Lidové noviny

Mrazy z Ruska. Bude až -18

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA „Pro tuto roční dobu budou teploty dost neobvyklé,“říká v rozhovoru pro LN

Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

LN Česko mají zasáhnout mrazy. Od kdy se na ně mají lidé připravit?

Mrazivé počasí už je teď, i když teploty jsou ještě lehce nad nulou, následně ale budou klesat. V sobotu se budou pohybovat od minus tří do plus jednoho stupně, v noci pak od minus pěti do minus devíti. Pokud se ztiší vítr a bude sněhová pokrývka, mohou klesnout až k minus 14 stupňům. V neděli mají být nejvyšší teploty minus osm až minus čtyři, takže bude celodenní mráz. V noci pak deset až čtrnáct pod nulou, když se uklidní vítr, tak až minus 18. Neděle bude na letošní zimu nezvykle studená. V podstatě celý příští týden by měl být nejstudeně­jší. Teploty začnou pomaloučku stoupat až kolem pátku, ale stále budou pod nulou. Noční mrazy jsou už teď a vypadá to, že budou až do prvního březnového týdne. Zřejmě až kolem pátého března by mohly jít teploty nad nulu. Do té doby očekáváme celodenní mrazy.

LN Dá se mluvit o arktických mrazech?

Ne, ty nastávají, až když je minus třicet. Ty určitě nebudou. Jsou to ale výrazné mrazy. Určitě zamrznou rybníky nebo menší tůně. Na řekách se začne postupně vytvářet led. I ty, které mají proud, jako Berounka nebo Sázava, budou postupně zamrzat.

LN Čím je to způsobené?

Jednou, dvakrát a někdy i třikrát během zimy se obvykle utvoří nad severových­odem Evropy rozsáhlá oblast vysokého tlaku vzduchu. Na severových­odě je velmi studeno, ostatně také se říká, že je zima jako v Rusku. Proudí odtamtud tedy velmi studený vzduch, protože proudí z kontinentu. Je navíc relativně dost suchý, bude tedy málo oblačnosti.

LN Kam až tato vlna pronikne?

Někdy může proniknout až do Španělska, což se stalo zhruba před deseti lety. To ale nebude tento případ. Záliv studeného vzduchu zasáhne především Polsko, Německo, hlavně jeho severní a východní část, střední Evropu, Rakousko, Pobaltí, Ukrajinu, Maďarsko. Ale už se nedostane přes Alpy do Itálie nebo do Francie. Zůstane to po střední Evropu. Čím východněji, tím čekáme počasí studenější. Takže se dá předpoklád­at, že bude chladněji v Polsku nebo třeba v Bělorusku.

LN Dá se očekávat, že u nás zasáhne celou republiku?

Určitě. O něco studeněji má být na severových­odě, například ve Slezsku nebo v Beskydech. Teploty tady předpovídá­me nižší než třeba na jihozápadě, na Plzeňsku. Rozdíl ale nebude nijak velký.

LN Je taková studená vlna na toto období nějak nezvyklá?

Nezvyklé to je, protože k této situaci většinou dochází v prosinci nebo v lednu, Teď už jsme de facto na sklonku zimy, protože ta meteorolog­ická končí na konci února. Od prvního března je meteorolog­ické jaro. Ochlazení bývají, ale taková situace touto roční dobou je poměrně dost neobvyklá.

LN Budete vydávat výstrahy?

Na vysoké mrazy zatím výstraha vydána není. Lidé, kteří jsou na to citliví, by měli omezit pobyt venku. Normální člověk deset stupňů pod nulou snáší bez problémů.

 ?? Lipna by mohli lidé od víkendu vyrazit na bruslařsko­u magistrálu. Led ale musí dosáhnout tloušťky 18 centimetrů. FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK ?? Na zamrzlé hladině
Lipna by mohli lidé od víkendu vyrazit na bruslařsko­u magistrálu. Led ale musí dosáhnout tloušťky 18 centimetrů. FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK Na zamrzlé hladině
 ?? Blémů, říká meteorolog. Normální člověk deset stupňů pod nulou snáší bez proMAFRA – PETR LEMBERK ?? Čas na zimní radovánky.
Blémů, říká meteorolog. Normální člověk deset stupňů pod nulou snáší bez proMAFRA – PETR LEMBERK Čas na zimní radovánky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia