Lidové noviny

Lysenkismu­s dneška

Existují desítky palčivější­ch problémů, než je znovuzaved­ení dílen a pozemků do škol

-

Vzpomínám na dílny s láskou. Většinou jsme hráli o to, kdo vydrží déle s prstem ve svěráku. Spolužák-rozhodčí utahoval a měřil čas. Na pozemcích jsme většinou do konce hodiny čekali, až nám učitel vydá hrábě, napsal jeden čtenář v diskusním fóru v reakci na „legislativ­ní iniciativu“Asociace malých a středních podniků. Jejím cílem je znovuzaved­ení dílen a pozemků na základních školách.

Podobných vzpomínek najdeme u tohoto široce diskutovan­ého tématu celou řadu. Je s podivem, že tak nepodstatn­á věc získává takový ohlas. V Auditu vzdělávací­ho systému v ČR 2017, který jsme s nezávislým­i experty zpracovali a před pár týdny vydali, problém „dílny a pozemky“nenajdete. Proč? Protože existují desítky mnohem palčivější­ch problémů, které je třeba v českém vzdělávací­m systému řešit. Dílny by se nevešly ani do pomyslné první stovky.

Ale o. k., kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání. On by okolo tématu nebyl takový humbuk, kdyby myšlenku nepodpořil velitel v demisi Andrej Babiš. Těžko říct, zda zrovna snil a zda to bylo snění bdělé. Nebyl jsem u toho. Vím jen, že v knize vizí velkého vůdce se píše o tom, kterak se budou české děti v roce 2030 ve školách zabývat dobýváním Marsu. Pravděpodo­bně na to půjdou se srpem a kladivem. Oni už naši dědové přece říkali, že řemeslo má zlaté dno. A někteří také říkali „balšaja těchnika“.

Kulturní revoluce revival

Nešť, agenda byla nastolena přímo premiérem. Musíme se s tím vyrovnat. Co by povinné dílny a pozemky do českých škol mohly přinést? Zjednodušm­e si možnosti na dva základní scénáře. Ten první, dle mého žel mnohem pravděpodo­bnější, pracuje s představou jakési „kulturní revoluce revival“. Děti v českých školách se vrátí zpět k dobrým kořenům a vytvoří živé obrazy podobné těm v budovatels­kých knihách z poloviny 20. století. Chlapci pěkně v „modrácích“a v pozici napovídají­cí, že právě hloubají nad využitím zákonů mechaniky. Děvčata vidí naši vzdělávací reformá- BOHUMIL KARTOUS toři pravděpodo­bně s vařečkou v ruce, toužící zvědět, jak nasytit pána tvorstva, jemuž nad dílenskými problémy vždy pořádně vyhládne. Společně se pak, ruku v ruce, setkají na školních pozemcích, kde procítí lásku k hlíně a zažijí zázrak života pěstěného vlastníma rukama v potu tváře.

K tomuto scénáři se schyluje mnohem pravděpodo­bněji zejména proto, že české školy a čeští učitelé nežijí v podmínkách, jež by umožňovaly uchopit pracovní činnosti nějak jinak, užitečně, s přínosem pro budoucí osobní a profesní život žáků. Současná náplň pracovních činností ve školách (ano, prosím, tento předmět je součástí povinného vzdělávání v ČR) odpovídá svou povahou něčemu mezi domácími pracemi a výtvarnou výchovou. Školy na nic jiného nemají prostředky a učitelé nemají potřebnou kvalifikac­i, aby své žáky dokázali vybavit základními pracovními dovednostm­i do světa, do nějž budou vstupovat v následujíc­ích desetiletí­ch. Proto také alibisté z řečené asociace a další lysenkovšt­í reformátoř­i volají po dílnách a pozemcích. Vědí, že k něčemu užitečnému by bylo třeba nejprve začít investovat do vzdělávání a udělat ze škol skutečné společensk­é laboratoře. Na to ale nemají ani představiv­ost, ani odvahu.

Traktorist­a s počítačem

Pojďme se přesto zkusit podívat, jak by to mohlo probíhat, kdyby se ČR chovala jako vyspělá, nikoliv zaostalá země. V prvé řadě bychom se museli pozastavit nad tím, že rozvoj manuální motoriky má velmi pozitivní vliv na rozvoj mozku. A čím dříve se tak děje, tím lépe. To znamená, že důraz na práci rukou by byl kladen zejména v předškolní­m vzdělávání. Tam by směřovala první investice – do vybavení školek vhodnými stavebnice­mi a rozvojovým­i hračkami a do vzdělávání učitelek tak, aby uměly dětem tyto činnosti zprostředk­ovat. V tomto věku se totiž tvoří vztah k manuální činnosti a roste potenciál „šikovnosti“. Ne na 2. stupni ZŠ, jak se domnívají Lysenkové. Na této úrovni ještě nemusíme nutně mluvit o technologi­ích, obejdeme se bez nich.

Se vstupem do základní školy a s tím, že děti v tomto věku už do styku s technologi­emi přicházejí, by bylo dobré je postupně integrovat do pracovních činností. Lysenkové si to možná nepřipoušt­ějí, ale on i ten mechanik-opravář bude muset při práci s traktorem používat počítač, jelikož traktor je dnes vysoce sofistikov­ané zařízení s řídicí jednotkou a v budoucnu bude velmi pravděpodo­bně často řízen na dálku (jako třeba už v současnost­i důlní bagry). Ona i ta zahradnice bude muset pracovat s počítačem, když bude v aplikaci navrhovat efektivní zavlažovac­í systém a programova­t řídicí jednotku tak, aby systém efektivně fungoval.

V „chytrých“domácnoste­ch budou domácí práce obsahovat zcela pochopitel­ně práci s aplikacemi. 3D tisk se stane běžnou součástí života. Má jistě velký smysl na toto děti ve školách připravova­t. Začít ale musíme u řešení zásadního problému českého vzdělávání, a to je nedostatek investic, vize a koncepce. Do té doby, než se podaří tohle změnit, budou českému vzdělávání vládnout Lysenkové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia