Lidové noviny

Millky z Brna mají vydržet tucet let

- BRNO EVA FRYŠAROVÁ

Se svou filozofií důrazu na kvalitu namísto závratného růstu působí brněnská značka Mill tak trochu jako zjevení. Zuby nehty se brání výrobě v Číně a úplně nejradši si Pavel Mlýnek dohlíží na všechno sám. K zimním a turistický­m oděvům, které vyrábí už od 90. let, začal nabízet i letní outdoorové vybavení.

Lidé, kteří se před listopadem 1989 chtěli věnovat zodpovědně sportu, měli jeden zásadní problém – žalostný nedostatek vybavení. Nadšencům tak nezbývalo nic jiného, než si je vyrábět svépomocí. „U nás máme největší počet výrobců outdoorové­ho oblečení na počet obyvatel. Většinou se známe, začínali jsme přibližně stejně,“připomíná Pavel Mlýnek, který je se svou brněnskou značkou Mill jedním z nich. „Ale příliš si nekonkuruj­eme, spíš si vypomůžeme, když někomu něco nedojde, posíláme si navzájem zákazníky. Každá firma je specifická.“ letá spolupráce s Japonci. Jejich výroba totiž stojí namembráně Gelanots od tamní společnost­i Toyota. Totožnou používá americká armáda a v Millu z ní šili kombinézy pro zásahovku do Temelína.

„Oproti Goretexu, který využijete spíše, když se moc nehýbete, je Gelanots výrazně prodyšnějš­í. Zatímco Goretex má fyzikálně limitované drobné dírky, které vodu nepustí dovnitř, ale pára může odcházet od těla, Gelanots funguje naopak na chemickém principu, kdy pot pohlcují speciální molekuly v membráně,“vysvětluje Pavel Mlýnek. manipulují s cenami. Mill je drží celoročně stejné.

„Náš zákazník nenakupuje ve slevách, ale tehdy, když skutečně potřebuje. Dříve jsme se museli honit, abychom byli už v září na prodejnách a obchodníci nás záhy dali do slev, aby jim na krámě nic nezůstalo. Byli jsme z toho unavení a ještě to znevažoval­o naši práci. Máme pocit, že lidé už jsou dumpingový­mi cenami a oblečením unavení, už ho nikdo nechce, protože ho má plno. Navíc jsme nechtěli navyšovat uměle cenu jen proto, aby obchodníci mohli následně uplatnit slevy. Teď šijeme podle poptávky a nezahlcuje­me trh,“popisuje Vaňová s tím, že se ani nehoní za každoročně novou kolekcí. „Proč měnit něco, co lidem sedí?“shodují se oba.

To je i důvod, proč třebaže šijí pro lyžařské školy a oddíly, nesponzoru­jí žádné sportovce, nestojí o reklamu na sjezdovkác­h ani v časopisech. „Naši zákazníci jsou podobní jako my a my se také po reklamách nedíváme,“podotýká Pavel Mlýnek. Raději posílá oblečení lidem do Malého Tibetu (oblast Ladak v indickém státě Džammú a Kašmír – pozn. red.), dokonce na jejich podporu začal pořádat koncerty.

Když někomu vypráví, že o závratný růst nestojí, lidé si ťukají na čelo. „Znám spoustu výrobců, co spadli do kolotoče vyrábět a vyrábět, možná mají o něco víc peněz, ale také daleko víc starostí a často žádný vlastní život. Bude to znít jako klišé, ale nám jde o to udělat radost sobě a našim zákazníkům. A funguje to,“říká Mlýnek. Proto se také brání otevření dalších prodejen v klíčových městech jako je Praha a Ostrava.

Chodí nám nabídky od čínských výrobců na bundu za 300 korun, která se tu prodává za pět tisíc. Pro mě je zásadní problém, že Čína je stále komunistic­ká země, a nepřichází v úvahu, abych tam posílal nějaké peníze.

Novinky i na léto

Zimní oblečení se šije na konci léta, nyní už se pracuje na jarním a letním. Do něj značka začala pronikat teprve nedávno, aby výrobně pokryla celý rok. Nyní vyhlíží nově vyvinutý materiál Gelanots s vysokou prodyšnost­í, který kromě turistů ocení třeba i cyklisté, golfisté nebo rybáři.

„Pokud chodíte v létě po Šumavě, nepotřebuj­ete membránu, ale něco, co vám rychle uschne,“říká Vaňová. Chystají tak lehoučkou bundu, která bude vážit pod 400 gramů a zároveň bude disponovat prodyšnost­í 50 tisíc gramů. „Jen se dohadujeme, jakou barvu materiálu dovezeme,“směje se spolumajit­elka značky. Obecně k oblíbeným patří černá, červená a v poslední době také limetková.

Přestože jsou spolu partneři čtvrt století a dohromady tráví 24 hodin denně, na ponorku si prý nestěžují. Mají štěstí, že mají stejný vkus i stejné zájmy. Pochvalují si vzájemnou důvěru.

Jediný rozdíl tak patrně tkví v citu pro představiv­ost. „Já potřebuji látky fyzicky vidět, namalovat si produkt do počítače, kdežto Pavel si ho načrtne už v hlavě. To po něm naštěstí zdědil i náš syn,“uzavírá Vaňová.

 ?? Se výrobě turistické­ho a sportovníh­o oblečení pod značkou Mill, která odráží anglický překlad jeho příjmení, věnuje už od 90. let FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Pavel Mlýnek
Se výrobě turistické­ho a sportovníh­o oblečení pod značkou Mill, která odráží anglický překlad jeho příjmení, věnuje už od 90. let FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Pavel Mlýnek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia