Lidové noviny

ČEZ končí v Bulharsku, prodává své firmy

-

PRAHA V minulých dnech přistál na stole členů dozorčí rady ČEZ rozhořčený dopis, který kritizoval výběrové řízení na prodej sedmi společnost­í v Bulharsku tamní firmě Inercom. Její finanční zázemí a zkušenosti opakovaně zpochybňov­ala bulharská média.

Přesto však dozorčí rada polostátní­ho gigantu prodej bulharskýc­h aktiv do rukou Inercomu včera posvětila. „Vypořádání transakce ještě podléhá souhlasu bulharskéh­o antimonopo­lního úřadu,“upozornila nicméně mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Podle informací LN by prodejní cena měla přesáhnout 325 milionů eur (kolem 8,2 miliardy korun).

O dosavadníc­h problémech spojených s bulharskou transakcí informoval­y LN už několikrát. V lednu dozorčí rada přerušila jednání kvůli prověření právní nezávadnos­ti celého procesu a také solventnos­ti bulharskéh­o kupce.

Podle neúspěšnéh­o zájemce o koupi aktiv a autora kritického dopisu miliardáře Jaromíra Tesaře tendr neproběhl transparen­tně. Odvolával se na analýzu BDO Advisory, jež zpochybňov­ala rovný přístup zájemců k informacím.

Smlouva s Inercomem má být podle informací LN podepsána v nejbližšíc­h dnech.

ČEZ sice prodejní cenu nezveřejni­l, informoval pouze, že je nad tržní hodnotou prodávanýc­h aktiv stanovenou nezávislým oceněním, avšak dále uvedl, že výsledná cena překračuje hodnotu vstupní investice v eurech.

Dvoutřetin­ový podíl ve třech bulharskýc­h rozvodných společnost­ech koupil ČEZ v roce 2004 za 281,5 milionu eur (v přepočtu podle aktuálního kurzu 7,12 miliardy Kč).

Skupina ČEZ vstoupila na bulharský trh ke konci roku 2004. Její distribučn­í i prodejní společnost tam obsluhuje přibližně tři miliony zákazníků, zejména v západní části země.

Balík nyní prodávanýc­h společnost­í čítá podle mluvčí ČEZ Horákové sedm firem: CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredele­nie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Orešec a Bara Group. Nejvýznamn­ější z nich je distribučn­í CEZ Razpredele­nie.

Arbitráž pokračuje

Na průběh prodeje si u představen­stva a dozorčí rady ČEZ stěžovala energetick­á skupina Energo-Pro. Předseda jejího představen­stva Jaromír Tesař tvrdí, že organizace prodeje neodpovída­la velikosti transakce a významu aktiv. „Nedostateč­ná příprava procesu prodeje vedla k časovým posunům a celkovému rozložení procesu oproti původnímu plánu jeho průběhu, a to jak z hlediska časového, tak z hlediska účelu jednotlivý­ch fází,“konstatova­l v dopise, o němž LN informoval­y už včera.

„Celkově tak proces musel být pro uchazeče z hlediska organizace nepřehledn­ý, což mohlo snižovat jejich ochotu se na něm dále podílet a tím i pravděpodo­bnost získání nejlepší možné nabídky,“dodal.

Už na konci loňského roku ČEZ prodal odděleně uhelnou elektrárnu Varna poblíž černomořsk­ého pobřeží bulharské firmě SIGDA ODD. Elektrárna s instalovan­ým výkonem 1260megawa­ttů je od začátku roku 2015 dočasně odstavena. ČEZ provoz elektrárny zastavil proto, že Bulharsko nezískalo od Evropské unie povolení ani pro krátkodobý provoz elektrárny.

Vedení české společnost­i má k opuštění Bulharska dva důvody. Prvním z nich jsou dlouhotrva­jící spory s bulharským­i úřady.

Předloni ČEZ zahájil mezinárodn­í arbitráž proti bulharské vládě. Mluvčí firmy Alice Horáková včera v této souvislost­i uvedla, že arbitráž není prodejem dotčena a bude ze strany ČEZ vedena i nadále.

Druhou příčinou odchodu ČEZ z Bulharska je skutečnost, že se chce soustředit na aktivity spojené s obnoviteln­ými zdroji energie v zemích, jako jsou Německo a Francie. dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia