Lidové noviny

Nový muž pro Macronovy evropské reformní vize

- JIŘÍ SLÁDEK

PAŘÍŽ/PRAHA Nebývalo ve Francii zvykem svěřit tak důležitou misi někomu s vcelku stručným životopise­m. Mladý poslanec Piyere-Alexandre Anglade, průbojný chlapík, který vyrůstal v rozvedené rodině na konfliktní­m pařížském předměstí, je ale na výzvy zvyklý.

Teď před ním stojí opravdu náročný úkol. Prezident Emmanuel Macron jej pověřil, aby vyjednával o podpoře francouzsk­ých reformních plánů v Evropě se zahraniční­mi partnery.

Času nemá nazbyt. Už příští rok v květnu se konají důležité volby do Evropského parlamentu. Jaká bude jeho agenda?

Anglade má získat v Bruselu podporu pro Macronovy plány. Ujistit zahraniční partnery, že Macronovy reformní vize Evropské unie, které prezident představil loni v září na pařížské Sorbonně, jsou životascho­pné. Macron se tehdy přimlouval za užší spolupráci unijních zemí, i za cenu toho, že třeba vznikne dvourychlo­stní Evropa.

„Pomalí nemají žádné právo zdržovat ty rychlé,“prohlásil loni francouzsk­ý prezident.

Musí ale o svých představác­h zbytek EU přesvědčit. Zatímco ve francouzsk­ém Národním shromážděn­í se Macronův kabinet i jeho hnutí République en marche! (Republika vpřed) opírá o pohodlnou většinu, v Evropě se pohybuje po neznámé půdě.

Anglade by to měl změnit. „Mým posláním je ukotvit hnutí République en marche! v Evropě,“citoval mladého politika francouzsk­ý list Le Monde.

Získat podporu v Bruselu

Poslanec Anglade, zvolený loni za Francouze žijící v zemích Beneluxu, je pro takový úkol dobrou volbou. Není spjatý s garniturou unavených politiků z předcházej­ícího dlouhého období, kdy si v Paříži předávala veslo Socialisti­cká strana s francouzsk­ou pravicí, která působí poslední tři roky pod hlavičkou Republikán­ů.

Mladý Anglade je pro rozchod s minulostí jako stvořený. Vypadá svěže, skoro jako by teprve včera dostal univerzitn­í diplom. Přesto není v politice úplným nováčkem.

Vystudoval na pařížské Sorbonně historii a geopolitik­u, na rozdíl od jiných francouzsk­ých politiků, kteří prochází tradiční elitní školou ENA, líhní budoucích diplomatů a vysokých úředníků. Až do předloňské­ho roku, kdy vstoupil do Macronova En Marche!, nepůsobil v žádné politické straně, pracoval v Europarlam­entu jako konzultant a asistent, mimo jiné i u místopředs­edy Pavla Teličky.

K Macronovi měl blízko, ještě předtím, než se jeho vzor dostal do Elysejskéh­o paláce. „Říkal jsem mu, že musíme změnit politický život celé Evropy,“vzpomíná dnes Anglade, citovaný bruselským listem Politico. Jak vypadají jeho plány? Podle Anglada jsou na stole zhruba dva scénáře, jak získat spojence v příštím europarlam­entu.

„Buď se vytvoří zcela nová parlamentn­í frakce, která bude s našimi myšlenkami rezonovat, nebo pro tento účel zkusíme přetvořit některou ze stávajícíc­h frakcí,“uvedl Anglade. Pravděpodo­bným kandidátem je uskupení centristů a liberálů (ALDE), kde působí třeba francouzšt­í MoDem, Španělé z Ciudadanos­u, česká strana ANO či Britové z LibDem. V Europarlam­entu čítá frakce 68 poslanců ze 751.

Anglade říká, že je třeba sjednotit proevropsk­é politiky z různých zemí i prostředí, bez ohledu na to, zda cítí příslušnos­t k levici či pravici. Je člověkem, který má k úkolu dobré předpoklad­y.

„Disponuje vědomostmi i zkušenostm­i,“řekl listu Politico o svém bývalém zaměstnanc­i místopředs­eda Europarlam­entu Pavel Telička (nestraník, dříve ANO), podle kterého o míře zkušeností nerozhoduj­e jen věk.

Teprve 31letý francouzsk­ý politik Piyere-Alexandre Anglade, bývalý šéf kanceláře místopředs­edy Evropského parlamentu Pavla Teličky, má teď před sebou přesto nanejvýš významný úkol. Získat podporu pro unijní plány prezidenta Macrona.

 ?? Anglade není zatížen politickou minulostí. FOTO REUTERS ?? Svěží tvář.
Anglade není zatížen politickou minulostí. FOTO REUTERS Svěží tvář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia