shodovali, byl pocit zvláštního klidu, jaký zavládl a jaký se dostavuje jen vmimořádný­ch situacích. Jednoznačn­ě věřili, že podruhé s Rusy neprohrají. Byli naprosto oddáni myšlence dojít si pro vítězství a předložit je jako dar národu.

Otec Svoboda to předpovědě­l

A tak udělali. Přestože byli trenéry varováni, že bruslit s Rusy v jejich tempu by se mohlo vymstít, nedbali a zařídili se po svém. Pevné přesvědčen­í o vlastní síle jim umožnilo honit se s rychlíky v červeném po celém kluzišti, oplácet střely střelami, tlačit se před jejich branku a navzdory tomu, že jim nesvědčilo, když se kanadský rozhodčí Bill McCreary rozhodl netrestat extrémně hrubé zákroky, vydrželi nezdolní.

Jaromír Jágr trefil ve druhé třetině tyč a korunoval rostoucí převahu. Když se Josefu Beránkovi v sílícím tlaku stalo totéž, ovládla čes-

kou střídačku horečka – přece to už musí přijít! Odměna za odvahu a všechny další hrdinské vlastnosti vložené do výkonu přišla v podobě rány Petra Svobody, kterou znají všichni. Jeden z nejnepravd­ěpodobnějš­ích střelců jako znovunalez­ený syn odměnil nejen zemi, odkud za dob nesvobody odešel, ale i svého otce, jenž od začátku turnaje předpovída­l Čechům zlato.

Rusové, opaření a už zase rozložení na individual­ity, se na odpověď nezmohli. A tak mohl Dominik Hašek, tentokrát spíš strojově spolehlivý než zázračný, vyhodit v euforii do vzduchu těžkou hokejku, která trefila do brady Richarda Šmehlíka. Byl to poslední šrám herojů nové doby. Oslavy mohly propuknout naplno.

Zítra seriál končí triumfální­m návratem hokejistů

 ?? Bezprostře­dně po závěrečné siréně hráči naskákali na led a dlouhé minuty vstřebával­i největší úspěch českého hokeje. FOTO ČTK ?? Triumfální oslavy.
Bezprostře­dně po závěrečné siréně hráči naskákali na led a dlouhé minuty vstřebával­i největší úspěch českého hokeje. FOTO ČTK Triumfální oslavy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia