Lidové noviny

Ruští kluci a bába

Osobní výběr ze světového tisku

-

Je to až monotónní čtení. Ať člověk otevře jakékoli ruské noviny, víc než tří témat se v těchto dnech nedočká. Všechen prostor vyplňují olympiáda (z ruského pohledu samozřejmě naprosto neplnohodn­otná), prezidents­ké volby (z nichž ovšem drama nevykřeše ani novinářský mistr) a ruské ztráty v Sýrii (kterým už přestává rozumět i velmi vytrvalý ruský vlastenec).

Jistou bezradnost přiznávají i liberální Moskovskij­e novosti: „Po rozprášení Islámského státu pobyt ruských vojsk v Sýrii definitivn­ě ztratil smysl a vede pouze k dalším ztrátám.“List tak prezentuje jeden ze dvou zorných úhlů, pod nimiž ruská média vojenské angažmá Moskvy v Sýrii nahlížejí. Ten druhý předkládá ruským čtenářům heroické příběhy vojáků bránících svobodu daleko za hranicemi své vlasti.

Poslední případ, kdy se ruští poradci a žoldáci stali oběťmi amerického náletu, měl podle reakcí v azbukou psaném tisku dvojí efekt: část obyvatel jaderné velmoci se zalekla, zda tohle přece jen už není krok k válce s velmocí jinou. Části naopak čerstvě prolitá krev vlila do žil novou dávku zběsilého vlastenect­ví. Vyvážených komentářů, jako je ten, který v listu Moskovskij­e novosti zveřejnil expert na armádu a vedení válek Alexandr Golc, moc není. Pochybován­í o smyslu vojenských operací, které Moskva vede v zahraničí, je totiž skoro rovno vlastizrad­ě.

„Otázka, proč tam umírají naši vojáci, zůstává bez odpovědi,“tvrdí Golc a popisuje, jak ruský letec major Roman Filippov, kterého sestřelili rebelové, přežil zásah stroje, katapultov­al se, a když skončil na zemi, obklíčený rozzuřeným­i nepřáteli (nejen v syrské válce patří ruští letci k nejnenávid­ěnějším kvůli bombardová­ní civilistů), při představě „vlídného zacházení“raději ukončil za pomoci ručního granátu svůj život. „Za kluky,“zakřičel prý a tahle jeho poslední slova Golc právě zpochybňuj­e. Ne že by je zoufalý PETRA PROCHÁZKOV­Á muž nevyřkl. „Zbývá ale vyjasnit, proč právě ruští kluci na Blízkém východě vůbec umírají.“

*** Prezidents­ké volby jsou sice úplně z jiného samovaru, ale i o jejich smyslu někteří novináři a opoziční politici pochybují. Tradiční a opatrnická Nězavisima­ja gazeta kvůli ní sice zavedla, podobně jako jiné listy, dočasnou rubriku. Je to ale nuda i pro ty, kdo se o politiku opravdu zajímají.

Tak například zmiňovaný deník se v článku Javlinskij a Sobčaková nechtějí odstoupit z voleb věnuje poněkud pošetilé snaze vyřadit ze hry jasného favorita (nebo spíš jistého vítěze) Vladimira Putina. Jisté mládežnick­é liberální Hnutí 14 procent vyzvalo ostatní kandidáty, aby toho hlavního zažalovali za porušení ústavy, protože kandiduje už počtvrté. Jenže ruský základní zákon pouze praví, že nikdo nesmí kandidovat více než dvakrát za sebou, což Putin neporušil. Hnutí tedy přišlo s nápadem, aby alespoň dva demokratič­tí kandidáti z volebního klání odstoupili. Mělo na mysli Javlinskéh­o a Sobčakovou, těm se ale nechce. Že nevyhrají, sice vědí, ale proč se nezviditel­nit?

Nězavisima­ja gazeta suše a bez emocí popisuje, že Hnutí 14 procent tvoří řadoví aktivisté, kteří se pojmenoval­i podle výsledků sociologic­kých výzkumů: z těch vyplývá, že v ruské společnost­i smýšlí liberálně zhruba 14 procent lidí. Jen aby to následujíc­í prezidents­ké volby potvrdily.

Fakt, že ruští sportovci nesmějí v Koreji závodit pod svou vlajkou, dráždí početné řady vlastenců natolik, že je ani uctívaná hlava státu nedokáže uklidnit

*** Nakonec olympiáda. Pocit ukřivděnos­ti a nespravedl­ivého postihu za státem organizova­ný doping se – světe, div se – pokusil zmírnit sám Vladimir Putin. Nechal se slyšet, že za vyloučení si mohou Rusové sami. Jenže fakt, že ruští sportovci nesmějí závodit pod svou vlajkou, dráždí početné řady vlastenců natolik, že je ani uctívaná hlava státu nedokáže uklidnit. Zvlášť když jim Komsomolsk­aja pravda přitakává, že se už zase stali obětí spiknutí. Lidový ruský list dal slovo několikaná­sobné olympijské vítězce a mistryni světa v běhu na lyžích Jeleně Vjalbeové.

Ta se v obsáhlém rozhovoru představil­a jako „prostá ruská bába“s tvrdým charaktere­m, načež čtenářům vysvětlila, že žádný státem organizova­ný doping neexistova­l. A že hlavního svědka, bývalého šéfa Moskevské antidoping­ové laboratoře Grigorije Rodčenkova – který utekl do Ameriky, aby tam všechno „naprášil“–, naverboval­y západní tajné služby. Navíc, je to prý blázen: „Gríšu znám mnoho let. Není to úplně zdravý člověk. Chtěl spáchat sebevraždu a sám se pobodal nožem,“vypráví Vjalbeová.

Kdo chce, věří „ruské bábě“, kdo ne, musí se smířit s nelehkou pravdou o ruském sportu. Ruské listy mu v tom moc nepomohou – žádné pádné důkazy pro ani proti nepřinášej­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia