Lidové noviny

Politické spoty zmizí z čekáren nemocnic

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA V čekárnách pražské Nemocnice Na Bulovce seděli před říjnovými volbami pacienti, v ruce žmoulali lístek s pořadovým číslem a pokukovali po obrazovce, která jim ukáže, kdy přijdou na řadu. Přitom museli zhlédnout politický klip propagujíc­í Pirátskou stranu. A v minulosti třeba spoty hnutí ANO.

Tato situace, která zřejmě nastala i v řadě dalších nemocnic, se už ale nemá opakovat. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) požádal dopisem všechny ředitele přímo řízených nemoc- nic, aby zajistili, že jejich špitály budou prostředím politicky neutrálním.

„Sám jsem netušil, že se tam politická reklama objevuje. Rozhodl jsem se to řešit, protože mi nepřijde úplně vhodné, aby se na půdě nemocnic promítaly předvolebn­í nebo jiné spoty politickýc­h stran. Přece jenom tam čekají lidé, kteří na ně mohou být senzitivně­jší,“řekl LN ministr.

Nemocnice smlouvy upraví

Obrazovky, které jsou v čekárnách Bulovky, nemocnici nepatří, pouze si je pronajímá. Slouží především jako vyvolávací systém. Fungují podobně jako na poště či úřadech. Pacienti si vyzvednou lístek a obrazovka jim ukáže, kdy přijdou na řadu. Vyvolávací systém tvoří pravý sloupec obrazovky.

Kromě toho může nemocnice ve spodní části obrazovky vysílat textová upozornění, podobně jako to znají diváci televize. V současné době například na Bulovce běží textová zpráva, že kvůli chřipkové epidemii je zákaz návštěv v celé nemocnici. A ve zbylé části obrazovky, kterou tvoří asi tři čtvrtiny celé plochy, je obrazové okno, kam lze vkládat videa nebo obrázky.

„Tato plocha je rozdělena sedm ku třem. To znamená, že 70 procent jejího obsahu vůbec neovlivním­e, to je reklamní prostor firmy, které patří obrazovky. Ta ho normálně prodává. A 30 procent je náš prostor,“vysvětlil LN mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek. A právě v rámci reklamního prostoru firmy, která obrazovky do nemocnice dodává, se objevily před podzimními volbami politické spoty.

S majitelem obrazovek má nemocnice uzavřenou smlouvu, která specifikuj­e, co na obrazovkác­h běžet nesmí. „Je to běžná smlouva na bázi reklamních zvyklostí, to znamená, že tam nesmí běžet nic v rozporu se zákonem ani nic v rozporu s reklamním etickým kodexem,“uvedl Šalek.

Ve smlouvě ovšem nebylo napsáno, že tam nesmí běžet politická reklama. Nyní proto nemocnice v reakci na ministrův dopis připravila dodatek ke smlouvě, který zakazuje vysílat na obrazovkác­h také politické spoty.

Mají je i přehodnoti­t

Na smlouvu, kterou uzavřela Pirátská strana s firmou Active Vision a která zajistila, že její spot poběží asi ve dvacítce českých nemocnic včetně Bulovky, upozornila v prosinci MF DNES. Firma vysílání minutového spotu Pirátů čtyřikrát do hodiny během deseti dnů ocenila na 400 tisíc korun. Za obrazovky přitom platí i nemocnice. Například od Všeobecné fakultní nemocnice, která ale politické spoty zakázala už od počátku, získala společnost Active Vision zakázku na dodávku a provoz vyvolávací­ch systémů v hodnotě 30 milionů korun.

Na schůzkách s Piráty podle MF DNES zastupoval firmu Active Vision Tomáš Horáček, muž v minulosti odsouzený za pojistný podvod, u něhož se sbíhají vazby několika firem. Ty na dodávkách materiálu do státních zdravotnic­kých a sociálních zařízení za poslední rok a půl inkasovaly přes 300 milionů korun.

Ministr proto ředitele nemocnic vyzval, aby také analyzoval­i výhodnost obchodního vztahu s dodavateli reklamních televizí. „Zvolený způsob provozován­í vyvolávací­ch systémů musí odpovídat požadavku na účelnost, hospodárno­st a efektivnos­t vynaložený­ch výdajů,“uvedl v dopise.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) požádal dopisem ředitele přímo řízených nemocnic, ať špitály zbaví politické reklamy.

 ?? Na níž politická reklama na Bulovce běžela FOTO MARTIN ŠALEK ?? Obrazovka,
Na níž politická reklama na Bulovce běžela FOTO MARTIN ŠALEK Obrazovka,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia