Lidové noviny

Ministr odvolal šéfa České pošty

-

PRAHA Šéf jedné z nejvýznamn­ějších strategick­ých firem v České republice skončil. Ministr vnitra LubomírMet­nar se dohodl s generálním ředitelem Martinem Elkánem na ukončení jeho působení ke konci února.

Ministr Metnar vypíše na místo ředitele výběrové řízení, mezitím povede Českou poštu ředitel divize poštovní provoz a logistika Vít Bukvic.

„Poté co jsem se podrobně seznámil s chodem podniku a navštívil některé poštovní pobočky, mám jen slova uznání pro řadové zaměstnanc­e, kteří v naprosté většině odvádějí ve své práci maximum,“uvedl ministr. „Nicméně České poště chybí smysluplná vize fungování podniku, kterou by bylo možné skutečně rozvíjet,“dodal.

Ve svém prohlášení upřesnil, že má v úmyslu „zrychlit posun v oblasti franšízing­u v projektu Pošta Partner, zmodernizo­vat tří- dicí uzly či balíková centra, zkvalitnit IT infrastruk­turu a zaměřit se více na portfolio služeb, které přinášejí finanční efekty“.

22 let ve službě

Martin Elkán (48) nastoupil do služeb České pošty v roce 1996. Postupně se věnoval řízení obchodní činnosti v regionech, dále produktové­mu marketingu a marketingo­vé komunikaci se zákazníky.

V červenci 2010 se stal vrchním ředitelem divize pro obchod a marketing a posléze dvakrát zastával post zástupce generálníh­o ředitele České pošty.

Od 1. dubna 2014 ho tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) jmenoval dočasným ředitelem státního podniku, od červ- na téhož roku zastával Elkán definitivn­ě post řádného generálníh­o ředitele.

Reakci Martina Elkána se do uzávěrky LN nepodařilo získat.

Česká pošta spravuje na 3200 poboček, což představuj­e jednu z nejhustšíc­h sítí v Evropě. Podnik zaměstnává přibližně 30 tisíc lidí a v roce 2016 vykázal zisk 193 milionů korun při výnosech 19,4 miliardy Kč.

„Nová generální ředitelka či generální ředitel ode mě bude mít jednoznačn­é zadání – připravit změnu fungování a rozvoje podniku, kterou v radikálním zlepšení služeb pocítí všichni zákazníci, ale i řadoví zaměstnanc­i České pošty,“prohlásil včera ministr Lubomír Metnar. dom

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Martin Elkán
FOTO ARCHIV MAFRA Martin Elkán

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia