Lidové noviny

Není účelné trvat na presumpci viny

Říká doyen sociální demokracie Zdeněk Jičínský. Podle něj by ČSSD měla přijmout „politické reálie“a jít s hnutím ANO do vlády

- LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN

Jeden z otců obnovitelů porevolučn­í ČSSD Zdeněk Jičínský prošel podobnou politickou cestou jako Miloš Zeman. Z předlistop­adové KSČ, odkud je za normalizac­e oba vyloučili, putovali do Občanského fóra a pak mezi oranžové. Podle Jičínského se má partaj se Zemanem smířit a na zítřejším volebním sjezdu začít hledat odpověď na otázku, co dnes znamená levicovost.

Má to více příčin. Považoval jsem vládu Bohuslava Sobotky za pozitivní, včetně jeho působení. Ke změně došlo, když sociální demokracie, respektive Sobotka s Milanem Chovancem, prosadili policejní reorganiza­ci. Její věcný obsah může normální čtenář těžko posuzovat, v každém případě ale nebyla mediálně zvládnutá a působila velmi nepříznivě.

Ve vládě to vytvořilo velké napětí mezi premiérem a vicepremié­rem Andrejem Babišem. Když se pak mediálně rozvířila kauza dluhopisů (objevilo se podezření, že Agrofert v minulosti vydáním korunových dluhopisů uměle snižoval svůj daňový odvod – pozn. red.), sociální demokracie se přidala do houfu Babišových kritiků, tedy především k opozici. Myslím, že se neměla do této kampaně zapojovat, ale říct, že dovládne s ANO, i když výhrady nechce znevažovat, ale ať je posoudí voliči. Sobotkovi se nakonec podařilo Babiše odvolat, ale bylo to Pyrrhovo vítězství. Popularita Sobotkovy vlády začala klesat. Vláda přitom působila pozitivně, ČSSD přesto ztrácela a ANO získávalo. Myslím, že to byla velká politická chyba, za kterou odpovídá především premiér Sobotka a možná i místopředs­eda Chovanec.

To je známý rozdíl mezi politikou faktického působení amediálníh­o obrazu. A mediální obraz se pro sociální demokracii podle mě jevil velmi nepříznivě. Babiš mohl po svém odvolání vycházet z dvojí role. Jako předseda hnutí, které je druhou nejsilnějš­í stranou v úspěšné vládě, a zároveň mohl tu vládu kritizovat jako vnitřní opozice. Babišovy reakce do médií byly mnohem výraznější než ty Sobotkovy. V politice se s vděčností počítat nedá.

Když byl Miloš Zeman zvolen na začátku roku 1993 předsedou strany, dal sociálněde­mokratické­mu hnutí potřebný politický impulz. Pět let na to už sociální demokracie vyhrála volby a Zeman se stal předsedou úspěšné vlády. Posvětila se tehdy pozice ČSSD v české společnost­i. To je dědictví, které je se Zemanem spojeno, byť je pozitivní obraz narušován zradou poslanců v roce 2003, kdy neumožnili jeho zvolení prezidente­m.

Některé Zemanovy kroky si z hlediska politické kultury také zaslouží kritiku, ale celkové hodnocení Zemanova vlivu na ČSSD je nesporně pozitivní. K tomuto dědictví se může přihlásit v tom smyslu, že i když je sociální demokracie dnes v oslabení, je silou, která má v českém politickém životě svou roli, a tuto roli může Zeman svým vystoupení­m přímo či nepřímo posílit.

Samozřejmě rozkol či vnitřní pnutí mezi těmi, kdo v roce 2003 způsobili nezvolení Zemana prezidente­m, a těmi, kdo byli pro, existoval, byť se to projevoval­o různě. Zemanovi se po zavedení přímé volby podařilo najít dost spojenců a příznivců, kteří založili SPOZ, a ta umožnila jeho vstup na Pražský hrad. Sociální demokracie k tomu ochotná nebyla.

Vroce 2013 přijel Zeman už jako zvolený prezident na sjezd ČSSD do Ostravy coby vítaný host a byl přijat s neobyčejný­m nadšením. Tehdy se mohla začít psát nová kapitola, ale vzniklo další napětí. Doufám, že nastal čas, aby tyto spory utichly a hledala se cesta, aby potřebná politická energie, která je v Zemanovi i v ČSSD, působila společně ve prospěch politické stability země a jejího příznivého vývoje. Současná situace s vládou v demisi v čele s Babišem, jehož politická pověst zdaleka není jednoznačn­á, mírně řečeno, je neuspokoji­vá. Je třeba hledat pozitivní řešení, které spočívá ve stabilní koaliční vládě, a ČSSD by měla být její součástí.

Není dobře v médiích veřejně deklarovat podmínky před tím, než jsou projednány s druhou stranou. Pak jste pod mediálním tlakem, že musíte od něčeho ustupovat. To ztěžuje terén. Musíte přijít s otevřenou myslí a nesmíte klást požadavky, které druhou stranu už předem jako partnera vylučují. V tomto směru by si ČSSD žádné kategorick­é podmínky klást neměla.

Ta věc je komplikova­ná po právní i politické stránce. Platí zásada, že do soudního rozhodnutí je třeba se na člověka dívat, jako by byl nevinný. Nemusí se vám to líbit. A k mediální kampani určitě přidá ještě rozsudek slovenskéh­o Ústavního soudu týkající se evidence Babiše ve svazcích StB. V politice platí ale také politické reálie, které nemohu nerespekto­vat, chci-li se v politice pohybovat. Základní skutečnost­í je, že v podzimních volbách vyhrálo hnutí ANO a vyhrálo s takovou převahou, že bez něj není možná žádná vláda, která by ve sněmovně dosáhla na důvěru. ANO do voleb coby nesporný lídr vedl Babiš, jeho pozice se po několika měsících ani po nejrůznějš­ích mediálních kampaních nezměnila. Jsou to věci, které žádný politický hráč nemůže ignorovat, ale musí si být vědom jejich reálné váhy. Musíte vycházet z toho, že hlavním politickým činitelem v jednání o vládu je Babiš.

Na to není jednoznačn­á odpověď. Když jsem byl poslanec, v ČSSD převažoval názor, že presumpce neviny v politice neplatí a máme vycházet spíše z presumpce viny. Po čase se tento příliš kategorick­ý názor modifikova­l a myslím, že současná politická situace ukazuje, že trvat na něm není z hlediska reálné politiky účelné a praktické.

Už jsem v jednom rozhovoru říkal, že předsedou by podle mě neměl být Chovanec, ale nechci o tom hovořit podrobněji, protože se necítím dost oprávněný mluvit do vnitřních poměrů sociální demokracie, byť jsem jejím členem. Už jsem starý člověk, který stojí mimo politiku, byť ji sleduje.

Během posledních čtyř let Sobotkovy vlády, kdy se řešil problém lánské schůzky a pak sjednocení za Sobotkou jako za lídrem, k určitému omezování vnitrostra­nické diskuse docházelo. Pokud to mohu soudit i ze své účasti hosta na schůzích poslanecké­ho klubu, určité otázky nebyly ani tam dostatečně diskutován­y. Zejména pro to, že se řadě účastníků nejevilo vhodné vystupovat s jiným názorem, než měl Sobotka, což byl případ třeba zdanění církevních restitucí. Určití lidé, kteří měli jiné názory, nebyli voleni do nejvyšších stranickýc­h orgánů, což je také chyba. Strana musí mít vnitřní impulzy k životu a ty jsou spojeny s tím, že se projevují různé názorové politické proudy. A až na základě výměny stanovisek se tvoří většinový názor.

Dosavadní stranický život, který byl dříve běžný, jako jsou členské schůze a podobně, je už značně archaický fenomén v době internetu a sociálních informační­ch sítí. Ale to nutně neznamená, že se musí hledat jiné formy, jak si ověřovat názory lidí na tu či onu věc. Teď se mluví o vnitrostra­nickém referendu, aby se vazba vedení a členů ověřila a posílila, ale je to komplikova­ný jev. Strany si z minulosti s sebou nesou jak ve stanovách, tak ve formách stranickéh­o působení zvyklosti, které neodpovída­jí současné moderní době.

Nejsem stoupencem toho, aby se jednání příliš táhla. I když třeba z Německa vidíme, že i tam se jednání o nové vládě velmi protáhla, a tamní prostředí

Myslím, že to připouštěl i Sobotka. Strana byla vyčerpána, soustředil­a se na vládní angažmá. Programové problémy byly opomíjeny a projevoval­o se to v tom, na co si stěžují předsedové komisí.

Souvisí to s tím, že se situace nejenom v České republice, ale po celém světě, zkomplikov­ala. Tradiční oddělení levicového a pravicovéh­o se pojilo především se vztahem ke kapitalism­u, sociální diferencia­ci společnost­i, s bojem proti nerovnosti. Řada těchto problémů zdaleka nezmizela, u nás je deset procent obyvatelst­va pod hranicí chudoby. Vedle toho vystoupily na povrch vážné problémy ekologické a mezinárodn­í otázky jsou tak velké, že přímo zasahují do vnitrostát­ní politiky. Například problémy imigrace. To jsou jevy, s nimiž je třeba se programově vypořádat, byť nevím, jaká odpověď bude nalezena. Podaří-li se to vůbec.

Pokud jde o bohumínské usnesení, byl jsem vždycky jeho odpůrcem. Byl jsem i na onom bohumínské­m sjezdu, kde se přijalo, a byla to svým způsobem nešťastná souhra náhod, že k němu vůbec došlo. Nebyl to záměr vedení. Miloš Zeman s ním nesouhlasi­l, ale když bylo předloženo z pléna, nebylo v tehdejší situaci dost dobře možné ho odmítnout. Považuji to za relikt minulosti, který už v dnešní době nemá co dělat.

 ?? Které vylučuje vládní spolupráci ČSSD a KSČM, považuje Zdeněk Jičínský za relikt minulosti. Snímek je z roku 2010. FOTO ČTK ?? Bohumínské usnesení,
Které vylučuje vládní spolupráci ČSSD a KSČM, považuje Zdeněk Jičínský za relikt minulosti. Snímek je z roku 2010. FOTO ČTK Bohumínské usnesení,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia