Lidové noviny

Trumpův protiútok: do Soulu dorazí Ivanka

Americký prezident vyslal na závěrečný olympijský ceremoniál do Jižní Koreje svoji dceru Hry přitom „zahájila“sestra vůdce KLDR

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

WASHINGTON/PRAHA Zdá se, že děti jsou pro Donalda Trumpa velkou devízou i slabinou zároveň. Stály věrně po jeho boku v největším víru prezidents­ké kampaně a byly jeho záchranným kruhem v době, kdy se od něj po sérii skandálů odvraceli spojenci. Ukazují vlídnější tvář newyorskéh­o magnáta a obrušují drsné hrany jeho veřejného obrazu.

Jenže ani více než rok v úřadu nestačil Trumpovi na to, aby se mu podařilo rozptýlit obavy a kritiku, že veřejné a rodinné zájmy pod jeho taktovkou splývají mnohdy v jedno. Naposledy když tento týden Bílý dům oznámil, že prezidento­va starší dcera Ivanka povede americkou vládní delegaci při závěrečném olympijské­m ceremoniál­u v Jižní Koreji a bude dnes večer místního času osobně jednat s tamním prezidente­m Mun Če-inem. Bílý dům uvedl, že účelem její cesty je podpořit americké sportovce a utužit alianci se Soulem. Oficiálně přitom v prezidents­ké administra­tivě

zastává roli poradkyně pro otázky podpory zaměstnano­sti a podnikání.

Oznámení o její cestě na Korejský poloostrov rozvířilo i četné spekulace, že pouze u podpory amerických sportovců a utužení spojenectv­í s Jihokorejc­i zůstat nemusí. Už když na zahajovací­m

Ivanka Trumpová

ceremoniál­u zastupoval USA viceprezid­ent Mike Pence, hovořilo se o možném historické­m setkání se severokore­jskou delegací v čele se sestrou vůdce KLDR Kim Jo-čong a šéfem loutkového parlamentu Kim Jong-namem. Severokore­jci ale z plánovanéh­o setkání podle americké diplomacie na poslední chvíli vycouvali.

Pchjongjan­g se nicméně chystá vyslat politickou výpravu i nyní na nedělní závěrečný ceremoniál. Povede ji místopředs­eda ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce Kim Jong-čchol, pověřený agendou kolem vztahů mezi oběma Korejemi. V minulosti také zastával post šéfa vojenské rozvědky, kterou Soul viní z toho, že v roce 2010 nechala torpédovat jihokorejs­ké plavidlo.

Bílý dům sice ujišťoval, že prezidento­va dcera nebude jednat s žádnými členy severokore­jské delegace, pochybnost­i a spekulace tím ale zdaleka neuhasil. Ostatně by to nebylo poprvé, kdy by prezident pověřil svoji dceru významnějš­ím úkolem, než jí z její funkce přísluší. Třeba na loňském summitu G20 ji místo sebe posadil mezi světové státníky.

„Jsem tu jako podnikatel“

Zpráva o vyslání Ivanky Trumpové do Jižní Koreje navíc víří kritiku o to více, že přichází zrovna v době, kdy nejstarší z Trumpových synů, Donald junior, vyjed- nává jménem rodinného kolosu The Trump Organizati­on v Indii. Na podnikatel­ském fóru má řečnit mimo jiné i po boku indického premiéra Nárendry Módího.

Trump junior, jenž od otcova vítězství ve volbách vede rodinné podnikatel­ské impérium a v Bílém domě oficiálně nezastává žádnou roli, z Indie rezolutně popřel, že by jeho rodina profitoval­a z otcova mandátu. „Jsem tu jako podnikatel,“namítal pro indická média.

Těm ale neuniklo, že plánuje vystoupit poněkud netradičně s příspěvkem o zahraniční politice, který nazval „Proměna vztahů v indicko-tichomořsk­ém regionu: Nová éra spolupráce“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia