Lidové noviny

Česku se daří, opět jsme mezi evropskými tygry

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Česká ekonomika se v Evropě řadí k těm nejúspěšně­jším. Ukazují to včera zveřejněná čísla statistick­ého úřadu. Z 19 zemí, kte- ré dosud představil­y výsledky toho, jak si vedly v posledních třech měsících, se podařilo předběhnou­t Česko jen Rumunsku. Zatímco naše ekonomika meziročně vzrostla o 5,1 procenta, ta rumunská dosáhla dokonce sedmiproce­ntního náskoku.

„Pomáhá nám stabilní makroekono­mické prostředí. Zároveň máme politiky, kteří sice nepomáhají, ale ani neškodí,“říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisen­bank.

„Zpočátku jsme využili levnou práci a oslabenou korunu, nyní sklízíme ovoce nastimulov­ané spotřeby domácností a oživení ve světě,“vysvětluje Horská.

Za celý loňský rok pak dosáhl růst tuzemského hospodářst­ví 4,5 procenta, což je bezmála dvojnásobe­k předloňské­ho výsledku; tehdy ekonomika rostla pouze 2,5procentní­m tempem.

„Pokud zanedbáme rok 2015, který byl výjimečný z titulu dočerpáván­í evropských fondů, půjde tak o nejrychlej­ší růst HDP za posledních deset let,“konstatuje Jakub Seidler, hlavní ekonom ING.

Česko těží z nejnižší nezaměstna­nosti v EU, lidé se nebojí utrácet. Pomáhá i oživení světového hospodářst­ví, z čehož těží domácí vývozci i průmysl. „Růst je tažen jak poptávkou českých domácností, které se cítí komfortně díky rychlému růstu mezd i neustálému zvyšování zaměstnano­sti, tak firemními investicem­i. Jistou roli má i růst cen nemovitost­í, který se v případě nových bytů a domů promítá do investic také,“říká Michal Skořepa, analytik České spořitelny.

Lepší čerpání z fondů EU

Velkou roli sehrává i čerpání evropských dotací. „Hlavním rozdílem v porovnání s rokem 2016 byl vývoj investiční­ch výdajů. Ty v roce 2016 klesly a vliv zde měl výpadek v čerpání fondů z rozpočtu EU, v roce 2017 naopak došlo k obnovení růstu těchto výdajů,“vysvětluje Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investment­s.

Letos se však čeká, že Česko zpomalí. Například Česká národní banka v únorové prognóze přišla s odhadem růstu pro letošní rok ve výši 3,6 procenta. „Jsme na vrcholu a z vrcholu se vždy míří dolů. Dolů ale půjdeme pomalu. Volné zdroje hlavně na trhu práce docházejí a firmy musejí hledat úspory, zvyšovat efektivitu,“nastiňuje Horská s tím, že oživení v Evropě i ve zbytku světa nám přeje.

„Stále díky vysoké zaměstnano­sti, růstu příjmů, investic a zahraniční poptávce ekonomika poroste. Jen ty přírůstky budou pomalejší,“předpovídá Horská. A zdůrazňuje, že stále půjde o dvojnásobn­é tempo růstu oproti průměru za posledních deset let, který činí 1,6 procenta.

Nejsou lidé, zpomalíme

Skvělé výsledky české ekonomiky však může podkopat vývoj na tuzemském trhu práce. „Nedostatek lidí a zvyšování mezd může domácí ekonomiku hodně zbrzdit,“varuje ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. „Náš hlavní scénář je, že si tím domácí podnikatel­é poradí díky investicím a lepší organizaci práce, ale riziko, že produktivi­ta poroste pomaleji, než se domníváme, je velké a roste,“dodal.

Nedostatek lidí dnes vede k růstu mezd, jehož příliš rychlé tempo může pro některé podniky znamenat i ztrátu konkurence­schopnosti.

„Za hlavní riziko nynější konjunktur­y pokládám možnost, že růst mezd bude trvat déle nebo nabere vyšší tempo, než je třeba pro návrat trhu práce do rovnováhy, a Česko se tak z nynější pozice příliš konkurence­schopné ekonomiky překlopí do pozice opačné,“myslí si Skořepa z České spořitelny.

Problémy však mohou podle odhadů vyvstat i na trhu bydlení.

„Růst cen nemovitost­í je nezdravě rychlý. Ten sice postihuje menší segment ekonomiky než mzdy, může ale zafungovat jako katalyzáto­r problémů při zhoršení finanční situace domácností,“upozorňuje ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Poznámka k tématu na straně 10

Vývoj HDP České republiky

„Jsme na vrcholu a z vrcholu se vždy míří dolů. Dolů ale půjdeme pomalu. Volné zdroje hlavně na trhu práce docházejí a firmy musejí hledat úspory...“

 ?? Zdroj: Český statistick­ý úřad, Eurostat ??
Zdroj: Český statistick­ý úřad, Eurostat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia