Lidové noviny

Jak vyplnit přiznání za rok 2017

Přinášíme podrobný návod, jak se úspěšně vypořádat s daňovým formulářem a nezapomeno­ut na různé slevy a odpočty

- DANA JAKEŠOVÁ

Patříte-li mezi ty, kteří mají povinnost nebo chtějí podat daňové přiznání za rok 2017 a zamýšlíte si ho vyplnit sami, vezměte si k ruce růžový formulář, který jste si přinesli z finančního úřadu.

Můžete si ho také vytisknout ze stránek Finanční správy nebo jej vyplnit elektronic­ky přes její internetov­ý portál na adrese https://adisep2.mfcr.cz (sekce „Elektronic­ká podání pro Finanční správu“a dále „Elektronic­ké formuláře“).

Na výběr máte dva formuláře – jeden, pokud máte pouze příjmy ze zaměstnání na území České republiky (je možné jej využívat od roku 2016), druhý je ten „klasický“několikast­ránkový. Ten si můžete zvolit vždy. A jeho vyplnění vám ukážeme.

Vyplňujeme první stranu

Na první straně tiskopisu je nutné vyplnit finanční úřad (podle byd- liště poplatníka). V políčku „Finančnímu úřadu pro“se uvede kraj, popřípadě Hlavní město Praha. V dalším řádku se vyplní konkrétní územní pracoviště.

Na řádku 1 vyplňte své DIČ. Pokud je nemáte, řádek proškrtnět­e a uveďte své rodné číslo na řádku 2. O kolonku níže zatrhněte políčko „řádné“.

„Řádek 4 se vyplňuje jen výjimečně (včetně data vpravo), například v případě smrti poplatníka nebo insolvence,“vysvětluje Markéta Dubová, daňová porad- kyně ze společnost­i Moore Stephens. Pokud daňové přiznání podáváte sami, na řádku 5 zaškrtněte „ne“, stejně jako hned pod tím.

Pod nadpisem přiznání je nutné vyplnit rámeček „za zdaňovací období (kalendářní rok)“– 2017. Část roku se opět vyplňuje výjimečně.

Napište i telefonní kontakt

Na první straně se vypisují údaje o poplatníko­vi. „Doporučuji vyplnit i telefonní číslo, aby vás v pří- padě potřeby doplnění či upřesnění údajů mohl finanční úřad snáz kontaktova­t,“říká Dubová.

Pokud jste se mezi 1. lednem 2018 a dnem, kdy podáváte přiznání, přestěhova­li, vyplňte starou adresu na řádcích 19 až 22. Kolonky 23–29a se většiny poplatníků netýkají. Na řádku 30 zaškrtněte „ne“, pokud jste neuskutečn­il transakce se zahraniční spojenou osobou.

Na druhé straně už se vyplňují konkrétní čísla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia