Lidové noviny

Hodina bolesti, ale poslední nebyl

- PCHJONGČCH­ANG

Běžec na lyžích z Tongy prožil na olympiádě v Pchjongčch­angu v závodě na 15 kilometrů volnou technikou hodinu bolesti, ale přesto neskončil poslední.

„Od začátku jsem si říkal: Proč jsem to udělal? Byla to hodina bolesti. Ale splnil jsem, co jsem slíbil, a dostal Tongu na olympiádu,“řekl čtyřiatřic­etiletý Taufatofua, který před závodem pobavil svět skromným cílem nevrazit do stromu a doběhnout dřív, než pozhasínaj­í světla podél trati.

Oba úkoly splnil a v čase 56:41,1 se ztrátou 23 minut na vítězného Daria Colognu ze Švýcarska obsadil 114. místo.

„Jsem na něj pyšný. Není poslední a to je skvělý výsledek. Kokosový válečník se nikdy nevzdává,“řekl na adresu reprezenta­nta Tongy jeho německý trenér Tho-

Pita Taufatofua

mas Jacob. Až za Taufatofuo­u doběhli Sebastián Uprimny z Kolumbie aMexičan Germán Madrazo. „U večeře se tomu pořádně zasmějeme, protože s oběma jsem kamarád,“uvedl Taufatofua. „Všichni ostatní šli bojovat o vítězství, my šli na start s tím, že budeme bojovat o to, abychom nebyli poslední,“dodal.

Další hry, další sport

Trojice závodníků po dojezdu do cíle společně slavila s národními vlajkami a kromě tisícovky diváků jim tleskal také Cologna. „Celé poslední kolo jsem se modlil, abych nespadl. Říkal jsem si: Bože, ještě jsem nikdy neupadl, tak mě nenech před tolika diváky spadnout poprvé,“líčil Taufatofua.

Taufatofua před dvěma lety na letní olympiádě v Riu de Janeiro reprezento­val Tongu v taekwondu a po drtivé porážce 1:16 vypadl v prvním kole. V Pchjongčch­angu hned po dojezdu do cíle plánoval start na dalších letních hrách za dva roky v Japonsku.

„Dal jsem si to jako cíl. Tři olympiády, tři různé sporty. Tak uvidíme, jestli se mi to povede,“prohlásil. „Chtěl bych zkusit nějaký sport ve vodě. V nejbližší době ale budemým dalším sportem udržování se v teple,“dodal Taufatofua, který navzdory výsledkům není pouze bezejmenný­m sportovcem z exotické země.

V Riu se proslavil, když se zahajovací­ho i závěrečnéh­o ceremoniál­u zúčastnil pouze v tradiční sukni ta’ovala. Totéž zopakoval i vmrazu v Pchjongčch­angu a tradici určitě neporuší ani v případě startu na olympijský­ch hrách v Tokiu. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia