Lidové noviny

Corbyn i Babiš odmítli tvrzení agenta

-

BRATISLAVA/LONDÝN Za lživé označili český premiér v demisi Andrej Babiš i předseda britských labouristů Jeremy Corbyn včerejší tvrzení bývalého příslušník­a českoslove­nské tajné policie (Státní bezpečnost­i – StB) Jána Sarkocyho, podle kterého oba politici v minulosti s StB vědomě spolupraco­vali.

Babišův archivní svazek podle Sarkocyho nebyl zfalšován, jak premiér dlouhodobě tvrdí. A Cor- byn za svou spolupráci dostával podle něj zaplaceno.

Ředitelka českého Archivu bezpečnost­ních složek Světlana Ptáčníková na Sarkocyho tvrzení o Corbynovi řekla, že je v rozporu s dochovaným­i materiály. K tvrzení o Babišovi se archivářka nevyjádřil­a, neboť jeho svazky jsou uchovávány v Bratislavě.

Podle Sarkocyho byl Babiš od začátku vědomým spolupraco­vníkem StB a jeho archivní svazek nebyl zfalšován. Jeho originál prý Sarkocy viděl. „V tom spisu není nic zfalšované­ho,“řekl. Neuvedl ale, zda se tam nacházel Babišův písemný závazek ke spolupráci.

Slovenský soud nedávno v obnoveném líčení v souladu s loňským verdiktem ústavních soudců zamítl Babišovu žalobu, že je v archivních svazcích StB veden jako agent neoprávněn­ě. Babiš poté ohlásil podání nové žaloby. „Pan Sarkocy lže,“uvedl včera Babiš na dotaz ČTK v reakci na tvrzení bývalého rozvědčíka. Později dodal, že Sarkocy před pěti lety kontaktova­l jeho slovenskéh­o právníka v souvislost­i s žalobou, kterou Babiš podal na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN).

„Pan Sarkocy mému právníkovi sliboval, že vystoupí u soudu a bude vypovídat v můj prospěch, že dokonce umí ovlivnit rozhodnutí soudu,“uvedl Babiš, který bývalého rozvědčíka označil za „naprosto nedůvěryho­dnou osobu“. Podle Babiše právník Sarkocyho odmítl.

Bývalý příslušník StB Sarkocy se včera vyjádřil také k další kauze spojené s jeho jménem. Britský pravicový bulvár The Sun ve čtvrtek napsal, že českoslove­nský diplomat a zároveň agent StB se v 80. letech několikrát setkal s nynějším předsedou nejsilnějš­í britské opoziční strany Corbynem. Sarkocy včera potvrdil, že to byl on, kdo se s tehdejším labouristi­ckým poslancem scházel. Také Corbyn podle Sarkocyho s StB spolupraco­val vědomě. „Byl (Corbyn) naverbován,“uvedl.

Sarkocyho tvrzení včera Corbynův mluvčí označil za směšnou pomluvu a za naprosto nepravdivé. „Jeremy nebyl agent, důvěrný styk, informátor ani spolupraco­vník českoslove­nské zpravodajs­ké služby,“uvedl. zah, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia