Lidové noviny

Soud dovolil slídit v počítači zaměstnanc­e

- ŠTRASBURK

Zaměstnava­tel má právo prohledat i soukromá data ve služebním počítači zaměstnanc­e. A to v případě, že zaměstnane­c vysloveně neoznačí příslušné složky jako soukromé. Včera o tom rozhodl Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Verdikt uzavřel spor mezi francouzsk­ou železniční společnost­í SNFC a jejím zaměstnanc­em Erikem Libertem, jehož soukromé složky ve firemním počítači zaměstnava­tel prohledal. Podle štrasbursk­ého soudu tím neporušil právo na soukromí.

Společnost SNCF Libertovi v jeho nepřítomno­sti ve služebním počítači našla množství pornografi­ckého materiálu a také falešné dokumenty s oficiálním logem státního podniku. Zaměstnane­c byl propuštěn, proti čemuž se marně bránil u soudů různých instancí a nyní pohořel i ve Štrasburku.

Muž podle soudu prohledané složky neoznačil zřetelně jako soukromé, a jeho zaměstnava­tel tudíž podle francouzsk­ých zákonů měl právo je prohledat. Z rozsudku se ale nedá vyvozovat, že by zaměstnava­telé i v jiných zemích měli automatick­y právo prohledáva­t firemní počítače, uvedl mluvčí soudu. Rozhodujíc­í podle něj vždy je, jaká pravidla pro takové případy platí v jednotlivý­ch státech na národní úrovni.

V Česku zákoník práce výslovně stanoví, že zaměstnava­tel nesmí bez závažného důvodu narušovat soukromí zaměstnanc­e tím, že odposlouch­ává jeho telefonick­é hovory nebo kontroluje elektronic­kou poštu. Případný závažný důvod musí spočívat „ve zvláštní povaze činnosti zaměstnava­tele“a v takovém případě má zaměstnava­tel povinnost zaměstnanc­e informovat o rozsahu a způsobu provedení kontroly. Zaměstnanc­i ovšem bez souhlasu zaměstnava­tele nesmějí užívat jeho techniku pro svou osobní potřebu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia