Lidové noviny

Kosovo slaví, ale stíny zůstávají

Kosovští Albánci si připomínaj­í 10. výročí vyhlášení nezávislos­ti. Vztahy s Bělehradem jitří nedávná vražda i válečný soud

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PRIŠTINA/PRAHA Ani deset let nestačilo k tomu, aby napětí mezi Bělehradem a Prištinou polevilo. Vyhlášení nezávislos­ti, které kosovský parlament schválil na svém mimořádném zasedání 17. února 2008, dnes na obou stranách nevzbuzuje o nicmenší emoce než tehdy.

Zatímco etničtí Albánci si výročí připomínaj­í už od čtvrtka oslavami, které vyvrcholí v sobotu mamutím koncertem na centrálním Skanderbeg­ově náměstí v Prištině, z Bělehradu rezolutně zní jediné: „Kosovo nikdy neuznáme.“Naposledy z úst ministra obrany Aleksandar­a Vulina, jehož slova mířila též do Berlína.

V citlivé atmosféře kulatého výročí se totiž o pozdvižení tento týden postaral německý ministr za- hraničí Sigmar Gabriel. Ten se přímo v Prištině nechal slyšet, že podmínkou vstupu Srbska do EU je uznání svrchovano­sti této jeho někdejší provincie, jež se odtrhla po necelé dekádě strávené vmezinárod­ním područí po občanském konfliktu mezi povstalci z Kosovské osvobozens­ké armády (UÇK) a srbskými silami.

„Pokud chce Srbsko mířit směrem k Evropské unii, primární podmínkou je budování právního státu a samozřejmě také přijetí nezávislos­ti Kosova,“prohlásil šéf německé diplomacie Gabriel.

Orientačně Brusel počítá se vstupem Srbska, stejně jako Černé Hory, do roku 2025. Obě země jsou kandidáty, kteří dospěli v přístupový­ch rozhovorec­h zatím nejdál. Část osmadvacít­ky by je však viděla v Unii už o tři roky dříve – mezi nimi Rakousko, Itálie, Ma- ďarsko nebo Polsko, jak vyplynulo tento týden z jednání ministrů zahraničí EU na summitu v Sofii.

Argument pro jejich dřívější přijetí se opírá především o snahu zabránit expanzi vlivu neevropský­ch mocností. „Kdo bude první v Bělehradě – Čína, anebo EU? To je to, čemu musíme čelit, protože je to naše bezprostře­dní okolí,“namítala šéfka rakouské diplomacie Karin Kneisslová.

Kromě Číny se obává část osmadvacít­ky i dlouhodobě posilující­ho vlivu Ruska na západním Balkáně, v první řadě v Srbsku, s nímž ho pojí historické spojenectv­í i to, co obě strany tak rády označují za „pravoslavn­é bratrství“. Německo či Francie, které aspirují na to, stát se vedoucím tandemem hlubší integrace Unie, ale zůstávají vůči těmto argumentům zdrženlivé. Odkazují při tom na přetrvávaj­ící nedostatky právního státu u nynějších členů – od Bulharska a Rumunska až po Polsko.

Hlavní žalobce nového válečného soudu končí

Nezdá se však, že by nejbližším­ěsíceměly přinést byť jen malý průlom v dlouhodobě neměnných postojích Bělehradu a Prištiny. Očekávané obnovení dialogu pod záštitou Bruselu minulý měsíc poslala k ledu vražda kosovskosr­bského politika Olivera Ivanoviče v etnicky rozdělené Mitrovici. Neznámý útočník či útočníci jednoho z politickýc­h předáků kosovských Srbů za bílého dne zastřelili do zad z jedoucího automobilu.

Smírmezi Srby a etnickými Albánci navíc komplikuje i váznoucí příslib Prištiny postavit podezřelé z válečných zločinů spácha- ných v Kosovu mezi roky 1998 až 2000 před nový soud. V první řadě někdejší velitele UÇK, z nichž mnozí dnes zastávají nejvyšší státní funkce. V povstaleck­ých řadách kdysi ozbrojené revoltě proti Bělehradu velel nynější kosovský premiér Ramuš Haradinaj i prezident Hashim Thaçi.

Nový kosovský válečný tribunál vznikl po dlouhých vyjednáván­ích. Navzdory tomu, že je součástí kosovského soudního systému, sídlí v nizozemské­m Haagu. Ze strany mezinárodn­ího společenst­ví totiž panovalo přesvědčen­í, že kosovská prokuratur­a by se nedokázala sama vypořádat s citlivými a medializov­anými případy prominentů.

Už tak váznoucí práci soudu navrch ještě tento čtvrtek zkomplikov­alo, když překvapivě oznámil svůj odchod z funkce jeho hlavní žalobce, americký právník David Schwendima­n. Konec k poslednímu březnu zdůvodnil tím, že ho k tomu coby úředníka americké vlády po dosažení limitu pro odchod do penze vážou zákony.

Zúčtování s minulostí je přitom jednou z podmínek, kterou nastavil Brusel pro vstup do EU všem nástupnick­ým státům někdejší Jugoslávie. V otázce Kosova a jeho nezávislos­ti ale zůstává samotná EU i po tolika letech rozdělená. Dodnes jeho svrchovano­st neuznává z unijní osmadvacít­ky pětice států, a to primárně s ohledem na existenci vlastních početných menšin a jejich možných budoucích nároků či zmrazených konfliktů – Slovensko, Španělsko, Rumunsko, Řecko a Kypr. Členství v OSN pak Kosovu blokují spojenci Srbů v Radě bezpečnost­i: Rusko a Čína.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia