Lidové noviny

Strany ve vleku

Nezávislí kandidáti útočí na Senát

-

Prezidents­ký kandidát Pavel Fischer oznámil svou kandidatur­u v podzimních senátních volbách na Praze 12. Podobně to udělal i Marek Hilšer a o Senátu mluví i Jiří Drahoš.

Na neúspěšné prezidents­ké kandidatuř­e se dá stavět, pokud jste v celorepubl­ikové volbě nasbírali statisíce hlasů. Ve většinovýc­h volbách do Senátu totiž rozhodují, zejména ve druhém kole jako ve volbě prezidents­ké, téměř bezvýhradn­ě sympatie či antipatie. Proto též může kandidát Fischer blahosklon­ně vzkazovat politickým stranám, že se jejich podpoře nebrání. Ruku na srdce, třeba v případě Fischera, Hilšera či Drahoše nezbude mnoha politickým stranám nic jiného než se k jejich podpoře přiklonit, protože v daném obvodu nikoho zajímavějš­ího nejsou schopni postavit.

Nemohoucno­st politickýc­h stran nejlépe vyjádřil předseda občanských demokratů Petr Fiala, když začal slibovat, že příště se už nestane, že by ODS nepostavil­a žádného prezidents­kého kandidáta. Věřme mu a těšme se na to, jakou nabídku na podzim strany připraví. Vždyť jde o hodně, ČSSD obhajuje 13 mandátů, a pokud připustíme, že s fázovým posunem kopíruje vývoj ODS, pak by měli oranžoví získat jen čtyři senátorská křesla. Přesně takhle totiž před šesti lety dopadla ODS, ze třinácti obhajovaný­ch nakonec byly jen čtyři. A to prosím v roce 2012 nebyli ještě žádní populisté jako ANO, Piráti či SPD, tehdy byl jen Okamura a Veleba, kteří se prosadili. Že je předčasné takhle uvažovat? Spíš už je pozdě. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia