Lidové noviny

Piráti a ANO mírně posilují, ČSSD ztrácí

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Největší podporu voličů mezi politickým­i stranami má stále hnutí ANO s 32,5 procenta. Druzí jsou Piráti, kteří posílili na 13,3 procenta. Třetí ODS má 11 procent a čtvrté hnutí SPD 9,5 procenta. Ze současných sněmovních stran zůstaly pod pěti procenty TOP 09 a hnutí STAN. Vyplývá to z únorového volebního modelu agentury STEM.

Ve srovnání s výsledkem říjnových sněmovních voleb by si ANO polepšilo téměř o tři procenta a Piráti o 2,5 procenta. Naopak ODS by tři desetiny procenta ztratila a hnutí SPD by si pohoršilo o zhruba procento.

SPD o procento voličů méně

„Motivaci voličů SPD patrně z jedné strany posiluje protest, z druhé strany vyhlídky na významnou roli při formování vlády,“uvedli autoři průzkumu. KSČM si proti volbám polepšila o necelé procento, nyní má podporu 8,7 procenta. Sociální demokraté si mírně pohoršili na 7,1 procenta. Lidovci mají ve volebním modelu 5,2 procenta, což je ve srovnání s volbami pokles o šest desetin procenta.

STEM upozornil, že volební model není předpovědí výsledků voleb. „Sestavit model volebního výsledku není jednoduché, neboť lze jen obtížně zjistit, kteří dotázaní se voleb skutečně zúčastní, zda volební motivace voličů bude podobná jako v minulých volbách, nebo se změní,“uvedla agentura.

Únorový model je postaven na předpoklad­u volební účasti okolo 62 procent lidí.

Průzkum se konal 1.–8. února na reprezenta­tivním souboru obyvatelst­va – dotázáno bylo 1028 osob starších 18 let. čtk

Strany se pokusí zabránit spojenectv­í ANO s SPD a komunisty. S hnutím Andreje Babiše proto vstoupí do jednání o podpoře jeho druhé vlády. Podmínkou ale je, aby v ní Babiš nebyl.

PRAHA Po krachu prvního pokusu o sestavení vlády vyjednává Andrej Babiš v druhém kole s komunisty a SPD. Možná podpora kabinetu od strany s totalitní minulostí a hnutí odmítající­ho přistěhova­lce sice členy jeho ANO štěpí, lídr vítěze hnutí ale tvrdí, že s ním ostatní politické subjekty odmítají mluvit. Zodpovědno­st za výslednou podobu vlády tak přenáší na jiné. „Proč s námi demokratic­ké strany nejednají seriózně? Ony nás tam tlačí, ony říkají, že s námi nebudou jednat, že stejně patříme ke KSČM a SPD. Ale s kým máme jednat, když ODS s námi jednat nechce? Bohužel ony tu situaci vytvářejí,“postěžoval si Babiš počátkem měsíce v rozhovoru pro LN.

Právě mezi demokratic­kými stranami ve sněmovně se ale v posledních dnech rodí plán, jak po- dobnou rétoriku šéfa ANO oslabit a nebýt označeni za viníky, pokud by nakonec koalici s komunisty a SPD skutečně upletl. Starostové a nezávislí (STAN) si odsouhlasi­li, že začnou s Babišovým hnutím vyjednávat o svých podmínkách pro podporu jeho kabinetu.

„Ve snaze zabránit účasti SPD a komunistů na vládě přistoupím­e k jednání, u kterého jsme byli i ze strany ANO odmítáni,“řekl předseda STAN Petr Gazdík.

Do vlády bez Babiše

Jeho hnutí chce příští týden svolat zasedání zástupců dalších stran, s nimiž by bylo možné debatovat o případné podpoře Babišova vládního projektu. „Abychom dali dohromady sílu, která nebude tak lehce odmítnutel­ná jako hnutí nebo strany, které do těch jednání vstupují,“uvedl Gazdík.

Starostové počítají s Piráty, lidovci, TOP 09, ODS a sociálními demokraty, kteří už budou mít po zásadním víkendovém sjezdu. Od rozhovorů s potenciáln­ími partnery si slibují možnost vytvoření takového uskupení, které by svou účastí ve vládě dokázalo zabránit nástupu extremistů k moci.

Své kývnutí kabinetu ANO ne- vylučují ani lidovci. „Jsme připraveni jednat o vládě stejně jako na diskusi s ostatními politickým­i stranami, kterou již vedeme poslední dva týdny,“řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Lidovci i STAN ale považují za klíčové, aby trestně stíhaný lídr vítězného hnutí sám nebyl členem vlády. „Pro nás stále platí zásadní podmínka, že s trestně stíhanou osobou ve vládě být nemůže- me,“zdůrazňuje lidovecký první místopředs­eda Marian Jurečka.

Babiš se ovšem přímé účasti v kabinetu vzdát nechce. „Podmínka, kterou klade KDU-ČSL a STAN, je ze strany našeho hnutí nesplnitel­ná,“řekl LN.

Předseda ANO však připustil, že se s představit­eli Gazdíkova hnutí příští týden setká. Pro Starosty i další strany je však nepředstav­itelné, že by podpořili kabinet, v němž by zasedl Babiš, jejž policie prověřuje kvůli čerpání dotací na farmu Čapí hnízdo. Lze proto očekávat tuhá vyjednáván­í.

„Je možné se ptát ANO, co je mu bližší: premiér Babiš a okamurovci ve vládě, nebo že bude premiérem někdo jiný a je možné se opřít o demokratic­ké strany? O tom by ta jednání měla být,“prohlásil Gazdík.

Starostové mají pro podporu vlády i další podmínky. Po Babišovi budou chtít záruky prozápadní­ho směřování České republiky a vyloučení spolupráce s extremisti­ckými silami. Samozřejmě také potřebují, aby se s ANO dokázali shodnout na společném programu, který by vláda prosazoval­a.

Lidovci i STAN považují za klíčové, aby trestně stíhaný lídr vítězného hnutí sám nebyl členem vlády

ODS zůstane bokem

K jednáním s hnutím Starostů je svolná i TOP 09. Další z pravicovýc­h stran však stále nepočítá s tím, že by vládu ANO jakýmkoli způsobem podpořila. To platí i pro ODS, která se ani nechce připojit do rozhovorů o tom, jak zabránit vládní spolupráci Babišova hnutí s komunisty a hnutím Tomia Okamury.

„Kdyby to Andrej Babiš myslel s Českou republikou vážně, bude se snažit o vytvoření vlády složené z demokratic­kých stran. On má ale v záloze SPD a KSČM a podle toho vede, respektive nevede, jednaní o vládě,“napsal na Twitteru šéf ODS Petr Fiala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia