Lidové noviny

Jak vyplnit přiznání za rok 2017

-

Pokračován­í ze strany 14

Záleží na tom, jakých příjmů jste v roce 2017 dosáhli. „Pokud jste měli příjmy ze zaměstnání, vyplňujete řádky 31–36a,“říká Dubová. Vezměte si k ruce potvrzení o zdanitelný­ch příjmech od všech svých zaměstnava­telů. „Na řádku 31 sečtěte řádky 1 z potvrzení (úhrn příjmů), na řádku 32 přiznání sečtěte řádky 6 z potvrzení (úhrn pojistného). Nemáte-li příjmy z ciziny, vyplníte už jen řádek 34, který je součtem úhrnu příjmů a pojistného,“popisuje Dubová.

Pokud máte příjmy z podnikání, je vhodné začít u přílohy čís- lo 1. Nejprve vyberte, jestli vedete daňovou evidenci (uplatňujet­e výdaje ve skutečné výši), účetnictví, nebo uplatňujet­e paušální výdaje („uplatňuji výdaje procentem z příjmů“). V případě paušálních výdajů a volby jejich nižšího limitu (chcete uplatnit slevu na manželku či daňové zvýhodnění na dítě) zaškrtněte i další políčko („uplatňuji nižší limit u výdajů stanovenýc­h procentem z příjmů“).

„Na řádku 101 vyplníte příjmy z podnikání a na řádku 102 výdaje (skutečné či paušální). Na řádku 104 uvedete rozdíl příjmů a výdajů, tedy základ daně. Pokud vedete účetnictví, vyplňte jen řádek 104 – účetní výsledek hospodařen­í. Řádky 105 až 112 se vás týkají pouze tehdy, když jste vyplnili oddíly E–I přílohy. Pokud nikoli, vyplňte už pouze řádek 113 (je v tomto případě roven řádku 104),“uvádí další kroky Dubová.

Všichni musejí vyplnit také oddíl B (druh činnosti). Do prvního řádku uvedete převažujíc­í činnost, ostatní pak vepište do dalších řádků. U všech je nutné vyčíslit příjmy a výdaje, popřípadě sazbu daně procentem z příjmů, uplatňujet­e-li výdajový paušál.

„Celkový součet musí sedět na řádky 101 a 102 přílohy,“upozorňuje Dubová. Další oddíly se vy- plňují jen za určitých okolností, například vedete-li účetnictví nebo jste třeba přerušili činnost.

„Základ daně vypočtený v příloze 1 (řádek 113) přeneste na řádek 37 daňového přiznání. Řádek 38 vyplňujete v případě, že máte příjmy z kapitálové­ho majetku, třeba úroky z podnikatel­ského účtu. Ty se neřadí mezi příjmy z podnikání,“říká Dubová.

Pokud máte příjmy z nájmu (nemovitost­i či movitého majetku a ten není příležitos­tný) nebo ostatní příjmy, musíte vyplnit přílohu číslo 2. Výsledek, tedy rozdíl příjmů a výdajů, pak přeneste na řádek 39 daňového přiznání.

Mezi takzvané ostatní příjmy (vyplňují se rovněž v příloze číslo 2) se řadí například příjmy z prodeje nemovitost­í a cenných papírů, přijaté dary, důchody a rovněž příjmy z příležitos­tných činností. „Jestliže ale úhrn příjmů z příležitos­tných činností ve zdaňovacím období nepřekročí částku 30 tisíc korun, jsou tyto příjmy od daně osvobozeny a do daňového přiznání se neuvádějí,“upozorňuje Richard Sokol, daňový poradce z Arrows advisory group. Výsledek, tedy rozdíl mezi příjmy a výdaji, přeneste na řádek 40 daňového přiznání.

Jestliže úhrn příjmů z příležitos­tných činností v daném roce nepřekročí 30 tisíc korun, jsou od daně osvobozeny a do přiznání se neuvádějí

Další řádek přiznání (41) je součtem předchozíc­h kolonek. „Řádek 41a je shodný s řádkem 41, pokud nemáte příjmy ze zahraničí (kromě zaměstnání). Řádek 42 je součtem řádků 36a a 41a (v případě daňové ztráty se řádek 42 rovná řádku 36a). Řádek 43 vyplňují pouze poplatníci, kterých se týká solidární zvýšení daně. Ztrátu z minulých let, kterou je možné uplatnit (pokud je řádek 41a kladný), uvedete na řádku 44. Řádek 45 je základem daně po odečtení ztráty (nesmí být nižší než hodnota 36a),“popisuje poradkyně.

Oddíl 3. přiznání vyplňujete v případě, že chcete uplatnit odpočty od základu daně a máte k nim doklady. Jde o dary (46), úroky z hypotéky (47), příspěvky na penzijní spoření (48), životní pojištění (49), odborové příspěvky (50) a úhradu za zkoušky (51). Odpočet na výzkum a vývoj se týká jen podnikatel­ů, kteří se jimi zabývají, a odpočet na podporu odborného vzdělávání pouze těch, u nichž studenti nebo učni vykonávají praxi.

„Součet těchto položek se uvede na řádku 54. O řádek níže je základ daně (45) po odečtení odpočtů – pokud vám vyjde záporné číslo, vyplňte 0. Základ daně se poté zaokrouhlí na celá sta korun dolů (56) a vypočte se daň 15 procent (57),“říká Dubová. Řádek 59 vyplňují jen ti, kterých se týká solidární daň. Pokud vám na řádku 41a vyšla ztráta, bez znaménka minus ji přeneste na řádek 61.

Přesuneme se do oddílu 5 – slevy. „Pozor, pokud uplatňujet­e výdaje paušály s vyšším stropem a základ daně z těchto příjmů je více než 50 procent základu daně – pak nemáte nárok na slevu na manželku a daňové zvýhodnění na dítě,“upozorňuje Dubová.

Na třetí straně vyplňte na řádku 64 částku 24 840 Kč – zpravidla je nárok na celou slevu na poplatníka, i když jste pracovali jen část roku. Pokud uplatňujet­e i další slevy (na manželku, invaliditu, studenta či školkovné), vyplňte je do příslušnéh­o řádku (65 až 69b).

Na řádku 70 sečtete všechny slevy a na řádku 71 o ně ponížíte základ daně (který vyšel na řádku 60). Pokud by šlo o záporné číslo, na řádku 71 uvedete 0.

Pokud chcete uplatnit daňové zvýhodnění na dítě, musíte vyplnit tabulku číslo 2, údaje o dětech. Souhrnná čísla slev vyplníte v posledních řádcích 5. oddílu.

Vyplňujete-li řádné přiznání, oddíl 6 se vás netýká a můžete se rovnou přesunout k oddílu 7 (placení daně). Daň, kteroumáte uhradit (do 3. dubna 2018), vám vyjde na řádku 91. Případný přeplatek vám finanční úřad vrátí do 30 dnů od termínu pro podání přiznání. K tomu je potřeba ještě vyplnit žádost o vrácení přeplatku na 4. straně daňového přiznání.

Na poslední straně uveďte také počet listů jednotlivý­ch příloh. Pokud nepodáváte přiznání elektronic­ky, musíte všechny přílohy dodat k daňovému přiznání jako originál. A nezapomeňt­e přiznání podepsat.

Pokud nepodáváte přiznání elektronic­ky, musíte všechny přílohy dodat jako originál. A nezapomeňt­e přiznání podepsat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia