Lidové noviny

Školky: Batolata nechceme

Mateřské školy se bouří proti náboru dvouletých dětí. Od roku 2020 by je měly přijímat povinně

- KATEŘINA SVOBODOVÁ

PRAHA Mateřským školám hrozí, že za dva roky budou muset začít nakupovat nočníky, přebalovac­í pulty, speciální koše na použité pleny, postýlky pro batolata... A také zaměstnat více učitelů. Může za to novela školského zákona z dílny minulé vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ta nařizuje mateřinkám přijímat od školního roku 2020/2021 i dvouleté děti. Problémů, které může způsobit, je ale mnohem víc.

Pramení především z toho, že dvouleté děti patří z vývojového hlediska do batolecího věku, kdežto tříletí už do kategorie předškolák­ů. To je také důvod, proč ředitelé školek volají po zrušení příslušnéh­o ustanovení. Jejich požadavek nyní nachází podporu jak v Poslanecké sněmovně, tak i v Senátu.

Jako z hororu

„Největší úskalí spatřuji v podtržení citového vývoje – to je bohužel nevratný stav v podobě možné citové deprivace. Maminku nahradit neumíme a nikdy umět ne- budeme,“varuje Vlasta Vychodilov­á, ředitelka MŠ Tábor v Kollárově ulici.

Zdaleka ne všechny děti jsou navíc zralé pro vstup do kolektivu. „Je to velmi individuál­ní, ale před dvaceti a více lety byly děti obecně na školku lépe připraveny v oblasti sebeobsluž­ných a základních hygienický­ch návyků, na vyšší úrovni byla i schopnost komunikace a kvalita řeči,“dodává Šárka Matoušková, ředitelka Mateřské školy Národní v Praze.

Může srovnávat, právě tato školka má zřízenou speciální bu- dovu pro pětatřicet dětí mladších tří let. Jinými slovy, dříve už dvouleté děti uměly chodit na nočník nebo i na toaletu a s dudlíky běhaly jen výjimečně. Dokázaly se více méně samostatně nakrmit a obléci si svršky. To současným batolatům chybí a obvykle jsou v této oblasti o rok i více opožděné.

„Teď si představte jednu učitelku s těmito dětmi ve třídě. To je téměř hororový scénář. Pokud už by bylo dvouleté dítě v mateřské škole, tak maximálně pět s jedním učitelem. Kdo to ale zaplatí?“ptá se Miroslav Pozler, ředi- tel mateřské školy Milady Horákové v Hradci Králové.

Nejde však jen o personální obsazení, uzpůsobit by bylo třeba také prostory a vybavení interiérů školek. „Například podle požárních předpisů jsou dvouleté děti brány jako lidé s omezenou schopností pohybu a orientace a předpisy říkají, že mohou být umístěny nejvýše v prvním patře,“vysvětluje Dana Chroustovs­ká, ředitelka školky Libocká v Praze 6. Pokračován­í na straně 3 Více k tématu v příloze Relax Komentář na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia