Lidové noviny

Čína vyrábí vlaky pro Česko

Leo Express převezme do konce roku tři soupravy. Pro čínského výrobce může jít o vstupenku do Evropy

- MICHAL PAVEC

PRAHA V továrnách největšího železniční­ho výrobce na světě už vznikají konstrukce vlaků, které se mají za dva roky prohánět po Česku i dalších středoevro­pských zemích.

Tuzemský dopravce Leo Express si objednal tři soupravy od společnost­i China Railway Rolling Stock Corporatio­n (CRRC). Novému majiteli mají dorazit do konce roku s vyšším počtem míst i větším komfortem, než nabízejí stávající černozlaté stroje od švýcarskéh­o výrobce Stadler.

Čínská firma, zaměstnáva­jící více než 180 tisíc lidí, představuj­e sice v oboru skutečného obra, v Evropě se ale zatím spíše rozkoukává. Dodala vlaky do Makedonie či lokomotivy do Srbska.

Zakázka pro Leo Express je prestižněj­ší. CRRC by díky ní měla získat kulatá razítka potřebná pro provoz svých výrobků v Česku a dalších zemích, kam dopravce zajíždí. Tato povolení – pro Polsko, Německo či Slovensko – pro ni můžou být pomyslnou vstupenkou na lukrativní evropský trh. Jak moc o ni stojí, dokazuje i to, že loni její manažeři intenzivně jednali o koupi plzeňské dopravní strojírny Škoda Transporta­tion. Nakonec se však s majiteli nedohodli.

Díly z Česka, montáž v Číně

Leo Express – který na tuzemských kolejích jezdí od roku 2012 – posílí dosud pětičlenno­u vlakovou flotilu o tři soupravy. Zda budou jezdit primárně na klíčové trati mezi Prahou a Ostravou, na chystané lince do Krakova či jinde, zatím dopravce nerozhodl. K dispozici by je každopádně měl mít pro jízdní řád 2019/2020.

„Designová fáze je hotová, nyní už náš čínský partner vyrábí vlakové skříně. Objednané jsou i díly, jejichž dodání trvá nejdéle, jako jsou podvozky či sedačky,“popsal pro LN výkonný ředitel Leo Expressu Peter Köhler. Část komponentů má pocházet i z Česka, k samotné montáži však dojde v zemi středu. Dohodnutou cenu za soupravu ani jedna ze stran neuvedla, pohybovat by se měla v řádu stovek milionů korun.

Jisté je, že vlaky poplují do Evropy na nákladních lodích několik měsíců. Podle čerstvých vizualizac­í, které mají LN k dispozici, kombinují jejich exteriéry tmavě šedou a oranžovou barvu. Oproti stávajícím pětičlenný­m soupravám Leo Expressu budou mít článků šest. Čínské stroje budou delší a svezou až 300 cestujícíc­h místo nynějších 227. Navržené jsou na 160 km/h, což je i nejvyšší povolená rychlost na českých kolejích. „Výhodou bude i možnost připojit tento elektrický vlak za dieselovou lokomotivu, aniž by došlo k nějakému provoznímu omezení. To znamená, že může jezdit na tratích, kde není elektrifik­ace, jako je třeba ta do Zlína,“míní ředitel Leo Expressu Köhler. Může se to hodit třeba ve chvíli, kdyby se dopravci podařilo získat krajem či státem dotovanou linku. Nové vlaky si Leo Express pořizuje i kvůli plánovaném­u otevírání železniční­ho trhu,

Tři soupravy od CRRC si Leo Express objednal v roce 2016. Využít může i opci na dalších 30.

V nových vlacích chce nabídnout prémiovou třídu i dostupnějš­í ekonomicko­u. Zvažuje i zařazení „střední“byznys kategorie.

Oproti stávajícím vlakům počítá s možností přípravy jídel, dosud je dopravce jen roznášel. Podobnou službu nabízí i některé vlaky ČD. kdy mají i soukromníc­i dostat šanci ucházet se o dotované linky.

Tvrdá česká škola

Ještě než se nové čínské vlaky zapojí do plnění jízdních řádů, musí splnit přísnou evropskou normu a pak získat i všechna specifická povolení pro země, kde budou jez-

Firma jezdí svými vlaky z Prahy do Ostravy a dále do Košic. Povolení získala i pro linku Praha–Krakov.

Loni koupila německého dopravce Locomore, který provozuje spojení mezi Berlínem a Stuttgarte­m.

Provozuje také autobusové linky Mnichova, Lvova či Varšavy.

Leo Express dosáhl loni obratu v přepočtu 432 milionů korun, což bylo nejvíce v historii firmy. dit. Leo Express, z něhož se v minulých letech stal i autobusový dopravce, počítá s tím, že by jeho posily podstoupil­y testy na uznávaném okruhu u středočesk­é Velimi. Patří Výzkumnému ústavu železniční­mu (VUZ), dceřiné společnost­i Českých drah. Soupravy ve Velimi zkoušejí známí výrobci jako Alstom, Škoda Transporta­tion, Bombardier či Stadler.

Vzhledem k tomu, že výrobky čínského obra nemají ve střední Evropě žádné „zářezy“, může testování trvat poměrně dlouho. „Máme dobré jméno i díky tomu, že jsme velmi nároční. Zákazníci u nás můžou získat certifikac­i pro evropskou normu i jednotlivé země, které se liší zejména v oblasti zabezpečen­í,“líčí šéf VUZ František Bureš. K možnému testování vlaků CRRC se podle svých slov vyjadřovat nemůže.

 ?? Delší a mohou jet až rychlostí 160 kilometrů za hodinu. Leo Express je chce mít pro jízdní řád 2019/2020. VIZUALIZAC­E LEO EXPRESS ?? Čínské vlaky jsou prostorněj­ší,
Delší a mohou jet až rychlostí 160 kilometrů za hodinu. Leo Express je chce mít pro jízdní řád 2019/2020. VIZUALIZAC­E LEO EXPRESS Čínské vlaky jsou prostorněj­ší,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia