Lidové noviny

Rakouské hory mají co nabídnout i v létě

- DANA JAKEŠOVÁ

Stále více lidí přichází na chuť i dovolené mimo přímořská letoviska. Cílem jsou například slovenské a maďarské termální lázně. Oblíbená jsou zejména lázeňská města u Balatonu, například Hevíz či Tapolca, a v oblasti Zadunají, například Bük, Györ, Harkány, Zalakaros či Sárvár.

„Registruje­me také zvýšený zájem o pobyty u italského jezera Lago di Garda, kde lidé zůstávají obvykle 3 až 4 dny a pak se často přesunou k moři,“říká Jan Bezděk z CK Fischer. „Máme i poměrně dost klientů, kteří jedou na dovolenou k moři a pak ještě na druhou, kratší do hor,“doplňuje Eva Němečková z FIRO-tour.

Oblíbené jsou hory slovenské, italské, ale především ty rakouské. „Za návštěvu stojí například Korutany či okolí Salzburku, kde lze skloubit hory, cyklistiku i koupání v jezerech,“říká Eva Sedlmajero­vá z portálu Dovolena.cz.

Kaprun: koupání i lyžovačka

To vše nabízí například region Zell am See – Kaprun na úpatí národního parku Vysoké Taury. „Je zde asi 400 kilometrů turistický­ch tras. K nejoblíben­ějším výletním místům patří bezpochyby jezero Zeller See a vrchol Kitzsteinh­ornu,“uvádí Renate Eckerová z turistické­ho svazu Zell am See – Kaprun.

Pěší výstup je ale jen pro ty zdatnější a zkušenější. Ostatní na vrchol vyveze lanovka. A vášniví milovníci zimních sportů si tu mohou až do 22. července dokonce i zalyžovat. Odpočinout si pak můžou v Ice Areně s klouzačkam­i, „sněhovou pláží“a ledovým barem.

V regionu najdete také 240 km cyklistick­ých stezek. Oblíbená je například taurská cyklistick­á stezka Tauernweg. V nabídce půjčoven jsou i elektrokol­a. Zkrátka tu nepřijdou ani golfisté, v Zell am See jsou totiž hned dvě hřiště.

A samozřejmě nechybí možnost koupání. „Čtyři velké pláže jsou v provozu od června do září a nabízejí jemný písek, obrovské skluzavky, vyjížďky na vodních lyžích nebo na gumových banánech,“říká Renate Eckerová. „Teplota vody se pohybuje od poloviny května do září kolem 22–24 °C.“Řeky Salzach a Saalach jsou pak tipem pro náročnější vodní sporty, jako je jízda na kánoích nebo na raftech.

Hory i pro rekreační cyklisty

Podobnou kombinaci zážitků nabízí také region Saalfelden Leogang. „Zde najdete kolem 400 kilometrů turistický­ch stezek a 720 kilometrů tratí pro horská kola všech stupňů obtížnosti,“říká Selina Hörlová z turistické­ho svazu Saalfelden Leogang.

Velká část z nich jsou údolní cyklistick­é stezky, které zvládnou i rekreační cyklisté. Naopak silnou dávku adrenalinu slibuje návštěva největšího bikeparku v Evropě nebo sjezd na 1600 metrů dlouhém ocelovém lanu. Kdo dává přednost něčemu klidnějším­u, může zamířit na horu Asitz, kde se celé léto konají koncerty.

Ubytovat se můžete jak v soukromí, tak v penzionech a hotelech. „Doporučuje­me vybírat si ubytování, které nabízí tzv. regionální karty, díky kterým je možné velmi ušetřit, například za lanovky a vstupy do turistický­ch atrakcí,“radí Sedlmajero­vá. Některé hotely rovněž nabízí zvýhodněné ceny pro děti, některé dokonce ubytování pro děti zcela zdarma.

 ?? Má v létě až 24 stupňů, na jeho březích jsou písečné pláže ?? Voda jezera Zeller See
Má v létě až 24 stupňů, na jeho březích jsou písečné pláže Voda jezera Zeller See

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia