Lidové noviny

Železná kráva

-

kracie v Německu a začíná jí být i v rukou extremistů v dnešním Česku. Protože člověk se železnou krávou doma a s exekučními supy přede dveřmi neřeší problémy demokracie. Řeší své ponížení, přehlížení a bezmoc. Řešení pak nachází u extremistů. Němci po podpisu smlouvy s extremisti­ckým ďáblem říkali, že vyměnili demokracii za svobodu od hladu.

První desítce okresů, obzvláště týraných exekucemi, vévodí okresy z tak zvaných Sudet. Jako by se nad tou oblastí vznášel jakýsi temný duch místa. Už od počátku dvacátých let to bývalo semeniště extremistů hnědých i rudých a docela si rozuměli. Například „slavnou“mosteckou stávku horníků počátkem třicátých let (skončila krachem) vedli spolu komunisté a nacisté. A to všechno proto, že demokratic­ká Praha ekonomické

Putna

Středa Baldýnský problémy oné oblasti bohorovně přehlížela. Tož se nedivme. Po válce se tzv. Sudety zplundrova­ly a rozkradly, ačkoliv majetek odsunutých Němců měl sloužit jako reparace. Nedivme se podruhé. A to, co se tam za vlády komunistů přece jen vybudovalo, zmizelo ve vichru divoké tunelářské privatizac­e devadesátý­ch let. Tož se nedivme potřetí.

Divme se však dvěma věcem. Zaprvé proč ani jeden z finálních prezidents­kých kandidátů neudělal ve své kampani z oné exekuční hrůzy jeden ze svých úhelných bodů? Profesor Drahoš asi proto, že se nestačil orientovat. A milovaný ochránce dolních deseti milionů? On pro ně neudělal nikdy ani to, co by vrána na ocase unesla. Proč mrhat zbytkem zdraví, když „dolní lid“ve své bezmoci v něm vidí dobrého cara, které-

Čtvrtek

Oliva mu jen parchanti kolem brání v konání dobra?

Nejvíce bychom se však měli divit sociální demokracii. Téma „železné krávy“bylo a je pro ni jako stvořené. Neudělali nic a nic od nich nečekejme. Dštili nesmyslné nadávky, hádali se a budou se hádat, kdo rychleji a výše vyšplhá Miloši Zemanovi do prodloužen­ých zad. Takže problém železné krávy už dopředu přenechali panu Babišovi, aby si na něm nasbíral body. Což on svou populistic­kou ekvilibris­tikou nepochybně učiní.

Pane Bože, kdy toto všechno a jak skončí? JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia