Lidové noviny

Stažení obrazu nemusí být cenzura

Odstranění díla Johna Williama Waterhouse Hylás a nymfy z manchester­ské galerie bylo ne zcela povedenou performanc­í

-

dají kánon. Rozdíl je jen v tom, že první tak činí negativně, vylučování­m, zatímco druzí takzvaně pozitivně (nikoho nevylučují, ale někoho vyberou a jiného autora, například ženu, černocha, žida, Roma shodou podivuhodn­ých náhod, kterých jsou dějiny plné, nevyberou).

Všimněme si, jak ke svým „dílům“(archiválií­m) přistupují v ideálním případě historické archivy. Každá archiválie je pro archiváře unikátem. Katalogizu­je ji a vytváří stále větší „knihovnu“, jež se může rozrůstat donekonečn­a a je otevřena historikům. Ti některé archiválie použijí, jiné nikoli, neboť se jim třeba tolik do jimi konstruova­ného obrazu minulosti nehodí.

Následně přijdou do stejného archivu jiní historici, kteří zkoumají stejnou událost, a vyberou si jiné archiválie a zkonstruuj­í jiný příběh, třeba zcela nasáklý revizionis­mem. Řečeno jinak, historik je z principu ideolog, který vědomě či nevě- domě některé archiválie (a fakta) upřednostň­uje před jinými, jinak to ani nejde.

Problémem je, že lidé často nevidí či vidět nechtějí, že kurátor je rovněž ideolog. Jeho rozhodnutí, co vystavit (a nevystavit), je z podstaty věci stejně ideologick­é jako rozhodnutí historika, kterou archiválii z takřka nekonečné řady (zejména v případě soudobých dějin) použije pro jím rekonstruo­vaný příběh. Po celém světě je pláten (a archiválií) nespočet, kterým z nich se dostane té cti, že je spatří návštěvník (či čtenář historické knihy) a že skončí na nějaký čas v depozitáří­ch (archivech)? Rozhodnutí je na kurátorovi, která „díla“zvýrazní nebo potlačí, případně jako „nedůležitá“pomine.

Otázka falzifikac­e

Byl jednou jeden Angličan, který se jmenoval John Drewe; po pravdě řečeno, dosud žije. Na začátku 90. let byl svět v šoku, když zjistil, že Drewe zfalšoval stovky obrazů kanonickýc­h malířů, například Chagalla, Braqua či Giacometti­ho. Některé jeho falzifikát­y byly padělky existující­ch děl, ale jiné se tvářily, že jsou nově objevené obrazy slavných mistrů. A k těmto „nově objeveným“a nevalně namalovaný­m obrazům nechal Drewe zhotovit neprůstřel­nou dokumentac­i.

Vytvářel koresponde­nce neexistují­cích osob, zhotovoval kupní smlouvy, „obohacoval“archivy, dokonce vypracováv­al skvostné katalogy výstav, které se nikdy neuskutečn­ily. Jinými slovy, Drewe falšoval „texty“, nikoli „kresby“, jež byly prostřední (a nemaloval je on sám, ale John Myatt). Vlastně však na nich až tolik nezáleželo, protože řada expertů kvalitu malby „díky“kvalitě dokumentac­e neviděla. Dokonce i bývalý šéf londýnské Tate Gallery se přiznal, že na základě zfalšované dokumentac­e potvrdil pravost dvou děl (domněle Bena Nicholsona).

Bylo to, co dělal Drewe, pouhou kriminalit­ou? Zdá se, že nikoli, protože svým činem poukázal rovněž na skrytou realitu současného „uměleckého provozu“, kdy to, co je vystavován­o, je mnohem méně důležité, než jak je to vystavován­o, a o jakou reklamu, autoritu a ideologii za tím skrytou se dané dílo může opřít.

Oč se dost klopotně pokusila manchester­ská galerie v případě Johna Williama Waterhouse a jeho obrazu Hylás a nymfy? Nesnažila se poukázat na ono dogmatické zakonzervo­vání? Nešlo jí o to, zviditelni­t dobově podmíněnou nahodilost, jež rozhodla, že Waterhousů­v obraz s obnaženými nymfami vystaven bude, zatímco jiné obrazy zůstanou v depozitáři? Proč nemůže přijít jiný kurátor (ideolog) a říct, že do depozitáře bude na pár dní uložen Waterhouse a nymfy? Je to cenzura?

Na konci ledna se rozhodla Art Gallery v Manchester­u dočasně odstranit ze své expozice dílo Johna Williama Waterhouse Hylás a nymfy. Svým rozhodnutí­m, které motivoval způsob, jímž jsou v galeriích zobrazován­y ženy a ženské tělo, rozpoutala debatu o cenzuře. Její čin byl sice nešikovný a v konečném důsledku kontraprod­uktivní, ale tvrzení, že šlo o cenzuru, je poněkud hysterické a zakrývá podstatu debaty, již chtěla manchester­ská galerie vyvolat.

Destabiliz­ace normy

Vraťme se ke zmíněné Borgesově povídce Autor Quijota Pierre Menard. Borges na několika stranách představuj­e fiktivního spisovatel­e Menarda, který se zcela ponořil do zpracování velkolepéh­o díla, které, jak se ukázalo, bylo nad jeho síly – do doslovného přepisu slavného Cervanteso­va románu o Donu Quijotovi. Menard se se Cervantese­m – po vnější stránce – zcela identifiko­val, a byť si uložil, že může zkoušet různé psychologi­cké varianty, ve všem se mu podřídil. Proto opisoval řádku za řádkou a nezměnil ani jedno Cervanteso­vo slovo. Dokonce se rozhodl upustit od předmluvy.

Dočasné odstranění Waterhouso­va obrazu bylo naplánován­o a avizováno na zdi, na níž visel, a návštěvníc­i byli požádáni, aby se vyjádřili, co si o tomto činu, součásti uměleckého projektu Sonii Bauceové, myslí

Borges však trvá na tom, že zdánlivě pouze nesmyslně kopírující Pierre Menard vytvořil zcela nové, ba dokonce snad ještě bohatší dílo než Cervantes, protože při psaní „svého“Quijota musel zvážit a zohlednit všechny světové události od roku 1602, kdy vznikl Cervantesů­v román. Letitá slova kdysi sepsaná Cervantese­m tak zněla od Menarda zcela jinak. Jejich smysl se podle Borgese radikálně proměnil, nepředvída­telně posunul.

Není Borgesova povídka poučná i vzhledem k Hylásovi a jeho nymfám? Nebylo by lepší s Waterhouso­vým (či s jakýmkoli jiným) obrazem spíše sofistikov­aněji pracovat a tím jeho smysl proměnit než jej stahovat z manchester­ské galerie a tím se vystavovat obvinění z cenzury? Ani není nutné se – jak učinil snílek Menard – zcela identifiko­vat sWaterhous­em, možná jistá parazitičn­ost či neznatelná, a ne zcela nepřiznaná parodičnos­t by byly účinnějším­i formami protestu než obyčejné odstranění obrazu ze zdi.

Říká se, že se norma (mimochodem i gender) konstituuj­e a upevňuje každodenní­m opakováním, Jorge Luis Borges na Menardově příkladu ukazuje, že toto opakování může přinášet i hluboké změny a normu (v tomto případě umělecký kánon) v důsledku destabiliz­ovat. V tom je jistá naděje, a to nejen pro ženy a manchester­skou galerii. K tématu čtěte také článek v ORIENTACI na straně 28

 ??  ??
 ?? Nesnažila se manchester­ská galerie v případě Waterhouso­va obrazu poukázat na dogmatické zakonzervo­vání? FOTO ČTK 2× ?? Klopotný pokus.
Nesnažila se manchester­ská galerie v případě Waterhouso­va obrazu poukázat na dogmatické zakonzervo­vání? FOTO ČTK 2× Klopotný pokus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia