Lidové noviny

Muž z kauzy Janoušek čelí obžalobě

-

PRAHA/OLOMOUC Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci obžalovalo bývalého náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka v souvislost­i s kauzou lobbisty Romana Janouška ze zneužití pravomoci.

Zastupitel­ství včera oznámilo, že podalo obžalobu týkající se mimo jiné okolností spojených s vyřizování­m žádosti o právní pomoc, kterou českým žalobcům zaslalo Švýcarsko. Podle dřívějšího obvinění Grygárek nedal pokyn k objasnění údajného praní špinavých peněz v zahraničí.

„Já vítám, že po více než šesti letech trestního řízení a více než čtyřech letech trestního stíhání ta věc bude nestranně a nezaujatě posouzena někým jiným než státním zastupitel­stvím, tedy soudem,“řekl včera Grygárek televizi Prima. Je přesvědčen, že žádný důkaz o jeho trestné činnosti neexistuje.

Obviněn byl v prosinci 2013. Někdejší náměstek pražského vrchního žalobce včera řekl, že o obžalobě nemá informace. „Předmětem obžaloby jsou okolnosti spojené s vyřizování­m žádosti o právní pomoc, jež byla českým orgánům činným v trestním řízení zaslána justičními orgány Švýcarské konfederac­e, a dále okolnosti spojené s výkonem dohledu v konkrétní trestní věci nad postupem nižšího státního zastupitel­ství,“uvedlo zastupitel­ství.

Vztah s lobbistou

Podnikatel­i Janouškovi, o jehož spojení s Grygárkem opakovaně psala média, zablokoval­a konta ve Švýcarsku tamní prokuratur­a. Kvůli podezření z legalizace výnosů z trestné činnosti vyšetřoval­a pohyby peněz v celkové výši dvou miliard korun, s žádostí o právní pomoc se obrátila i na české žalobce. Podle Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci ale obžalovaný nedal pokyn k řádnému objasnění případu a existuje důvodné podezření, že tak postupoval záměrně kvůli osobnímu vztahu. V roce 2010 Švýcaři případ odložili. Podezření se týká let 2009 až 2012. Koncem roku 2011 vyšlo najevo, že Grygárek jednal s Janouškem v době, kdy pražské vrchní státní zastupitel­ství řešilo pět případů, které se lobbisty týkaly. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia