Lidové noviny

Mnichov: efekt Trump sbližuje EU

Češi na konferenci

- MILAN ROKOS

Úvodní zpráva expertů mnichovské bezpečnost­ní konference vyzněla kriticky k administra­tivě Donalda Trumpa, která oslabuje světový liberální řád.

MNICHOV/PRAHA Riziko rozsáhlého mezinárodn­ího konfliktu je nyní nejvyšší za několik posledních desetiletí. Před včerejším začátkem mezinárodn­í bezpečnost­ní konference v Mnichově to řekl její hlavní pořadatel, německý diplomat Wolfgang Ischinger.

Bývalého velvyslanc­e ve Spojených státech Ischingera nejvíc znepokojuj­e situace v Sýrii, kde se do sedm let trvajícího konfliktu zapojila řada velkých mezinárodn­ích hráčů včetně USA, Ruska či Turecka. Konkrétně zmínil tureckou ofenzivu v pohraniční­m Afrínu, kde by teoreticky mohlo dojít k přímému střetu amerických a tureckých vojáků, jinak spojenců v rámci Severoatla­ntické aliance.

„Svět se stává méně mezinárodn­ím a spořádaným,“citoval server Deutsche Welle Ischingero­va slova ze zprávy, která slouží jako jakýsi úvodní „výkop“k diskuzím na konferenci. Na ní se stejně jako každý rok setkávají světoví lídři, kteří konferenci využívají k bilateráln­ím schůzkám i jako řečnické fórum, kde se obracejí ke světové scéně. Letos ale vůdci velmocí chybějí – do Mnichova neodcestov­al prezident Ruska ani USA. Zatímco Rusko tak zastupu- je šéf diplomacie Sergej Lavrov, Washington vyslal ministra obrany Jamese Mattise a Trumpova bezpečnost­ního poradce H. R. McMastera.

Úvodní zpráva bezpečnost­ních expertů vyzněla značně kriticky vůči administra­tivě amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Je tam důraz na liberální řád, hrozby klimatický­ch změn, brexitu, Ruska – všechna témata, na která má prezident Trump velmi odlišné ná- zory než autoři zprávy,“všimla si analytička Ulrike Frankeová z think tanku Evropská rada pro zahraniční vztahy.

I proto bude jedním z důležitých témat mnichovské konferenci obranná spolupráce v rámci Evropské unie. Jejích 25 členů se už loni dohodlo na projektu zesílené spolupráce označované­m zkratkou PESCO – evropské vlády by do budoucna měly například koordinova­t nákup vojenské techniky.

Úmysl hlubší integrace v této oblasti včera potvrdila i německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. „Chceme zůstat transatlan­tičtí, ale zároveň se chceme stát více evropští,“řekla s tím, že Evropa by měla posílit vojensky, být samostatně­jší a převzít více zodpovědno­sti. Její vyjádření je dalším z mnoha výroků, jimiž evropští představit­elé reagují na heslo amerického prezidenta „Amerika na prvním místě“ a jeho vlažný vztah k mezinárodn­ím organizací­m včetně Severoatla­ntické aliance.

Alianční požadavek splní osm zemí

Evropané se postupně odhodlávaj­í za svou obranu i víc utrácet. Generální tajemník NATO Jens Stoltenber­g uvedl, že letos splní alianční požadavek na útraty za obranu ve výši dvou procent HDP osm zemí.

Na bezpečnost­ní konferenci měl původně odletět premiér Andrej Babiš, ale cestu kvůli nachlazení zrušil. Česko tak bude zastupovat ministr zahraničí Martin Stropnický a ministryně obrany Karla Šlechtová.

Se švédským ministrem obrany Petrem Hultquiste­m chce Šlechtová jednat o životnosti stíhaček JAS-39 Gripen, které má Česko pronajaté do roku 2027. S německou kolegyní Ursulou von der Leyenovou bude jednat o německých plánech na nákup vojenských vrtulníků.

Stropnický se mimo jiné sejde s prvním místopředs­edou Evropské komise Fransem Timmermans­em, s nímž bude mluvit o prevenci migrace z Afriky.

Mnichovská konference by se také měla stát dějištěm jednání o konfliktu na Ukrajině ve formátu takzvané Normandské čtyřky – Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny. Už v lednu přitom o Ukrajině jednali v Dubaji zvláštní vyslanci USA a Ruska Kurt Volker a Vladislav Surkov a podle ruského analytika Vladimira Frolova byla schůzka úspěšná.

Na včerejšek plánovaná schůzka Normandské čtyřky se ale nakonec neuskutečn­ila, protože šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel musel urychleně odcestovat do Berlína kvůli propuštění novináře Denize Yücela z tureckého vězení.

 ?? Americký ministr obrany James Mattis přichází v doprovodu ochranky na včerejší zahájení mnichovské konference. ČTK ?? Evropská mise.
Americký ministr obrany James Mattis přichází v doprovodu ochranky na včerejší zahájení mnichovské konference. ČTK Evropská mise.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia