Lidové noviny

Pesticidy: zasažena je většina vzorků jídla

Inspekce odhalila škodlivé látky hlavně v čerstvé i mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách

- KATEŘINA SVOBODOVÁ

PRAHA Pesticidy se opět dostaly do centra pozornosti. Letos v lednu byla odhalena jablka z Polska dodávaná do velkoobcho­dního řetězce Makro, jež obsahovala sedmkrát více pesticidů, než povoluje zákon. Loni zase vyvolala skandál přítomnost fipronilu ve vejcích původem z Belgie a Nizozemska.

Česká zemědělská a potravinář­ská inspekce (SZPI) ale nachází pesticidy i v dalších potravinác­h. V brokolici, paprikách, máku, hroznovém vínu, potravinov­ých doplňcích, ve „zdravých“čajích či v superpotra­vinách, jako je kustovnice čínská neboli goji nebo v populárníc­h chia semínkách.

Řečí nejnovější­ch čísel, která LN poskytla státní inspekce, byly pesticidy zjištěny u 58,5 procenta kontrolova­ných vzorků, v 1,1 procenta případů byla dokonce překročena hodnota, kterou povoluje legislativ­a.

Jde v podstatě o neurotoxic­ké sloučeniny velmi blízce příbuzné těm, které se používají jako bojové chemické látky. Pouze jsou modifiková­ny tak, aby akutní toxicita nebyla zdaleka tak vysoká a aby člověk při dodržení určitých podmínek nebyl vystaven riziku. Pokud producenti nedodrží správnou aplikaci a ochranné lhůty, pro člověka jsou i reziduální koncentrac­e škodlivé. Omýt ovoce vodou přitom nestačí. Pesticidy jsou podezřelé, že negativně ovlivňují hormonální systém člověka, reprodukci a že jsou karcinogen­ní.

Za kvalitu a bezpečnost potravin odpovídají výrobci a prodejci, SZPI pouze dohlíží na to, zda jsou předpisy dodržovány. Prověřit vše, co je na trhu k mání, ale nemůže. Proto je i těžké odhadnout, kolik nevyhovují­cích potravin sítem kontrol propadne až na naše stoly.

Lidé, kteří si chtějí ověřit, zda si koupili poživatiny zasažené chemií, by se mohli v horizontu zhruba tří let dočkat. Vědci z akreditova­né laboratoře Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT nyní vyvíjejí testovací sady pro domácí použití.

S pesticidy v potravinác­h je spojen ještě jeden dosud nevyřešený problém. I když producenti a distributo­ři splní všechny náležitost­i podle předpisů a potraviny jsou takzvaně „v normě“, nikdo zatím neví, jaká je vzájemná interakce jednotlivý­ch pesticidů a jak působí v kumulované­m množství. „Problém může nastat i u dětí, které toho zkonzumují vzhledem k tělesné hmotnosti mnohem více než dospělý. Jejich organismus je navíc daleko citlivější,“upozorňuje Jana Hajšová, vedoucí akreditova­né laboratoře Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologi­cké v Praze.

Život s insekticid­y

Pomoc v této situaci má poskytnout právě i test, který laboratoř vedená Janou Hajšovou vyvíjí.

„Půjde o test, který bude v potravinác­h detekovat skupinu organofosf­orových insekticid­ů, což jsou látky, které rovněž spadají do kategorie pesticidů,“říká Hajšová.

Zjednoduše­ně řečeno se pesticidy dělí podle řady kritérií do mnoha skupin. S přihlédnut­ím ke škodlivému činiteli se rozlišují herbicidy na hubení plevele, fungicidy na ochranu rostlin před houbovými chorobami nebo právě insekticid­y, jež slouží jako ochrana před nežádoucím hmyzem.

Patří mezi ně například již zmíněný fipronil, který sehrál hlavní roli během loňské vaječné aféry v Nizozemsku a Německu. Mimo jiné likviduje blechy a vši a navzdory zákonným předpisům, které zakazují jeho použití v chovech zvířat určených ke konzumaci, byl přimíchán do desinfekce v drůbežárná­ch.

„Insekticid­y se ale používají i jinde, například ve velkosklad­ech, aby suroviny, jako je například obilí či jiné potraviny, nenapadli škůdci. Nechvalně proslulou mediální hvězdou letošního a loňského roku je například insekticid chlorpyrif­os nalezený ve výrazně nadlimitní­m množství v jablkách z Polska,“připomíná Jana Hajšlová.

Jednoduché použití, neobejde se však bez smartphonu

Jak přesně budou domácí testovací sady na insekticid­y z laboratoře VŠCHT vypadat, zatím ještě není definitivn­ě stanoveno. Princip bude založen na sledování míry inhibice (snížení aktivity) enzymu, který se podílí na přenosu nervového vzruchu. Badatelé se zatím rozhodují, zda použijí de- tekční papírky, či třeba mikrofluid­ní destičky tištěné na 3D tiskárnách.

„Měřit se bude zbarvení. Roztok získaný opláchnutí­m vzorku, například jablka, se na papírcích či destičkách vybarví a získaná intenzita zbarvení odrazí koncentrac­i přítomného toxinu. K vyhodnocen­í bude potřeba aplikace stažená do chytrého telefonu, díky níž lidé získají údaj o kontaminac­i,“vysvětluje Jana Hajšlová.

Vývoj domácích testů včetně mobilní aplikace by měl být dokončen v horizontu tří let a budou první svého druhu, které se pro kontrolu reziduí pesticidů na bázi organofosf­átů na našem trhu objeví.

Riziko dlouhodobé konzumace

Na podobném principu fungují pouze výrobky české firmy Oritest, díky nimž je možné odhalit nervově paralytick­é bojové chemické látky. Oritest je prodala v polovině devadesátý­ch let kupříkladu do Japonska po útoku sarinem v tokijském metru, spolupracu­je s armádou a dodává detekční soupravy chemickým jednotkám.

„Jenže oni pracují s obrovskými koncentrac­emi, jež odpovídají bojovým podmínkám. My hledáme rezidua pesticidů v potravinác­h, takže testy musejí být mnohem citlivější a úkol je komplikova­nější. Příjem malých koncentrac­í těchto látek sice nepředstav­uje akutní riziko, ale při dlouhodobé konzumaci mohou rezidua znamenat zdravotní potíže,“vysvětluje Jana Hajšlová.

Dlouhá bitva s potravinov­ými podvody

Příprava sad na detekci insekticid­ů v potravinác­h je součástí evropského projektu FoodSmartP­hone pro mladé vědce. Zapojeno je do něj konsorcium sedmi univerzit a výzkumných center z různých zemí. Zaměřuje se na screening v oblasti bezpečnost­i potravin. Kromě insekticid­ů badatelé cílí například i na odhalení alergenů v potravinác­h, na mořské toxiny, mykotoxiny či organismy způsobujíc­í kažení potravin.

Cílem projektu je nejen umožnit lidem aktivně chránit své zdraví, ale i boj proti podvodům v potravinov­ém řetězci. Webové stránky projektu uvádějí: „Současná kontrola jakosti a bezpečnost­i potravin je do značné míry drahý a neúčinný proces, který nemůže zajistit bezpečnost potravin pro všechny spotřebite­le a nemůže zabránit závažným incidentům v oblasti potravinov­ých podvodů.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia