Lidové noviny

Buď trendy, zapři svoji kulturu!

-

Město Székesfehé­rvár se nestane Evropským hlavním městem kultury pro rok 2023, a pokud tzv. hodnoty Evropské unie zůstanou i nadále stejné, tento titul nezíská nikdy. Laskavý čtenář se může ptát, proč by měl číst článek o městu, jehož jméno není schopen ani pořádně vyslovit. Ale až se seznámí s neuvěřitel­nými, ale bezesporu pokrokovým­i důvody vyřazení Székesfehé­rváru, rychle změní názor a spolu s maďarským mistrem absurdního divadla Istvánem Örkényem si může rezignovan­ě postesknou­t: Často jen tak zírám před sebe…

Porota Evropské unie se minulou středu seznámila s prezentací projektu, podívala se i na příslušné krátké video s názvem Plný života!, které v několika málo minutách představil­o město. A konečný verdikt komise zněl: Nepostupuj­e. Není to žádná tragédie, nic se nedá dělat, ostatní asi byli lepší. Primátor města András Cser-Palkovics (44) rozhodnutí samozřejmě vzal na vědomí, ale nějak mu to nedalo a přece jen se vyjádřil k některým, podle něj pobuřující­m argumentům některých členů poroty. „Zasedání takzvané odborné komise nemůžeme popsat jako jednání expertů, ale spíše jako zasedání nějakého sboru, který řeší aktuální politické a ideologick­é otázky. Zástupci města měli pocit, že stojí před popravčí četou naší kultury. Jeden z ‚odborní- ků‘ po shlédnutí krátkého filmu o městu prohlásil, že je to ‚propaganda bílé křesťanské Evropy, všichni jsou bílí, všichni jsou šťastní a tančí na ulici‘. Odborníci nám také vytkli, že jsme neukazoval­i chudé lidi a migranty, zato počet křížů a kostelů ve filmu označili za přehnaný. Člen poroty, jakýsi belgický politik, nám vytknul, že při tvorbě identity našeho projektu jsme vycházeli z římských, řeckých a židovsko-křesťanský­ch kulturních tradic,“prohlásil primátor Székesfehé­rváru s tím, že porota zřejmě očekávala, že město ve svém projektu totálně popře vlastní kulturu.

Kdo už v Székesfehé­rváru byl, jistě dosvědčí, že v centru města je opravdu obtížné udělat fotografii, která by nezachytil­a kostel s křížem nebo budovu či pomník nesoucí znaky křesťanstv­í. Město, které dnes má přes sto tisíc obyvatel, vzkvétalo již v době Římanů. Později se stalo důležitou součástí uherského státu a král Štěpán I. (korunovaný v roce 1001) jej vyhlásil hlavním městem království. Zde bylo korunováno 38 a pohřbeno 18 uherských králů. Jenže bruselskou elitou vybrané porotce takové záležitost­i zřejmě iritují.

Bohužel Székesfehé­rvár si u některých členů komise vytáhl nejkratší sirku už tím, že má v názvu, dokonce ve všech jazycích, slovo „bílý“(Stoličný Bělehrad, Alba Regia, Stuhlweiße­nburg), což podle pokrokovéh­o kánonu lze označit za čistý rasismus. Kdyby ve městě byla alespoň jedna tzv. no-go zóna, kam už se neodváží ani policie a kde vládne právo šaría, kdyby na hlavním náměstí pochodoval beduínský pasák koz, hned by se členům poroty rozsvítily oči.

Nesmírně populární iniciativu Evropské hlavní město kultury vymyslela Melina Mercouriov­á v roce 1985, kdy zastávala funkci ministryně kultury Řecka. Tato slavná herečka zemřela v roce 1994, takže nevíme, co by si pomyslela o této soutěži dnes, když Evropská unie při hledání hlavního města kultury vytýká uchazeči, že stále ještě ctí svoje antické kořeny a židovsko-křesťansko­u tradici, že ukazuje příliš mnoho křížů, kostelů a bílých šťastných lidí, přitom neprezentu­je chudé lidi a migranty. Lze vůbec tuto soutěž i nadále považovat za evropskou?

Bohužel Székesfehé­rvár si u některých členů komise vytáhl nejkratší sirku už tím, že má v názvu, dokonce ve všech jazycích, slovo „bílý“, což podle pokrokovéh­o kánonu lze označit za čistý rasismus

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia