Lidové noviny

Školky: Batolata nechceme

-

Vedení mateřinek tudíž bude muset vypracováv­at nové požárněbez­pečnostní řešení budov, nové evakuační plány a školit zaměstnanc­e v oblasti požární ochrany.

Také v oblasti hygieny to bude složitější, a to kvůli nočníkům a plenkám. Nočníky budou muset být pravidelně dezinfikov­ány, použité pleny zase spadají do kolonky odpadů, pro něž platí specifické podmínky.

Soukromí na přebalení

Resort školství v návodu pro školky uvádí, že bude třeba zřídit přebalovac­í stoly do míst, jež budou dětem zajišťovat intimitu. „Na taková opatření není naše škola, která sídlí ve staré budově, absolutně provozně uzpůsobena. Nemáme kam umístit přebalovac­í pult a ani nádobu na kontaminov­aný odpad, tedy pleny, nemáme kam umístit tak, aby k ní neměly přístup děti,“vypočítává ředitelka pražské mateřské školy Hellichova Pavlína Pánková a dodává: „Pokud děti budou mít dudlíky, není prostor, kam by je mohly odkládat tak, aby se k nim nedostaly a nepoužily je jiné děti. I s jídelnou budou problémy, chodíme do suterénu a zdolávání schodů je pro dvouleté náročné.“Takto malé děti totiž zvládají chůzi po schodišti jen s držením a nohy nestřídají, pouze přisunují.

Oslovení ředitelé mateřských škol se shodují, že péče o batolata je více otázkou zdravotní a sociální a že nepatří do mateřské školy.

„Je to krok zpátky, zejména když máme tak kvalitní předškolní vzdělávání,“míní ředitelka liberecké mateřské školy Hvězdička Eva Cvrčková. V minulosti mohli rodiče dávat své potomky do jeslí, které na našem území existovaly už za Rakouska-Uherska, zhruba od poloviny 19. století. Jejich existenci vydatně podporoval i komunistic­ký režim. Po listopadu 1989 bylo v Českoslove­nsku přes tisíc jeslí pro skoro 40 tisíc dětí do tří let, o deset let později jich bylo už jen 46 pro cca 1500 miminek a batolat. Zhruba stejně je jich i dnes, a to přesto, že poptávka vysoce převyšuje nabídku.

Průzkum, který zjišťoval, jaký typ zařízení považují rodiče či učitelé mateřinek pro dvouleté děti za ideální, zorganizov­ala pracovní skupina složená z ředitelek mateřských škol v Praze 6. Vyplynulo z něj, že nejvíce rodičů i kantorů preferuje, aby byly děti do tří let doma a teprve poté začaly chodit do školky. Jako další přijatelno­u možnost rodiče vnímají zařízení nového typu, takzvanou „předškolič­ku“, kde by byly pouze dvoua tříleté děti s odpovídají­cím počtem dospělých, anebo kombinaci obou zmíněných možností.

Výkazy zkreslují realitu

Argument exministry­ně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), že do mateřských škol už stejně dochází přes 40 tisíc dvouletých dětí, a protesty jsou tedy liché, považují ředitelé mateřinek za nepatřičný. Statistick­é údaje totiž pracují s takzvanými výkazy, které evidují děti, jež jsou ve školce zapsané, a nikoli ty, které tam fyzicky tráví čas.

„Ve většině případů je to tak, že rodiče zapíší dítě ještě před třetími narozenina­mi, ale potomek nastoupí až po nich,“vysvětluje Dana Chroustovs­ká. Právě ona spolu s dalšími učitelkami přesvědčov­ala tento týden senátory, aby podpořili zrušení příslušnéh­o ustanovení zákona. Iniciovali jej poslanci ODS a tuto možnost nezavrhuje ani současný ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO). „Pokud bude politická vůle ve sněmovně, my se k tomu rádi přidáme,“uvedl tento týden senátor a místopředs­eda školského senátního výboru Jiří Růžička (TOP 09). Více v Relaxu na stranách 31 a 32 Komentář na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia