Lidové noviny

Turci pustili německého novináře

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Konec dobrý, všechno dobré. Turecká justice včera po 367 dnech propustila z vazby německo-tureckého novináře Denize Yücela.

Rozhodnutí padlo den poté, co se turecký premiér Binali Yildirim sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně. Již předtím šéf turecké vlády v jednom rozhovoru prohlásil, že doufá, že zpravodaj listu Die Welt bude brzy na svobodě.

Celá kauza silně zatěžovala vztahy mezi Ankarou a Berlínem. Zatímco němečtí diplomaté a členové vlády se v zákulisníc­h jednáních pokoušeli dosáhnout Yücelova osvobození, trvali turečtí představit­elé na jeho vině. Ta měla spočívat v údajných kontaktech s kurdskými teroristy. Němci poukazoval­i na fakt, že proti Yücelovi nebyla ani po roce vznesena oficiální obžaloba.

K tomu došlo až teprve včera. Jak uvedla agentura Anadolu, požaduje turecká prokuratur­a pro Yücela trest ve výši osmnácti let. Příslušný soud ovšem vzápětí na to rozhodl o jeho propuštění. Zároveň nestanovil žádné další podmínky, které by například omezo- valy novinářův pohyb a zabránily jeho vycestován­í do Německa.

„Doufáme, že se tak stane velmi rychle,“prohlásil k tomu šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel krátce poté, co jeho ministerst­vo potvrdilo Yücelovo propuštění. „Je to dobrý den pro nás všech- ny,“dodal Gabriel. On sám se v celé kauze, stejně jako v případech několika dalších zadržených německých občanů, angažoval.

Několikrát se kvůli tomu osobně sešel i s tureckým prezidente­m Recepem Tayyipem Erdoganem. Naposledy se tak mělo stát před týdnem v Erdoganově rezidenci v Istanbulu.

Soud bude pokračovat

Jak uvedl deník Bild, nasvědčuje mnohé tomu, že turecké soudy proces proti Yücelovi formálně zahájí, avšak povedou ho v jeho nepřítomno­sti. Podobný model se uplatňuje i v kauze lidskopráv­ního aktivisty Petera Steudtnera, jehož turecká strana propustila koncem loňského roku. I jemu klade justice za vinu, že měl udržovat kontakty s údajnými teroristy, a tím je podporovat.

Celkem turecké úřady v minulých dvou letech zadržely tři desítky německých občanů. Vinily je buď z vazeb na zakázanou militantní Kurdskou stranu pracujícíc­h (PKK) či na hnutí blízké kazatelovi Fethullahu Gülenovi.

Po propuštění Denize Yücela zůstává v tureckých věznicích ještě pět německých občanů, další tři desítky jsou dle německéhom­inisterstv­a zahraničí sice na svobodě, nesmějí ovšem opustit zemi.

V Německu se v minulých týdnech spekuloval­o, že mírnější rétorika tureckých představit­elů v souvislost­i s Yücelovou kauzou souvisí s jejich snahou získat souhlas německé vlády s modernizac­í tanků turecké armády.

Ministr zahraničí Gabriel ovšem něco takového včera vyloučil. „Mohu vás ujistit, že neexistují žádné dohody, protislužb­y nebo, jak to někteří nazývají, obchody, které by s tím souvisely,“uvedl Gabriel.

 ?? Propuštěný německo-turecký reportér Deniz Yücel se vítá před vězením se svou ženou. FOTO REUTERS ?? Na svobodě.
Propuštěný německo-turecký reportér Deniz Yücel se vítá před vězením se svou ženou. FOTO REUTERS Na svobodě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia