Lidové noviny

Zemanova laťka

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Jakmile byl znám výsledek volby prezidenta, ozvaly se komentáře: Miloš Zeman dosáhl poslední možné laťky své politické dráhy. Jde jen o to, zda bude usilovat o nějaký pozitivní odkaz, nebo už mu bude všechno jedno. Ale upřímně, pro Zemana to nebyla poslední možná laťka. Další má před sebou právě teď, na hradeckém sjezdu ČSSD.

Miloš Zeman na onom sjezdu v neděli vystoupí jako prezident. Rovněž jako ten, kdo byl před 25 lety zvolen předsedou ČSSD a po pouhých pěti letech ji dovedl k vládě. Ale to není vše. Vystoupí i jako ten, kdo může sociální demokracii – stranu, z níž sám odešel v roce 2007 – opět změnit k obrazu svému.

Kdyby se mu to podařilo, ať už na tomto sjezdu, či později, mohl by si udělat pořádný zářez do pažby svých úspěchů i své rivality s Václavem Klausem. Oba postavili na nohy velkou politickou stranu a dovedli ji k vládě. Oba byli premiéry. Oba získali dva mandáty hlavy státu. Ale jen jeden z nich by tu stranu opět ovládl a přeměnil k obrazu svému. Těžko říci, co se Miloši Zemanovi honí hlavou, ale těžko si představit, že právě na toto by teď prezident nepomyslel. Rozhovor se Zdeňkem Jičínským čtěte na straně 11

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia