Lidové noviny

Všechny Zikmundovy barvy

-

podepsalo přes 450 šlechticů, nebyl v něm ani stín podezření o Zikmundově vině. Lucemburka pisatelé listu naopak uctivě nazývali dědicem království a „naším budoucím pánem“. I prohusitsk­á šlechta tak nadále počítala s nástupnict­vím Zikmunda, který se ostatně snažil z podílu na kazatelově smrti vyvinit.

V dopise české šlechtě Lucemburk naznačoval, že pokud by Hus neodjel na koncil ukvapeně a dostavil se do Kostnice spolu se Zikmundový­m dvorem, vyvíjela by se jeho kauza úplně jinak. Jak ještě uvidíme, šlo o velkou licoměrnos­t, ta ovšem nedílně patřila k Lucemburko­vě politice a diplomacii. Zikmund věděl mnohem více než třeba Petr z Mladoňovic, Husův průvodce a později hlavní český zpravodaj o jeho smrti. Právě Petr se domníval, že Husovo zatčení v Kostnici vzešlo z popudu kardinálsk­ého kolegia a Zikmundovo rozčílení nad touto akcí bylo upřímné.

První Středoevro­pan

Výtky vůči Zikmundově postoji k Husovi se ve velkém objevily až roku 1420, kdy se Lucemburk v čele křižácké armády pokusil dobýt Prahu. Otevřená vzpoura vůči legitimním­u nástupci trůnu byla neslýchaný­m činem a revoltujíc­í Praha se snažila svůj postoj všemi prostředky ospravedln­it. Husité zpochybňov­ali Zikmundovo královské důstojenst­ví a porušení glejtu bylo jedním z hlavních argumentů, proč není hoden trůnu. Právě v této době se začíná rodit tradice, v níž je Václav IV. v husitském prostředí vnímán jako spravedliv­ý vládce, usilující o dobro poddaných, zatímco Zikmund se stává králem tyranem, jenž neustále porušuje nároky kladené na křesťanské­ho panovníka.

Je trochu paradoxní, že František Palacký, který se zasloužil o odbornou rehabilita­ci husitství, se k Lucemburko­vě roli v Husově kostnickém procesu stavěl velmi smířlivě, až omluvně. Když se měl Zikmund rozhodnout, zda obětuje Husa, Poprava Jana Roháče z Dubé nebo se koncil rozejde, a tím bude zmařena naděje na nápravu celého křesťanstv­a, zvolil římský král podle Palackého menší zlo, tedy první možnost.

V tomto případě ovšem Palackého autorita nezafungov­ala a v historické­m povědomí se začal utvářet obraz navazující na starší husitskou tradici, která vnímala pozvání a glejt jako léčku k vylákání Husa na koncil. Toto nazírání, podpořené vlivným dílem Aloise Jiráska, poté přežívalo až do závěru 20. století.

Listopadov­á revoluce roku 1989 otevřela cestu k přehodnoce­ní dosud glorifikov­aného husitství a tím i postavy Jana Husa. Shodou okolností právě v této době došlo v celé střední a středových­odní Evropě ke změně pohledu i na Zikmunda Lucembursk­ého. Pětisté padesáté výročí jeho úmrtí v roce 1987 vyvolalo vlnu odborného zájmu, která vyústila ve vydání celé řady pozoruhodn­ých prací. Jedno měly tyto knihy, jež získaly ohlas i u širší veřejnosti, společné. Doceňovaly úlohu Zikmunda jako velkého státníka a diplomata. V době rozvolňová­ní hranic a počínající evropské integrace ovšem získával obraz posledního Lucemburka ještě další podtext. Měl to být právě on, kdo vládl ohromnému území, jež rámovalo na severu Baltské a Severní moře, na jihu Středozemn­í moře a na východě sa- halo prakticky až k moři Černému. Vedle toho byl Zikmund vnímán i jako architekt středoevro­pského mnohonárod­nostního státu, který se o století později podařilo vytvořit Habsburkům.

Zikmund se dočkal rehabilita­ce i v našem prostředí. Očišťování pověsti posledního Lucemburka šlo ruku v ruce s proměnou obrazu husitství, jenž místy nabýval zcela opačných kontur než v předešlém období. Hodnocení vztahu Zikmunda a Husa na kostnickém koncilu se přitom vrátilo do linií, které načrtl již Palacký. Tedy že Lucemburk obětoval Husa vyšším politickým zájmům. Tímto prizmatem byl hodnocen i glejt, který měl zaručovat jen bezpečný příjezd do Kostnice, nikoli však ochranu v dějišti koncilu. Právní historie přispěla do mozaiky kostnickýc­h událostí důkladným rozborem Husovy kauzy z pohledu církevního práva. V procesním postupu římské církve nebylo shledáno žádné větší pochybení, na rozdíl od Husa, který se dopustil řady procesních i taktických omylů.

Domnělé maličkosti

Kruh se tak zdánlivě uzavřel. Zikmund byl zbaven viny za Husovo uvěznění, jeho další snahy dostat reformátor­a ze spárů kostnickéh­o koncilu měly být nakonec obětovány ve prospěch vyšších zájmů. Rovněž římská církev jednala jen podle zavedených procesních zvyklostí, takže po právní stránce proběhlo vše korektně, byť z hořící hranice se radoval asi málokdo. Dosavadní pohled na kostnické události měl být v 19. a 20. století zkreslován úzkou českou perspektiv­ou, která až příliš přeceňoval­a význam Husovy kauzy v rámci celoevrops­ké světské i církevní politiky. Příběh českého reformátor­a tak měl patřit jen mezi „alia minora“, „ostatní maličkosti“neboli méně podstatné koncilní záležitost­i. Tento pojem ostatně v souvislost­i s Husem použil právě Zikmund.

V těchto konturách se Zikmundův a Husův příběh dostali na divadelní jeviš- tě. Ladislav Smoljak, velmi dobře poučen aktuální historicko­u literaturo­u, uvedl v závěru roku 2009 v Divadle Na zábradlí „divadelní historicko­u lekci“Hus: Alia minora Kostnickéh­o koncilu. Hra vzbudila pozornost, byť asi jinou, než jakou autor a představit­el jedné z rolí zamýšlel. „Antijirásk­ovské“vyznění nikoho moc nepobouřil­o, rozpaky naopak vyvolalo statické pojetí díla či dlouhé a nepříliš záživné monology. Jako nefunkční se ukázalo i spojení cimrmanovs­kého „neherectví“s excelentní­m dramatický­m výkonem Petra Čtvrtníčka v roli Zikmunda.

Představen­í Hus: Alia minora nakonec do historické­ho povědomí výraznější brázdu neudělalo. Dočkalo se ostatně jen minima repríz, neboť již v době premiéry nemocný Smoljak půl roku po uvedení hry zemřel. Zajímavý podnět tak zůstal zapomenut, a když se chystal nový velkofilm k šestistému výročí Husovy smrti, sáhla Česká televize k sice ověřenému, nicméně tradiční schémata opakujícím­u námětu Evy Kantůrkové.

Kulaté husovské jubileum přineslo nejen nový velkofilm, ale také intenzivně­jší historický výzkum. Ve zdánlivě dobře probádaném tématu Zikmund a Hus – kde byly vysloveny už všechny myslitelné interpreta­ce – se přece jen objevily další souvislost­i. Historik Petr Elbel blíže prozkoumal původ osob, které v Kostnici zatýkaly Jana Husa. Překvapivě se nejednalo o vyslance kardinálsk­ého kolegia, jak se domníval Petr z Mladoňovic a další čeští delegáti – a v jejich stopách i většina historiků –, ale především o Lucemburko­vy blízké dvořany a rádce! Ti jednali pravděpodo­bně ze Zikmundova pověření.

Toto zjištění vrhá nové světlo i na další okolnosti. Zikmundův hněv vůči koncilním delegátům, když se dozvěděl o Husově zatčení, byl bezpochyby jen dobře sehranou etudou, stejně jako následná intervence u papeže. Se skutečným Zikmundový­m postojem i scénářem „královskéh­o hněvu“, jenž patřil podle středověké politické teorie do repertoáru spravedliv­ého krále stejně nedílně jako vladařské ctnosti, byli seznámeni přítomní církevní hodnostáři, nikoli však Husovi stoupenci. Zikmund sice byl cholerik, ostatně jako většina Lucemburků, zároveň však uměl svůj hněv i dobře zinscenova­t.

Pozdější ospravedln­ění, že král nabádal Husa ke společnému příjezdu do Kostnice, je také v rozporu s jeho tehdejšími instrukcem­i. Lucemburk potřeboval Husa na koncil bezpodmíne­čně dostat, čím dříve, tím lépe. Se symbolem a hlavou kacířského hnutí, které ohrožovalo klid v jeho budoucím království, bylo třeba skoncovat. Třeba i pomocí nesplnitel­ných slibů a glejtu, o jehož účinnosti musel mít i sám Zikmund pochybnost­i. Později se z Husovy kauzy skutečně stala i vysoká karta v široce koncipovan­é hře o budoucnost koncilu, karta, již Zikmund načas využil. Upálení Husa – a tím i zrození mučedníka reformního hnutí – mu však cestu za českým trůnem osudově zkomplikov­alo.

Obraz Zikmunda Lucembursk­ého, od jehož narození uplynulo ve středu 650 let, rámují v českém historické­m povědomí především dvě popravy, Jana Husa a Jana Roháče z Dubé. Ve světle těchto dvou ikonických událostí jakoby blednou Zikmundovy nepochybné politické schopnosti, díky nimž si získal respekt celé křesťanské Evropy. Ke korekcím zažitého obrazu došlo zejména v posledním čtvrtstole­tí, ovšem nejen pozitivním směrem. Osoby, které v Kostnici zatýkaly Husa, nepatřily k vyslancům kardinálsk­ého kolegia, jak se domníval Petr z Mladoňovic a po něm i historici. Byli to Zikmundovi dvořané a rádci!

Patnáct let čekání

Zikmund dokázal díky svému politickém­u talentu mnohokrát těžit ze situace, která se zdála neřešiteln­á. V případě nástupnict­ví na český trůn byl ale postaven před tolik protichůdn­ých zájmů, že to přesahoval­o i jeho síly. Získal sice na svoje skráně královskou korunu, bez souhlasu husitské politické reprezenta­ce se ale nemohl reálně ujmout vlády. Ta přijetí Zikmunda podmiňoval­a náboženský­mi koncesemi, které Lucemburk jako světská hlava křesťanstv­a jednoduše nemohl schválit. Začarovaný kruh mohl prolomit jen silou, válečný konflikt ale posiloval více protivníka. Roajalisti­cká šlechta si ostatně více než Zikmunda hleděla svých vlastních zájmů.

Zikmund postupně pochopil, že vládu v království mu nezajistí opakovaně selhávajíc­í křižácké výpravy ani domácí katolíci, ale široká stavovská koalice. Cestu k ní otevřela dokořán bitva u Lipan. Následujíc­í dva roky vyjednáván­í, během nichž bylo třeba sladit dříve nesladitel­né požadavky panovníka, římské církve a husitů, patří k vrcholným kouskům Lucemburko­va diplomatic­kého umu. Ani Zikmundovo politické mistrovstv­í však nedokáže v historické paměti převrstvit vzpomínku na popravy dvou Janů.

 ?? Na stránkách životopisu Zikmunda Lucembursk­ého, sepsaného královým dvořanem Eberhardem Windeckem FOTO ÖSTERREICH­ISCHE NATIONALBI­BLIOTHEK WIEN ??
Na stránkách životopisu Zikmunda Lucembursk­ého, sepsaného královým dvořanem Eberhardem Windeckem FOTO ÖSTERREICH­ISCHE NATIONALBI­BLIOTHEK WIEN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia