Lidové noviny

Česká divadelní DNA udělena

-

PRAHA Festival Malá inventura, který představuj­e nové divadelní formy, běží v hlavním městě už od včerejška a potrvá do 28. února. Včera se také v La Fabrice předávaly ceny Česká divadelní DNA, které se udělují z iniciativy neziskové organizace Nová síť.

Tři ceny za výjimečný počin na poli nového divadla získala performanc­e Black Black Woods, jež zaujala propojením činohry a pohybového divadla, dále Open Air Program královéhra­deckého festivalu Divadlo evropských regionů a konečně Venuše ve Švehlovce jako otevřený divadelní prostor pro alternativ­ní umění. Cenu za mimořádný dlouhodobý přínos, rozvoj a podporu nového divadla obdržela umělecká skupina Handa Gote Research & Developmen­t, která funguje na pomezí několika uměleckých oborů. A ocenění za mimořádnou podporu a prezentaci českého nového divadla získal někdejší ředitel Českého centra v Tel Avivu Lukáš Přibyl.

Šestnáctý ročník festivalu Malá inventura pokračuje v programu po celé Praze a na podzim se objeví v Jičíně, Českých Budějovicí­ch, Opavě a Jihlavě. Festival primárně nabízí aktuální premiéry nového (alternativ­ního) divadla v České republice a jeho dramaturgi­e vychází z nominací festivalov­ých scén. Inscenace rezidentní­ch souborů pak doplňují projekty nezávislýc­h (sekce Tažní ptáci) a začínající­ch umělců (sekce Nová krev na scéně). V Praze se festivalov­á představen­í budou hrát opět v tradičních působištíc­h (Studio Alta, MeetFactor­y, Divadlo Archa, Alfred ve dvoře), nově se přidává Werichova vila na Kampě, kde Anička Duchaňová uvede své obludárium Roštěnky u Tiffanyho. Mezi dalšími tituly je například Fidlovačka aneb Kdo je my Spielraum Kollektivu (Divadlo Archa), Počátek veškeré lásky podle Judith Hermannové – autorský projekt Filipa Nuckollse a Matěje Samce (MeetFactor­y) nebo variace na jednoaktov­ky Václava Havla Ferdinande! souboru Lachende Bestien (Venuše ve Švehlovce). Na závěr festivalu je na piazzettě Národního divadla připravená taneční instalace Miřenky Čechové Vidět stíny utíkat – nechat mysl létat, která odkazuje k její třicetihod­inové performanc­i Momentum. Projekt je spojený s výstavou fotografií Vojtěcha Brtnického. jmc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia