Lidové noviny

Vildumetzo­vá se vzdává postu hejtmanky

- KARLOVY VARY

Hejtmanka Karlovarsk­ého kraje Jana Vildumetzo­vá (ANO) opustí funkci hejtmanky a zůstane jen poslankyní. Přijde tak rovněž o funkci předsedkyn­ě Asociace krajů ČR. Náhradu za sebe v čele kraje chce najít nejpozději do konce roku, věří ale, že to bude podstatně dřív, řekla včera zastupitel­ům.

Zdůraznila, že vždycky odmítala kumulace funkcí, ale po svém zvolení se chtěla rozmyslet, který post si vybere. Od listopadu tak byla naplno hejtmankou i poslankyní. „Budeme o tom teď hovořit s koaličními partnery. Hodně projektů je rozdělanýc­h a některé věci bych v nějakém stadiu ráda předala. Je to o to složitější, protože pokud budu ukončovat funkci hejtmanky, budu ukončovat i pozici šéfky asociace krajů. Ten termín, který jsem řekla koaličním partnerům, je maximálně do konce roku. Ale předpoklád­ám, že to bude daleko dříve,“řekla.

Poznamenal­a, že je sice výhoda, že se jako hejtmanka a šéfka Asociace krajů ČR může setkávat s poslanci a ministry ve Sněmovně, nicméně kvůli vytíženost­i není k dispozici na kraji úředníkům a občanům.

Tento týden oznámil odchod z pozice starosty Mariánskýc­h Lázní i další poslanec za Karlovarsk­ý kraj, Petr Třešňák (Piráti), který rovněž nestihl vykonávat obě funkce.

Hejtmanka kandidoval­a ve volbách do Poslanecké sněmovny na čtvrtém místě kandidátky, na první pohled nevoliteln­ém. Preferenčn­í hlasy ji ale dostaly až před lídra kandidátky, ministra dopravy Dana Ťoka. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia