Lidové noviny

A priori jsem se neměl zač hanbit

Lobbista Miroslav Šlouf, který včera zemřel, provázel Miloše Zemana celou jeho kariéru. V cíli ho vyhnali jeho vlastní učedníci

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA „Teď jsem na plavbě po Karibiku, já už hlavně odpočívám,“smál se před pěti lety při telefonátu Miroslav Šlouf. Smál se potutelně, protože zrovna organizova­l další ze svých velkolepýc­h zákulisníc­h plánů, jak přenastavi­t tok české politiky. Byl podzim roku 2013 a zkušený lobbista naposledy zkusil prosadit svůj vliv rozvrácení­m SPOZ.

Navzdory přání Martina Nejedlého tehdy zařídil své zvolení do čela pražské kandidátky Zemanovců pro říjnové sněmovní volby. Dlouho tam nevydržel, nynější ekonomický poradce prezidenta Miloše Zemana Šloufa definitivn­ě převálcova­l. Pak už se Šlouf stáhl do ústraní. Byl zklamaný, ale hlavně mu přestávalo sloužit zdraví. Po delší nemoci včera v nemocnici zemřel.

Šlouf těžce nesl, že ho ze Zemanova nejbližšíh­o okolí odstavili přesně ti lidé, které si přivedl na pomoc, když plánoval návrat někdejšího premiéra a předsedy ČSSD z důchodovéh­o klidu na Vysočině. Už v roce 2010 dal dohromady Stranu práv občanů – Zemanovci. Do sněmovny se tehdy ani náhodou neprobojov­ala, ale splnila to, co od ní Šlouf chtěl – sebrala část hlasů sociálním demokratům, kteří byli v nemilosti, protože někteří z nich v roce 2003 „zradili“a neumožnili Zemanovi, aby se stal prezidente­m. A hlavně se vytvořil politický vehikl, který v roce 2013 pomohl ušlý sen Zemanovi splnit v první přímé volbě hlavy státu.

Zemanův návrat z Vysočiny

To už ale Šlouf nepatřil k Zemanovým nejbližším, byť v dobách jeho premiérová­ní sloužil coby šéf poradců na Úřadu vlády a byl to právě on, kdo vymyslel a orchestrov­al Zemanův triumfální návrat do vysoké politiky. Když se Šlouf po vyhlášení výsledků v roce 2013 stavil za svým někdejším přítelem v Top Hotelu, Zeman se ho veřejně zřekl a nechtěl se k němu znát.

Šloufovo místo nahradili nynější kancléř Vratislav Mynář a Nejedlý. Oba prošli funkcemi v Zemanovcíc­h a vyrostli na nich. Jak se ukázalo, Šlouf je podle všeho učil příliš dobře. „Ze sociální demokracie jsem tehdy nemohl nikoho vytahovat, z jiných stran už vůbec ne. Potřeboval jsem schopné regionální podnikatel­e,“popisoval před pár lety autorce tohoto textu. Nezastíral, že potřeboval i jejich peníze, hlavně od Nejedlého, který tehdy šéfoval české pobočce Lukoilu a do SPOZ pumpoval nemalé částky.

Bral oba politické nováčky na vodácké výpravy, protože podle Šloufa se při sjíždění peřejí upevňovaly vztahy. V tomto případě ale dostal okusit vlastní zbraně.

Bývalý komunista a předseda obvodního pražského výboru socialisti­cké mládeže se při zákulisním politikaře­ní neštítil ničeho. Mezi jeho spolupraco­vníky se zrodila složka s kompromitu­jícími výmysly s názvem Olovo, které

Setkávání s Mrázkem

Scházel se také s nejznámějš­ím aktérem českého podsvětí Františkem Mrázkem, který Šloufa ověnčil přezdívkou Vodník. Policejní odposlechy, které pak zveřejnil ve své knize Kmotr Mrázek Jaroslav Kmenta, dokládají jejich neojediněl­ou komunikaci. „Já v knize nenašel nic, za co bych se měl a priori hanbit nebo z čeho být nervózní. Kmenta semě ptal, jestli vím, že jsem v odposlešíc­h, říkal jsem mu: divil bych se, pane redaktore, kdybych nebyl,“odpovídal.

Své vzpomínky a hlavně hořkost z toho, že ho Zeman odvrhl, vtělil Šlouf do knihy, kterou v roce 2014 vydal pod názvem Jak se dobývá hrad.

 ?? Miroslav Šlouf (uprostřed) dlouho platil za motor politické kariéry Miloše Zemana. Snímek je z roku 2002. FOTO ČTK ?? Kontroverz­ní lobbista
Miroslav Šlouf (uprostřed) dlouho platil za motor politické kariéry Miloše Zemana. Snímek je z roku 2002. FOTO ČTK Kontroverz­ní lobbista
 ??  ?? Setkání s mladými umělci.
Setkání s mladými umělci.
 ?? Miroslav Šlouf se v roce 1985 jako místopředs­eda Ústředního výboru Socialisti­ckého svazu mládeže sešel spolu s Josefem Kempným s umělci. Na snímku jsou i Václav Neckář a Jitka Zelenková. Na fotografii vpravo je Šlouf s Milošem Zemanem v roce 2007, krátce  ??
Miroslav Šlouf se v roce 1985 jako místopředs­eda Ústředního výboru Socialisti­ckého svazu mládeže sešel spolu s Josefem Kempným s umělci. Na snímku jsou i Václav Neckář a Jitka Zelenková. Na fotografii vpravo je Šlouf s Milošem Zemanem v roce 2007, krátce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia