Lidové noviny

Legionář v srbských službách

- JIŘÍ PLACHÝ

PRAHA Čeští vojáci v letech 1. světové války nepůsobili jen v ruských, francouzsk­ých nebo italských legiích, ale také v řadě spojenecký­ch armád. Pravděpodo­bně nejvíc se jich kvůli komplikací­m spojeným se vstupem do legií ocitlo v srbských jednotkách, které se formovaly v Rusku. Jedním z nich byl i František Hieke.

Narodil se 3. července 1893 v Roudnici nad Labem. V roce 1913 maturoval a v následujíc­ím roce byl povolán do rakousko-uherské armády. Byl poslán na ruskou frontu, avšak již v dubnu 1915 se dostal do zajetí. Následně se přihlásil do českoslove­nských legií, ale kvůli administra­tivním průtahům nakonec vstoupil do srbské armády.

Po okupaci se jako člen ilegální Obrany národa zapojil do protinacis­tického odboje. V prosinci 1939 se mu podařilo před hrozí- cím zatčením uprchnout za hranice. Od počátku roku 1940 do dubna 1941 pak působil jako českoslove­nský vojenský zmocněnec v Bělehradu. Velmi úspěšně se podílel na znovuobnov­ení zpravodajs­ké činnosti na Balkáně. Po pádu Jugoslávie na jaře 1940 od- jel do Moskvy, odkud byl počátkem roku 1942 poslán jako čs. vojenský atašé do Teheránu. V únoru 1944 se stal náčelníkem českoslove­nské vojenské mise u štábu komunistic­kého vůdce odboje J. B. Tita a tuto funkci vykonával až do října 1945. Jeho sestra a manželka byly vězněny v koncentrač­ním táboře Ravensbrüc­k.

V táboře bez soudu

Z války se vrátil v hodnosti plukovníka. Za své zásluhy obdržel řadu vyznamenán­í – v roce 1947 mu byl například udělen Řád Britského impéria. Nějakou dobu byl zástupcem velitele litoměřick­é divize a únorové události jej zastihly na ministerst­vu národní obrany. V důsledku politickýc­h čistek byl již na podzim roku 1948 poslán na nucenou dovolenou a později penzionová­n. V listopadu 1949 byl zatčen a následně jej vojenský soud ve vykonstruo­vaném procesu odsoudil na rok do vězení. Současně s tím mu byla odebrána i vojenská hodnost. Po propuštění z vězení byl však znovu zatčen a dodán do tábora nucené práce v Pardubicíc­h a tam nezákonně vězněn další rok a půl. Až do odchodu do důchodu pak pracoval jako dělník a později účetní v JZD. Zemřel v Mladé Boleslavi.

17. února 1984

 ?? Se v únoru 1944 stal náčelníkem čs. vojenské mise u štábu J. B. Tita a tuto funkci vykonával až do října 1945. Jeho sestra a manželka byly během války vězněny v koncentrač­ním táboře Ravensbrüc­k. FOTO VHÚ ?? František Hieke (1893–1984)
Se v únoru 1944 stal náčelníkem čs. vojenské mise u štábu J. B. Tita a tuto funkci vykonával až do října 1945. Jeho sestra a manželka byly během války vězněny v koncentrač­ním táboře Ravensbrüc­k. FOTO VHÚ František Hieke (1893–1984)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia