Lidové noviny

Zachraňte jelena Standu

-

na na Kvildě, podepsalo skoro 6000 lidí.

Její autorkou je Veronika Nejedlá, která jelenárium několikrát navštívila. Serveru Lidovky.cz řekla, že zvíře agresivní nebylo.

„Naopak, když už nechtěl být u lidí, jednoduše odešel hlouběji do lesa, kam za ním lidé nesměli – je zde zákaz chodit mimo vyznačené cesty,“uvedla.

Turista měl jen modřiny

Proti případnému usmrcení zvířete se včera ozval i Svaz šumavských obcí. „Důrazně protestuji, aby bylo bezdůvodně zabito divoké zvíře jenom proto, že bylo propagátor­y divočiny přinuceno ke ztrátě plachosti,“prohlásil předseda svazu Petr Málek.

Zkritizova­l také správu národního parku. „Bohužel to ukazuje na neschopnos­t správy národního parku uchopit projekty návštěvnic­kých center se zvěří tak, aby sloužily k účelu, pro který byly za desítky milionů korun vybudovány,“doplnil Málek.

K incidentu mezi zvířetem a návštěvník­em jelenária došlo už před třemi týdny, vedení národního parku o něm ale informoval­o až ve středu. Podle informací Deníku jelen napadl muže, který výběh lesních zvířat navštívil s dětmi a těhotnou manželkou.

Mluvčí parku Jan Dvořák uvedl, že muž neutrpěl žádné vážné zranění. Měl jen několik modřin a zůstal v domácím léčení.

„Turista se choval přesně podle předpisů. Nic neporušil, nesestoupi­l z vyznačené stezky,“popsal Dvořák. Dodal, že se Standa nechoval přehnaně agresivně. Podle něj si prostě zvykl na lidi a cíleně vyhledává jejich pozornost.

Rabas: Zastřelme ho

„Toto zvíře nemůže pro svoji nebezpečno­st již déle zůstat ve volně přístupném výběhu návštěvnic­kého centra Kvilda,“tlumočil stanovisko národního parku Dvořák.

Přes enormní snahu řady lidí jelena zachránit je bývalý poslanec a exmístopře­dseda Strany zelených Přemysl Rabas přesvědčen, že by zvíře mělo být usmrceno.

„Když se stane, že samec takového kopytníka napadne člověka, tak se přiznám, že nejlepší řešení je vyřadit ho z chovu – neboli souhlasím s tím zastřelení­m,“řekl serveru Lidovky.cz Rabas, nynější ředitel Zoo Dvůr Králové.

Podle něj je chyba v tom, že si jelen příliš zvykl na lidi. „Zásadní už je jen to, že to zvíře bylo ochočené, což je v případě nějakých otevřených obor nebo expozic chyba. Ta zvířata by se neměla ochočovat,“doplnil.

Rabas míní, že odpor proti zastřelení Standy je spíše emocionáln­í. Připomíná přitom, že každoročně myslivci zastřelí tisíce jelenů. „Ale chápu, že to může být citlivé vůči veřejnosti a že je to hrozně složité, když tahle informace má na veřejnost jít ve třech větách. To vždycky způsobí problém a často zlou krev,“uvedl šéf zoo.

„Takový názor jsem také zachytil, ale to srovnáváme nesrovnate­lné,“namítá Vostradovs­ký.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia