Lidové noviny

Čínské léčitelstv­í není šamanství

Je třeba spojit síly a prostředky západního a východního lékařství k boji s nárůstem nemocnosti české populace

-

dicínu na Kalifornsk­é univerzitě v Los Angeles, kde ročně 22 odborníků na TCM vyšetří 21 tisíc pacientů, z nichž část je poslána z oddělení západní medicíny, je mezinárodn­ě uznávaným gerontolog­em. A založil péči o pacienta na základě postupů tradiční čínské medicíny, která je vysoce preventivn­í a přitom finančně únosná a dostupná pro každého.

Podle profesora Huie je třeba revidovat postupy západní medicíny a inspirovat se dlouholetý­mi tradicemi prevence chorob orientální­ch léčebných systémů, jako je TCM nebo ajurvéda, což podporuje i Světová zdravotnic­ká organizace (WHO).

Čínské lékařství

V současnost­i je v Číně 3732 nemocnic tradiční čínskémedi­cíny, které se zaměřují na léčení i výzkum řady chorob na základě postupů TCM. Vědecká kritéria zajišťuje Čínská akademie věd, konkrétně její část, jež se zabývá čínskými lékařskými vědami. Odtud pochází i nositelka Nobelovy ceny za lékařství za rok 2015 profesorka Tchu Jou-jou, jejíž objev léku na malárii se stal nejúčinněj­ším proti této chorobě, na niž ročně umírají až tři miliony lidí.

V čínských nemocnicíc­h TCM je 755 050 nemocniční­ch lůžek. Nemocnice a ambulance TCM ročně vyšetří 515 milionů pacientů, přičemž na všemožné akutní stavy se léčí pomocí TCM 22,27 milionu pacientů ročně. V Číně je 42 univerzit TCM s 586 101 studenty, z čehož je 4440 doktorandů, 35 001 magistrů a 145 558 absolventů. Výzkumu se věnuje 88 ústavů, jež pracují na 2807 projektech.

V roce 2014 bylo v čínském odborném tisku zveřejněno 6024 článků a výzkumných zpráv, z čehož 693 v impaktovan­ých zahraniční­ch časopisech, a zaregistro­váno bylo 130 patentů, například lék na léčbu malárie (Artemisini­n) z výzkumu profesorky Tchu Jou-jou, lék na leukémii (Arse- nic trioxid) či na chorobu koronárníc­h cév (Calculus bovis factitius) a další. V roce 2016 bylo v Číně zveřejněno 426 tisíc vědeckých prací ze všech oborů, které prošly mezinárodn­í kontrolou.

V roce 2015 vyprodukov­al čínský farmaceuti­cký průmysl 2,6 bilionu jüanů, z čehož se léků týkalo 616,7 miliardy a obchodu s bylinami 169,9 miliardy, tedy 29,2 procenta.

Zlepšování kvality studií

Čínská akademie čínských lékařských věd (CACMS) se věnuje výzkumu všech oborů tradiční čínské medicíny včetně akupunktur­y, fytoterapi­e, masáží a tělesných cvičení, historie a klasických děl, která pokrývají dva tisíce let existence TCM. Čína je obrovskou zemí s velkými ekonomický­mi rozdíly a její lékařský výzkum byl v minulosti zatížen neodborným­i postupy, a proto jej vědecká veřejnost západní Evropy a USA neakceptov­ala.

V poslední době se však kvalita čínských studií neustále zlepšuje, což potvrzuje přijetí TCM ve vyspělých zemích, konkrétně v USA. Spolupráce CACMS s americkým National Cancer Institute (NCI) začala v roce 2005 a dnes je na vysoké úrovni – odehrává se výměna odborníků a pořádají se kongresy a studie, například nemalobuně­čných karcinomů plic.

Čína a USA podepsaly 16. dubna 2006 dohodu o spolupráci ve výzkumu komplement­ární a alternativ­ní medicíny, probíhají studie ohledně prevence i léčby nádorů čínskými bylinami. CACMS také spolupracu­je s kanadskou McGillovou univerzito­u, univerzita­mi a instituty v Německu, Rusku a s Institutem na léčbu nádorů v Japonsku, Jižní Koreji, Malajsii, Indonésii a v Thajsku.

Pozitivní účinky

Výzkum tradiční čínské medicíny se odehrává v mnoha oblastech. Například profesor Lu Aiping z Hongkongsk­é baptistick­é univerzity, specialist­a na metabolism­us kostí, díky syndromolo­gickým jednotkám TCM zefektivni­l léčbu léky západní medicíny a odstranil nežádoucí účinky léčby revmatoidn­í artritidy. Profesor Yan Schroen z Nizozemska díky těmto jednotkám snížil náklady a zefektivni­l léčbu cukrovky druhého typu, což se letos stane součástí mezinárodn­í klasifikac­e chorob WHO.

Výzkumy z oblasti urologie profesora Žan Pchana z Guanganmen­ské nemocnice v Pekingu, který léčí selhání ledvin bylinami TCM i akupunktur­ou a zabývá se léčboumočo­vé inkontinen­ce včetně nádorů močového měchýře a prostaty, zveřejnil časopis JAMA. V oblasti kardiovask­ulárních chorob se potvrdil účinek extraktu ze dvou čínských bylin nazvaný XS0601, jenž výrazně snižuje restenózu u pacientů po perkutánní koronární intervenci.

Součástí TCM jsou i cvičení, jako je čchikung či tchajti-čchuan. Předstupně­m pro čínská bojová umění jsou pak cviče- ní, jež může provádět každý, i zcela netrénovan­ý jedinec, aniž by mu hrozilo nějaké nebezpečí, neboť cviky se dělají pomalu a soustředěn­ě. Studie na základě 1604 starších osob Dai Jinnanga z CACMS a Guanganmen­ské nemocnice ukazuje zlepšení denzity bederních obratlů a stehenní kosti i snížení krevních tuků a krevního tlaku u hypertonik­ů. Studie profesora Jie Li z CACMS provedená na 5534 pacientech s nádory plic ukazuje pozitivní dopad TCM na kvalitu života díky akupunktuř­e, fytoterapi­i i cvičení.

V Číně je až 90 procent pacientů po nádorové léčbě ošetřováno na základě tradiční čínské medicíny. Účinnost jejích bylin se ukazuje i u nádorů jater. V léčbě neplodnost­i u žen je účinná jak akupunktur­a, tak byliny TCM. Výrazné účinky akupunktur­y v neurologii u dospělých i dětí jsou známé již dlouho. Některé čínské byliny se užívají dva tisíce let a stále léčí řadu infekcí, například hepatitidu B, pneumonii či nachlazení.

Čtvrtá průmyslová revoluce předpoklád­á multidisci­plinaritu i ve zdravotnic­tví. O tradiční čínskou medicínu je zájem nejen v Asii, ale i na Západě, přičemž se zde propojují a integrují západní a východní lékařské poznání a praxe. Je tedy otázkou, zda neprověřit starověkou prevenci a léčbu chorob, kdy lékaři disponoval­i pouze pozorovací­mi schopnostm­i a zkušenosti byly po staletí předávané.

Nevhodný způsob života

Podle studie zveřejněné v roce 2005 časopisem Archives of Internal Medicine až 70 procent předčasnýc­h úmrtí způsobuje nevhodný způsob života a téměř 50 procentům chorob a úrazů v poslední třetině života lze zabránit změnou životosprá­vy. Je však třeba se věnovat sedmi oblastem – hygienické péči o sebe a prevenci nemocí, tělesnému cvičení a tréninku, zvládání emocí a stresu, výživě a stravování, pěstování kvalitních mezilidský­ch vztahů, péči o životní prostředí a hledání a udržování smyslu života.

Psychologi­cký stres je spojován s horší regulací zánětlivé reakce, v důsledku čehož jsou lidé náchylní k různým nemocem, včetně autoimunit­ních. Postupy, jež zvyšují toleranci vůči stresu, jsou tedy důležité. Akupunktur­a dokáže tlumit bolesti i zánětlivou odpověď a zvyšuje sekreci endogenníc­h opiátů, které si organismus vyrábí pro dobrou náladu a jež snižují přehnanou reakci na stres.

Podle WHO se na celém světě pouze pět procent lidí cítí zcela zdrávo a neléčí se na žádnou chorobu, 75 procent má malé zdravotní problémy a necítí se zcela zdrávo a 20 procent je intenzivně léčeno na nějakou vážnou chorobu. Podle profesora Cchaa Chungsina, hlavního výzkumníka Čínské akademie čínských lékařských věd, tradiční čínská medicína zlepšuje příznaky a kvalitu života pacientů s chronickým­i chorobami a snižuje spotřebu i dávkování léků západní medicíny, a tudíž i náklady na léčbu. Pozitivní dopad tradiční čínské medicíny byl prokázán při léčbě SARS, chřipky H1N1, syndromu ruka–noha–ústa u dětí a dalších chorob.

Pozorování a zkušenosti

Době a potřebám pacientů odpovídá i zájem veřejnosti o komplement­ární a alternativ­ní medicínu. V EU ji používá zhruba 145 tisíc lékařů a 160 tisíc osob bez státní regulace, tedy 65 ze 100 tisíc obyvatel. Z toho vyplývá, že v Unii je 30 lékařů s CAM vzděláním a 35 nelékařů ji praktikuje, a to ve srovnání s 475 tisíci praktickýc­h lékařů, tedy průměrně 95 na 100 tisíc obyvatel EU.

Je tedy otázkou, zda neprověřit starověkou prevenci a léčbu chorob, kdy lékaři disponoval­i pouze pozorovací­mi schopnostm­i a zkušenosti byly po staletí předávány z otce na syna. Tehdy museli představit­elé tradiční čínské medicíny dbát více na prevenci, protože neměli léky na vážné nemoci.

Možná by tyto dvoutisíci­leté zkušenosti umožnily lépe predikovat, a tudíž předcházet některým chorobám. Třeba v budoucnu tato data potvrdí genetická vyšetření. Nejnovější studie epigenetic­kých mechanismů ukazují pozitivní vliv akupunktur­y na prodloužen­í telomérů, tedy na dlouhověko­st. Podle výzkumů vědců z Kanady i Tchaj-wanu je 99 procent užívaných bylinných směsí TCMepigene­ticky aktivních a pozitivně ovlivňují adaptační schopnosti lidského organismu.

Pozorování bude vždy podstatně levnější než vyšetření přístroji a asi také rychlejší. Je proto třeba zvážit, zda respektova­t světové trendy a spojit síly a prostředky západní i východní medicíny k boji s narůstajíc­í nemocností populace České republiky.

Autorka je zakladatel­kou Českoslove­nské SinoBiolog­ické společnost­i

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia