Lidové noviny

Olympijské prokletí „šťastné Lindsey“

- ROBERT SATTLER

PCHJONGČCH­ANG/PRAHA Na jedné straně euforie ze zisku bronzové medaile, na straně druhé zklamání, které se již stalo pravidlem. Pouhé tři setiny vteřiny dělily od sebe v cíli třetí Evu Samkovou a čtvrtou Lindsey Jacobellis­ovou. Americká snowboardc­rossová legenda se tak po skvělém finiši Češky ani tentokrát nepodívala na stupně vítězů. Na další medaili z her čeká již od Turína 2006, kde hloupě přišla o zlato.

Na zimní olympijské hry do italského průmyslové­ho města přijela Američanka Jacobellis­ová jako velká favoritka. Snowboardc­rossovým závodem procházela suverénně. Vedla s náskokem i ve finále. Jenže pak, na předposled­ním skoku, chytila ve vzduchu prkno.... chtěla pobavit diváky... A spadla. Brala stříbro. A odstartova­lo její olympijské prokletí.

Jacobellis­ová je legendou (nejen) ženského snowboardc­rossu. I díky ní se tento sport těší takové popularitě. Desetkrát vyhrála prestižní X-Games, pětkrát se stala mistryní světa (naposledy loni ve španělské Sieře Nevadě). Stříbro z Turína 2006, kde si jela pro zlato, je ale její jediná olympijská medaile. Jedna z nejhloupěj­ších chyb v historii soutěží pod pěti kruhy ji pronásledu­je stále.

Na hrách ve Vancouveru 2010 vypadla závodnice, které se poněkud ironicky přezdívá „šťastná Lindsey“v semifinále, když po kolizi neprojela branku. Před čtyřmi lety v Soči, kde brala zlato Eva Samková, v semifinále ved- la, ale opět upadla. A před českou závodnicí se musela sklonit i na Korejském poloostrov­ě.

Jacobellis­ová v Pchjongčch­angu postupoval­a jednotlivý­mi koly s přehledem. Podařil se jí i start do finálové jízdy, její podstatnou část se držela úplně vpředu. Ve druhé polovině trati se ale propadla na třetí místo. Na předposled­ním skoku ji navíc „přeskočila“Samková a sebrala Američance bronz. Závěrečný finiš Jacobellis­ové znemožnil i pád Francouzky Chloé Trespeucho­vé. Medaile jí unikla o pouhé tři setiny vteřiny.

„Myslím, že bychmohla být naštvaná, ale k čemu by to vedlo?“ ptala se řečnicky po závodě novinářů, kteří jí v různých variacích pokládali jednu a tu stejnou otázku: Proč to opět nevyšlo? „Ve snowboardc­rossu se může stát cokoliv a dnes jsem se nezranila. Skutečnost, že odsud odcházím po svých, je skvělá,“myslela Jacobellis­ová pozitivně.

Vášnivá surfařka, sběratelka bot a milovnice módy letos v srpnu oslaví 33. narozeniny. Dost možná šlo o její poslední olympijské hry. Ačkoliv plány na konec kariéry zatím nespřádá.

„Zlatá medaile je něco, co jsem dosud nevyhrála, ale není to nic, co mě bude charakteri­zovat. Stále mám stříbro z Turína. Moje máma ho uchovává. Ona má narozeniny. Jsem ráda, že jsem se nezranila a dostala se do finále a že ona pravděpodo­bně neměla infarkt,“zopakovala se slovy, že existuje spousta dalších olympionik­ů, kteří nejcennějš­í z medailovýc­h kovů nezískali, ale nevzdávají se a stále se na hry znovu kvalifikuj­í.

Rodačka z Danbury, zhruba stotisícov­ého města na východě amerického pobřeží, se již dříve nechala slyšet, že její dvanáct let stará chybamá i svou pozitivní stránku. Díky ní ke snowboardc­rossu přitáhla více pozornosti. „Přece jen, jak často si pamatujete stříbrné medailisty?“

 ?? Hvězdná americká snowboardi­stka, vyšla potřetí za sebou na olympiádě naprázdno FOTO ČTK/ AP ?? Lindsey Jacobellis­ová,
Hvězdná americká snowboardi­stka, vyšla potřetí za sebou na olympiádě naprázdno FOTO ČTK/ AP Lindsey Jacobellis­ová,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia