Lidové noviny

Dvouleté

-

menší zařízení nebo – pokud to finance dovolí – péči chůvy.

Pokud budou na tak malé děti školky připraveny a dobře vybaveny, je podle Kodyšové v pořádku, aby stát tuto možnost rodičům nabídl. Jak ale uvádí, je také třeba hledat systémové řešení tak, aby matky nemusely řešit, co s dítětem, když jim skončí mateřská dovolená (dnes je možné mít mateřskou i jen na dva roky).

Novela zákona totiž neřeší pouze dvouleté děti. Postupně mělo být na jejím základě garantován­o místo ve školkách i pro tříleté a čtyřleté. V současnost­i tato záruka platí pouze pro pětileté, kteří musejí chodit od loňského roku do školky povinně. „Setkáváme se s tím u nás v poradně docela často. Matka chce nastoupit do práce, ale její tříleté dítě do školky nevezmou kvůli nedostatku míst. Je to pro ni velký tlak. Co má dělat? Odvolat se? Shánět jinou školku? Soukromou? Chůvu? Nebo zůstat doma?“popisuje Kodyšová. Není ani nic neobvykléh­o, že dítě narozené v srpnu je do školky bez problému přijato, zatímco dítě narozené v říjnu nikoli. A někdy pak rodiče musejí čekat další rok, tedy téměř do čtvrtých narozenin potomka, než do školky může nastoupit.

„Sotva uspokojuje­me místa pro tříleté,“potvrzuje ředitelka 22. mateřské školy v Plzni Monika Ženíšková. Podle ní není plošné rozhodnutí, že mohou dvouletí chodit do školky, dobré. Více by se pro tyto děti hodily jesle, kterých je u nás ale jen pár desítek a převis poptávky nad nabídkou je ještě větší než u školek. „Osobně si myslím, že pokud to je jen trochu možné, měly by děti být se svými nejbližším­i.“

Rodič jako laskavá autorita

Význam individuál­ní péče pro malé dítě nelze zpochybnit. Důvody, proč je podle psychologů lepší rodič než pečovatelk­a, můžeme mimo jiné hledat v tom, co všechno se dítě v raném věku učí. „Mezi přibližně patnáctým měsícem a třetím rokem nastává takzvané senzitivní období, kdy si osvojuje mateřský jazyk. Proto potřebuje ideálně jednoho trvalého pečovatele, který má dostatek času a trpělivost­i převádět slova jako bác, bum, ham a tutu do normální řeči. I kdyby vychovatel­ky ve školce byly sebelepší, nemohou dostatečně uspokojit tuto potřebu u všech dětí, které ve třídě mají,“vysvětluje jeden z limitů kolektivní péče Lenka Šulová.

Další období, kterým děti procházejí mezi prvním a třetím rokem, je období autonomie. V této době samy od sebe zkoušejí řadu věcí samostatně. „Například šmudlají tkaničky u boty a myslí si, že dělají kličku. I zde potřebují svého pečovatele, který je pochválí a podpoří. Je to laskavá autorita,“říká Šulová. V kolektivu, byť i malém, na to opět není tolik prostoru jako doma.

Zmíněná laskavá autorita je potřeba podle Šulové i ve chvíli, kdy mezi druhým a třetím rokem přichází takzvané období negativism­u. Stejně jako rodič říká svému dítěti „Ne, to nedělej“nebo „Tytyty“, začnou i děti samy říkat NE, a to ne vždy v příhodný čas a v příhodnou situaci. I když to třeba jde rodičovi na nervy, může se snažit dítě pochopit, vyřešit to v klidu. Ve školce se naopak projevuje potřeba dodržovat především disci- plínu a není tu tolik prostoru pro vysvětlová­ní, jak to, že například musejí jít všichni ven, i když někdo nechce. „Dítě musí poslechnou­t, podřídit se a ani neví dost dobře proč. To je pro budoucí psychický vývoj špatně. Má samo přijít na to, kdy říkat ,Ano‘ a kdy ,Ne‘, a že když říká ,Ne, já nechci za babičkou‘, že to vlastně není ideální reakce, protože u babičky to má rád,“vysvětluje Šulová.

Také hry dvouletých a tříletých dětí se liší. U těch menších je to tak, že si obvykle vystačí samy. Vaří například pro maminku, pro babičku... Ve třech letech se to otočí a naopak začnou vyhledávat hru s vrstevníky. V tuto chvíli už je mateřská škola pro dítě vhodné, skoro by se dalo říci potřebné prostředí. S vrstevníky se naučí komunikova­t, prosadit se, poradit si bez rodiče.

Zákon není třeba

Otázkou také je, jak by novinku zvládaly samotné školky. Ideální stav by byl, kdyby ve třídě těch nejmenších bylo méně, školky by potřeboval­y víc peněz na personál, musely by také být pro tak malé děti vybavené.

Dnes předpisy nařizují, že pokud je ve třídě dvouleté batole, musí se snížit kapacita třídy o dvě děti. Školky si samy určují, za jakých podmínek dítě, kterému ještě nebyly tři roky, přijmou. Ne všechny takto maličké děti si umějí dojít na záchod, najíst se či obléknout. Zároveň platí, že v tomto věku je znát každý měsíc. Batole, které zrovna oslavilo druhé narozeniny, tyto dovednosti ještě zvládat nemusí, o několik měsíců později už je naopak může umět překvapivě dobře.

Osud novely závisí dnes také na ministerst­vu školství, kde nyní sedí ministr v demisi Robert Plaga (ANO). Na novelu má jiný názor než jeho předchůdky­ně Kateřina Valachová. „V případě povinnosti přijímat od roku 2020 děti mladší dvou let do mateřské školy se přikláním k tomu, otevřít debatu o tom, zda je nutné zřizovatel­ům direktivně určovat další povinnosti. Myslím, že terén a čísla dokazují, že to funguje i bez této tvrdé podmínky,“uvedl Plaga.

Do mateřských škol v současnost­i začínají přicházet slabší ročníky. Pokud ředitelé školek budou chtít, místa pro dvouleté časem budou. „Nechme to na zřizovatel­i a iniciativě rodičů. Věřím, že když ze strany rodičů bude poptávka, rozumný zřizovatel jim vyhoví i bez povinnosti,“dodává Plaga.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia