Lidové noviny

Diplomat Pavel Fischer chce do Senátu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Na Pražský hrad se sice nedostali, nedaleký Valdštejns­ký palác by ale dobýt mohli. Pro poražené prezidents­ké kandidáty se nedávná volba hlavy státu stalamožno­stí, jak se zviditelni­t. Politický kapitál, který tím získali, teď hodlají využít ve volbách do Senátu. Úmysl proniknout do horní parlamentn­í komory už avizovali lékař Marek Hilšer a prezident zbrojařské asociace Jiří Hynek. Senátní kandidatur­u zvažuje také bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš.

Ke svým nedávným rivalům se včera přidal také diplomat

V pražské restauraci, kde měl nedávno svůj volební štáb, oznámil záměr zúčastnit se podzimních voleb do Senátu jako jeden z uchazečů. Senátorem by se rád stal v Praze 12, kde nějaký čas bydlel. Pro svou kandidatur­u shání podporu více stran, do voleb však hodlá vyrazit jako nezávislý.

V projevu, během nějž svůj záměr oznámil, naznačil paralelu mezi únorem 1948 a aktuálním politickým děním v zemi. Obává se, že demokracie v Česku je po 70 letech opět ohrožena. „Je únor a já jsem se rozhodl kandidovat do Senátu,“uvedl Fischer.

Někdejší velvyslane­c ve Francii před časem sdělil, že bude jakýmsi „stínovým prezidente­m“. Svého přemožitel­e z prezidents­ké volby Miloše Zemana poté zkritizova­l za fakt, že navštíví dubnový sjezd KSČM. „Komunisté tak budou legitimizo­váni,“míní diplomat.

V projevu zmínil také současnou diskusi o tom, že je premiér Andrej Babiš veden ve svazcích StB. Předseda vlády trvá na tom, že s komunistic­kou tajnou policií nikdy nespolupra­coval. „Bezmála třicet let od pádu berlínské zdi se v naší zemi pojem Státní bezpečnost skloňuje snad každý den, a to v souvislost­i s naším premiérem,“řekl Fischer. Poznámku čtěte na straně 8

vel Fischer. Pa-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia